Falta de pluja

L’ACA declara l’alerta per sequera en 22 municipis de l’Alt Empordà

S’apliquen restriccions amb una limitació a un màxim de 250 litres per habitant i dia i reduccions per a usos agrícoles, ramaders, industrials i lúdics

L’ACA declara l’alerta per sequera en 22 municipis de l’Alt Empordà

CONXI MOLONS

3
Es llegeix en minuts

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha declarat l’alerta per sequera en 22 municipis de l’Alt Empordà. S’ha comunicat a les poblacions que s’han d’aplicar restriccions. Entre d’altres, es limita el proveïment a un màxim de 250 litres per habitant i dia; limitacions en regs i jardins o la prohibició de l’ús de l’aigua per a neteja de jardins o fonts ornamentals.

Les poblacions que es proveeixen del pantà de Darnius-Boadella, que està al 38% de la capacitat, tenen garantit el proveïment domèstic un any.

Les poblacions afectades per l’alerta són: Agullana, l’Armentera, Capmany, Espolla, Garriguella, la Jonquera, Masarac, Mollet de Peralada, Palau-saverdera, Pau, Pedret i Marzà, Peralada, Sant Climent Sescebes, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilabertran, Viladamat, Vilajuïga i Vilamacolum.

Per sota dels 16 metres

Es proveeixen de l’aqüífer del Fluvià-Muga, que, per la falta de pluges dels últims mesos, compta amb unes reserves d’aigua que estan per sota dels 16 metres sobre el nivell del mar (concretament avui se situa al voltant dels 15,4 metres). Malgrat que aquesta no és la cota més baixa a la qual ha arribat l’aqüífer (el 2009 va estar a un nivell de 14,5 metres), l’ACA ha informat que s’ha declarat l’estat l’alerta, tal com estableix el Pla de Sequera, amb l’objectiu d’anticipar-se a un episodi de sequera extrema i fixar mesures per retardar el descens de reserves d’aquesta massa d’aigua subterrània.

L’aqüífer proveeix una part important de la comarca.

Restriccions

Amb l’entrada en alerta d’aquesta unitat d’explotació, s’apliquen les primeres limitacions i restriccions als diferents usos de les xarxes d’aigua potable. En relació amb els usos urbans, existeixen dos tipus d’afectacions: en primer lloc, limitacions particulars per a determinats usos urbans, com són les limitacions en el reg de jardins i zones verdes, la prohibició d’ompliment de fons ornamentals, la neteja de carrers, la limitació per omplir piscines. En segon, limitació del consum global d’aigua per proveïment a un màxim de 250 litres per habitant i dia.

Tots aquells municipis que, una vegada aplicades les limitacions particulars, presentin dotacions en alta superiors a aquesta, hauran de prendre mesures addicionals per garantir que no se supera aquest llindar, ha informat l’ACA.

Les empreses operadores hauran de comunicar a l’ACA, amb caràcter mensual o trimestral (en funció del seu volum), les dades de volums subministrats en cada municipi i els volums captats.

Reduccions en funció del tipus

La resta d’usos hauran de reduir els seus consums en funció del tipus:

Reg agrícola: 25%

Usos ramaders: 10%

Usos industrials: 5%

Usos recreatius que impliquin el reg: 30%

Altres usos recreatius: 5%

Pla de Sequera

El Pla de Sequera estableix també mesures de coordinació entre les aportacions de l’aqüífer i les de la xarxa supramunicipal del Consorci d’Aigües Costa Brava-Girona. Mentre duri la situació d’alerta, els municipis que disposen d’una connexió a aquest sistema reduiran les seves extraccions de l’aqüífer, d’acord amb les consignes establertes al pla, i incrementaran el consum d’aigua provinent del Consorci d’Aigües Costa Brava–Girona, i també de la Mancomunitat d’Aigües de Garriguella, Vilajuïga, Pau i Palau-saverdera.

En relació amb els municipis que depenen de l’embassament de Darnius‑Boadella, que actualment està al 38% de la capacitat, aquests tenen garantit el proveïment domèstic per al període d’un any. Si no es produeixen pluges en els mesos pròxims, amb les reserves actuals no es podran garantir les necessitats de reg per a la campanya de l’estiu del 2022.

Gestió de l’escassetat

El Pla de Sequera, aprovat pel Govern de la Generalitat el 8 de gener del 2020, és l’eina que farà possible millorar la gestió dels episodis d’escassetat d’aigua a les conques internes de Catalunya.

Notícies relacionades

Al Pla de Sequera, en els escenaris de normalitat i prealerta es porten a terme mesures de previsió i gestió, a més d’intensificar el seguiment i compilació d’informació dels usuaris, i potenciar l’activació dels recursos no convencionals.

Quant als escenaris d’alerta, excepcionalitat i emergència, ja es contemplen mesures per disminuir l’ús de l’aigua, com la reducció de desembassaments, la prohibició de determinats usos en zones urbanes i, finalment, restriccions en tots els usos (només en la fase d’emergència).