Entrevista

«Molts països europeus estan interessats a comprar la vacuna d’Hipra»

Elia Torroella, directora de R+D i registres d’Hipra, parla sobre el futur de la primera vacuna espanyola contra la covid-19

«Molts països europeus estan interessats a comprar la vacuna d’Hipra»

DAVID CASTRO

4
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

La vacuna d’Hipra està a la recta final dels assajos clínics. ¿Quines dades tenim sobre la seva eficàcia?

Les anàlisis dels assajos clínics a gran escala mostren que la vacuna d’Hipra té una eficàcia igual o superior a la de Comirnaty de Pfizer i BioNTech. S’han observat alts nivells d’anticossos neutralitzants al cap de 14 dies, tres i sis mesos. També hem vist que l’ús d’aquesta vacuna com a dosi de reforç en pacients prèviament vacunats amb altres plataformes genera una immunitat més duradora.  

La injecció ja ha sigut testada amb bons resultats en milers de pacients sans. Paral·lelament, plantegen vostès iniciar nous assajos en altres grups de població, com és el cas de nens i adolescents. ¿Per què continuen expandint els estudis clínics?

És una pràctica habitual en els assajos clínics. Les vacunes s’estudien tant en adults com en nens. En el cas de l’assaig pediàtric de la nostra vacuna contra la covid-19, les proves s’iniciaran aquesta mateixa tardor. Primer començarem amb la franja de 12 a 18 anys. Després amb la de 5 a 11 anys. I finalment, els nens per sota dels 5 anys. Les proves es realitzaran tant en nens sans com en menors immunodeprimits. Aquesta serà una línia a part d’investigació i també tenim previst començar a la tardor. 

«Les proves es realitzaran tant en nens sans com en menors immunodeprimits»

Una de les grans crítiques que s’ha fet sobre els assajos clínics de les vacunes contra la covid-19 és que no s’han estudiat efectes secundaris com, per exemple, les alteracions del cicle menstrual. ¿És una cosa que vostès han tingut en compte durant les proves en voluntaris? 

Sí. És una cosa que hem monitoritzat de molt a prop en totes les etapes de la investigació. Segons el que hem pogut observar fins ara, i per les dades que hem presentat davant l’Agència Europea del Medicament (EMA), aquest efecte no s’ha detectat. Tot i així, com que sabem que és una cosa que preocupa una gran franja de la població, continuarem monitoritzant aquest aspecte fins i tot després d’aconseguir l’autorització de la vacuna. 

Vostès calculen que la vacuna podria estar aprovada de cara a la campanya de vacunació de la tardor. ¿Qui creuen que podrien ser els primers a rebre-la?

Aquesta decisió no dependrà de nosaltres. D’una banda, s’haurà de veure en quin moment de la pandèmia estem. De l’altra, establir els col·lectius prioritaris per a la campanya de vacunació és una cosa que competeix a les autoritats sanitàries. 

¿Tenen algun acord de compra firmat?

Estem en fases avançades de negociació amb Europa. No podem donar gaires detalls sobre la qüestió perquè es tracta d’acords confidencials, però sí que podem dir que les negociacions són molt avançades. Molts països europeus estan interessats a comprar la vacuna d’Hipra. També estem en converses amb països de Llatinoamèrica, sud-est asiàtic i Orient Mitjà.

¿Quant costarà una dosi de la seva vacuna?

No podem donar xifres exactes perquè es tracta d’informació confidencial. Tot i així podem dir que el preu de la nostra vacuna és molt més econòmic que les vacunes d’ARN [Pfizer i Moderna, el preu estimat de les quals se situa entre els 15 i els 20 euros, segons la informació que ha transcendit fins al moment].

«El preu de la nostra vacuna és molt més econòmic que les vacunes d’ARN»

¿Què ens pot dir dels primers vials de la vacuna d’Hipra que arribin als ambulatoris?

Els primers vials de la vacuna d’Hipra tindran prop de deu dosis cada un. Estem treballant per tenir llestos vials monodosis per a principis del 2023, per facilitar encara més la logística de la vacunació. Aquesta vacuna es pot conservar a temperatura de nevera, així que no necessita grans infraestructures per emmagatzemar-se. En el moment en què tinguem llum verda per repartir-la, calculem que tindrem prop de 100 milions de dosis de substància activa. 

En el sector farmacèutic es diu molt que no totes les investigacions aconsegueixen arribar al mercat. Sigui quin sigui el futur de la vacuna d’Hipra, ¿quines lliçons creuen que podem aprendre d’aquests anys d’investigació?Hi ha diverses lliçons que hem après. Començant, per exemple, per la importància d’invertir en investigació bàsica, perquè arribat el moment necessites tenir coneixement sobre totes les etapes del desenvolupament d’una vacuna: des del seu disseny fins a la seva producció final. També hem après l’important que és comptar amb la col·laboració i el suport de tot l’ecosistema científic, des dels grups d’investigació fins als hospitals locals.

Notícies relacionades

I vostè, com Elia Torroella, ¿amb quina lliçó es queda de tot això?

Per a mi, personalment, l’aprenentatge més important ha sigut veure que la ciència espanyola pot fer qualsevol cosa que ens proposem, perquè tenim el coneixement i el talent per tirar endavant aquest tipus de projectes tan monumentals. Això ens ha preparat i ens ha fet més forts per fer front a les crisis sanitàries del futur.