Onada de calor

Les restriccions d’aigua podrien estendre’s a Catalunya si no plou, alerta l’ACA

Els embassaments de les conques internes estan per sota de la meitat de la seva capacitat i amb un volum disponible similar al del 2007, quan va tenir lloc la gran sequera

Les restriccions d’aigua podrien estendre’s a Catalunya si no plou, alerta l’ACA

EUROPA PRESS / DAVID ZORRAKINO

3
Es llegeix en minuts
ACN

La situació d’alerta per sequera podria estendre’s a Catalunya si no plou. Actualment, l’alerta està declarada en l’àmbit de l’aqüífer de Carme Capellades, a la zona de l’Anoia, situació que comporta restriccions en l’ús de l’aigua. El cap de departament de Gestió de Recursos Hídrics de l’Agència Catalana de Notícies (ACA), Enrique Velasco, ha explicat a l’ACN que, si aquesta situació no canvia, la situació d’alerta i les restriccions que l’acompanyen podrien estendre’s a altres punts del territori. Actualment, els embassaments de les conques internes estan per sota de la meitat de la seva capacitat i tenen un volum disponible «similar» al del 2007, quan va tenir lloc la gran sequera. Davant d’aquesta situació, ha demanat consciència i estalvi.

L’alerta comporta limitacions i restriccions en els diferents usos que es proveeixen de les xarxes d’aigua potable. Pel que fa als usos urbans, existeixen limitacions en el reg de jardins i zones verdes, la prohibició d’omplir fonts ornamentals, la neteja de carrers i la limitació en l’ompliment de piscines. A més, existeix una limitació del consum global d’aigua per proveïment a un màxim de 250 litres per habitant i dia. A més, la resta d’usos hauran de reduir el seu consum en funció del tipus que siguin. Així, la reducció serà d’un 25% en el reg agrícola, d’un 10% en els usos ramaders, d’un 5% en els industrials, d’un 30% en els recreatius que impliquin reg i d’un 5% respecte a altres usos recreatius.

Municipis afectats

Actualment hi ha 15 municipis afectats per aquesta mesura, 14 de la comarca de l’Anoia i un de l’Alt Penedès: Vilanova del Camí, Vallbona d’Anoia, Torre de Claramunt, Santa Maria de Miralles, Santa Margarida de Montbui, la Pobla de Claramunt, Orpí, Òdena, la Llacuna, Jorba, Igualada, Carme, Capellades, Cabrera d’Anoia i Mediona.

Fora d’aquesta zona també hi ha municipis o nuclis i urbanitzacions que també estan patint restriccions.

Poca neu, poca pluja i calor

Velasco ha explicat que aquest any han coincidit tres factors determinants. D’una banda, la falta de pluja; en segon lloc, la falta de neu, que ha fet que les fonts del Pirineu hagin carregat poc i els cabals dels rius que arriben als embassaments s’hagin ressentit. Finalment, la calor s’ha avançat molt i al maig s’han registrat consums propis de juliol. «Hem estat dos mesos consumint més del que és usual», va resumir.

Com a resultat de tot això, els embassaments han tingut més demanda d’aigua i menor aportació. Velasco reconeix que és habitual que el nivell dels embassaments baixi a l’estiu, però puntualitza que «no és tan freqüent» que estiguin als nivells tan baixos als quals han arribat aquest estiu.

La previsió és que la tendència a la baixa en la capacitat dels embassaments es mantingui fins al setembre, quan acaba la temporada estival i quan des de l’ACA preveuen que pugui canviar.

Restriccions i plans en marxa

El cap de Gestió de Recursos Hídrics de l’ACA explica que la situació no els ha agafat desprevinguts, sinó que des de començament d’any ja s’havia detectat que podria passar. Per això, es va acordar amb els usuaris de tots els embassaments aplicar una sèrie de reduccions en el consum de regadiu. En l’àmbit del Ter no s’han hagut d’aplicar, però sí en d’altres. Així, a la zona de l’embassament Darnius-Boadella existeixen unes restriccions d’entre el 15% i el 25%, mentre que a Siurana i a Riudecanyes s’arriba al 40%.

L’ACA realitza un seguiment diari de la situació perquè reconeix que la situació és «difícil de predir», ja que depèn de la meteorologia. «Ens toca anar dia a dia», declara Velasco.

La situació del 2007-2008

Malgrat l’alerta, Velasco veu «poc probable» que es repeteixi una situació com la de gran sequera que es va viure entre 2007 i 2008. Ho argumenta perquè, en primer lloc, «passa poques vegades» que s’entrellaci una tardor sense pluja amb una primavera sense pluja. Si ocorregués, sí que reconeix que la situació podria ser «delicada» el pròxim estiu.

Notícies relacionades

D’altra banda, ha defensat que des de la gran sequera s’han pres mesures que permeten incrementar la seva capacitat d’aigua. Per exemple, s’utilitza més aigua reutilitzada i les dessalinitzadores funcionen al 70%. «Tenim recursos que no teníem», conclou.

Tanmateix, fa una crida general a l’estalvi: «El ciutadà pot fer molt, que és tancar l’aixeta». Entre d’altres, recomana no regar jardins de gespa ni omplir piscines privades si ja no estan plenes. En línies generals, aconsella tancar l’aixeta sempre que no sigui estrictament necessari deixar-la oberta.