Emergència

Catalunya posa en marxa una comissió davant l’alerta imminent de sequera

  • Les restriccions d’aigua podrien estendre’s a Catalunya si no plou, alerta l’ACA

  • Declarada l’alerta per sequera a tots els municipis de l’Alt Empordà

1
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

La Generalitat ha constituït aquest dimarts la Comissió Interdepartamental de Sequera, que ha celebrat ja una primera reunió al Palau de la Generalitat, en què s’ha analitzat l’estat i evolució de la situació i de les mesures que s’estan portant a terme per combatre la falta d’aigua.

Els embassaments de conques internes catalanes es troben en aquests moments a un 42,3% de les seves reserves. I tot i que la setmana passada ja es va declarar l’alerta hidrològica a la capçalera del Ter, el Llobregat mitjà i l’Anoia-Gaià –arran de la sequera pluviomètrica que s’està acumulant en els últims mesos–, la situació s’ha estat pal·liant en certa mesura gràcies al treball intens que estan fent les plantes dessalinitzadores, que han produït 34,5 hectòmetres cúbics d’aigua (hm3) des del febrer.

Problemes puntuals de desproveïment

Notícies relacionades

Això ha permès poder allargar les reserves i mantenir els nivells d’aigua als embassaments més temps. Des del Govern, a través de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), es recolza els ajuntaments per fer front als problemes puntuals de desproveïment en l’àmbit municipal que s’estan produint en alguns llocs del territori tant amb línies d’ajuts econòmics (per costejar el transport d’aigua) com amb suport tècnic i assessorament.

La comissió està presidida per la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, i integrada per la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà; el titular d’Empresa i Treball, Roger Torrent; el d’Interior, Joan Ignasi Elena, i el de Salut, Josep Maria Argimon, així com el director de l’ACA, Samuel Reyes. A la reunió també hi han assistit la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, i el director de proveïment de l’ACA, Jordi Molist.