Incendis forestals

Espanya, camí de registrar la pitjor campanya d’incendis des del 2012

El foc ja ha arrasat 182.497 hectàrees forestals des de començament d’any | L’UME adverteix: «La campanya pinta molt malament»

Espanya, camí de registrar la pitjor campanya d’incendis des del 2012

Epi_rc_es

4
Es llegeix en minuts

Els incendis han arrasat a Espanya des de principi d’any 182.497 hectàrees forestals, per tant, en poc més de sis mesos i mig han cremat només 7.000 hectàrees menys que en tot el 2012, any en què van cremar el rècord de 189.376 hectàrees, segons dades de l’organisme europeu EFFIS basades en imatges per satèl·lit

Segons dades del Sistema Europeu d’Informació sobre Incendis Forestals (EFFIS, per les seves sigles en anglès), que utilitza per als seus càlculs imatges satel·litàries del Copernicus, la superfície cremada fins ara supera ja la de tot el 2017, el segon pitjor any de la sèrie històrica (iniciada el 2006), amb 130.920 hectàrees arrasades per les flames.

A més, cal tenir en compte que continuen avançant incendis de grans dimensions al centre i l’oest del país: a Losacio, a Castella i Lleó, que ha segat dues vides, i els de Carballeda de Valdeorras i Folgoso, a Galícia.

Segons les dades de l’EFFIS recollides per EFE, Espanya és el país europeu més afectat pels incendis des de començament d’any, seguit de Romania (149.264 hectàrees), Portugal (44.839), França (39.904 hectàrees), Croàcia (30.889 hectàrees) i Itàlia (24.698 hectàrees).

Les xifres donades per l’EFFIS superen àmpliament les aportades pel Govern espanyol, que, basant-se en dades de les comunitats autònomes, ha xifrat en 70.000 les hectàrees arrasades fins al 10 de juliol, per tant, no contempla els incendis dels últims dies.

Fonts del Ministeri per a la Transició Ecològica han apuntat que, a més, les xifres reals d’afectació d’un incendi poden trigar anys a conèixer-se i que per a una precisió més alta les dades han de prendre’s sobre el terreny.

La campanya pinta molt malament, segons l’UME

«La campanya pinta molt malament. Tal com estem, les dades probablement igualaran i fins i tot superaran les del 2012», sobretot perquè a curt termini no es preveuen pluges, ha dit a EFE el capità Roberto García, analista de riscos naturals de la Unitat Militar d’Emergències (UME).

El 2012, l’UME va fer un total de 60 intervencions en incendis forestals i aquest any ja n’han fet unes 30, ha apuntat García, que ha reconegut que les previsions ambm què treballaven a inici de la campanya «han quedat curtes» a causa que les previsions meteorològiques s’han vist superades.

«No ens pensàvem que seria així, però les dues onades de calor que s’han registrat han sigut brutals, no s’esperava tanta calor ni que fossin tan llargues», segons García, que ha recordat que la fiabilitat de les previsions baixa com a més llarg termini són.

Per dissenyar la seva actuació en la campanya d’incendis, l’UME anticipa on serà més necessària la seva intervenció basant-se en dades estadístiques de Transició Ecològica, anàlisis de l’Aemet i dades del Centre Europeu de Prevenció i Vigilància.

La tardor va ser seca i normal pel que fa a temperatures i l’hivern, molt càlid i extremadament sec, cosa que ja avançava que seria «un any fatal per als incendis forestals».

El març va ser fred i molt humit, cosa que va ajudar a controlar els incendis que habitualment es registren al nord-oest per les cremes agrícoles, i a l’abril, el fred i les pluges van disparar la proliferació de combustible lleuger (pastures).

Després de les altes temperatures i les baixes precipitacions de maig i juny, aquesta pastura està extremadament seca, cosa que, unida a les elevades temperatures actuals, afavoreix la ràpida propagació del foc, fins i tot encara que no hi hagi vent, segons García.

«La pastura i el matollar estan molt secs i l’arbratge està tan poc hidratat que es generen incendis de tanta intensitat que són molt difícils d’extingir», ha advertit García, que ha remarcat que tot i que la mà de l’home està darrere de molts dels incendis, aquest any estan tenint especial incidència els llamps caiguts durant tempestes seques (no acompanyades d’aigua).

No obstant, ha remarcat que tot i que les previsions no anuncien pluges en, almenys, els pròxims quinze dies, la situació podria millorar en qualsevol moment si entrés un front que portés pluges i fred.

Notícies relacionades

A més d’arrasar milers d’hectàrees, els incendis forestals registrats a Espanya entre l’1 de juny i el 18 de juliol han emès a l’atmosfera més CO2 que en els totals de juny-juliol del 2003 al 2021, segons el Sistema Mundial d’Assimilació de Dades sobre Incendis (GFAS) del Servei de Monitoratge de l’Atmosfera de Copernicus.

Aquestes estimacions es basen en les observacions per satèl·lit de la ubicació dels incendis forestals i en el poder radiatiu del foc (FRP), una mesura d’intensitat utilitzada per estimar les emissions de contaminants per fum.