Assaig clínic

La vacuna d’Hipra demostra la seva eficàcia davant les subvariants de l’òmicron

L’ús d’aquesta vacuna com a dosi de reforç produeix un increment dels anticossos neutralitzants, segons assenyala un estudi de la farmacèutica

La vacuna dHipra demostra la seva eficàcia enfront les noves subvariants.

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

La vacuna contra la covid-19 desenvolupada per la farmacèutica catalana Hipra ha demostrat la seva eficàcia davant les subvariants més esteses de l’òmicron. La fórmula, que ja està en la tercera fase dels assajos clínics, està sent testada com a dosi de reforç. Segons apunten els últims estudis realitzats per la companyia, l’ús de la vacuna d’Hipra com a tercera dosi contra el coronavirus produeix un increment dels anticossos neutralitzants contra les subvariants BA.2 i BA.4 i BA.5 de l’òmicron. El benefici s’observa tant en els pacients prèviament vacunats amb la immunització de Pfizer com en aquells punxats amb Moderna.

Aquests resultats, divulgats per la companyia aquest mateix dimarts, apunten que la primera vacuna espanyola contra la covid-19 continua prosperant en els assajos clínics. Els estudis realitzats fins ara suggereixen que l’ús de la vacuna d’Hipra com a dosi de reforç «genera una resposta d’anticossos neutralitzants més sostinguda en el temps que la vacuna de Pfizer-BioNTech, cosa que suggereix una protecció més duradora i efectiva davant les noves variants circulants». En aquesta mateixa línia, segons argumenta la companyia, els assajos apunten que la fórmula espanyola és altament eficaç davant totes les variants del coronavirus detectades fins ara: des de l’originària de Wuhan fins a les variacions més esteses al llarg de la pandèmia, com la beta, la delta i l’òmicron.

Els assajos clínics de la vacuna també corroboren el «bon perfil de seguretat i de tolerabilitat» de la vacuna d’Hipra. Segons apunta l’equip científic responsable de l’estudi d’aquesta fórmula, no s’han detectat efectes adversos rellevants en cap dels participants de l’assaig clínic. De la mateixa manera que passa amb les altres vacunes contra la covid-19 ja al mercat, els efectes adversos més comuns després de la punxada continuen sent dolor a l’àrea d’inoculació, cefalea i fatiga durant, a tot estirar, uns dies. 

Recta final dels assajos clínics

Notícies relacionades

La vacuna d’Hipra és la primera fórmula ideada, desenvolupada i fabricada a Espanya contra la covid-19. La injecció, basada en proteïnes recombinants, ha superat ja totes les proves de laboratori i les primeres fases dels assajos clínics en pacients. Al febrer, la vacuna es va endinsar en la fase final de les proves en voluntaris amb un estudi en 3.000 voluntaris reclutats en una vintena d’hospitals de tot Espanya, a més de diversos centres d’Itàlia i Portugal. Mentre els assajos segueixen en marxa, l’Agència Europea del Medicament (EMA) ja ha començat a revisar la seguretat, qualitat i eficàcia de la fórmula per, al seu torn, estudiar-ne l’aprovació definitiva.

Hipra, per la seva banda, també ha anunciat que cap a finals de l’estiu començarà un altre estudi clínic per analitzar l’eficàcia de la seva vacuna com a quarta dosi contra el coronavirus responsable de la covid-19. Per a aquest nou estudi, la companyia preveu captar prop de 200 voluntaris a partir d’una desena d’hospitals espanyols. L’objectiu és reclutar un grup en què la meitat dels pacients ja han rebut dues dosis de la vacuna de Pfizer i una dosi de la vacuna d’Hipra i l’altra meitat únicament han rebut tres dosis de la vacuna de Pfizer. Segons explica la companyia, l’estudi arrencarà quan es rebi l’autorització del Comitè d’Ètica de l’Hospital Clínic de Barcelona i de l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS).