Incendis forestals

Els incendis d’Extremadura han cremat el 6,7% de Las Hurdes i el 2,6% de Monfragüe

Els focs de l’última setmana deixen 6.200 hectàrees calcinades. Són moltes, però mirant amb perspectiva ¿quant suposen als seus territoris?

Els incendis d’Extremadura han cremat el 6,7% de Las Hurdes i el 2,6% de Monfragüe

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts

Els tres incendis de l’última setmana a Extremadura han sigut greus per les seves conseqüències sobre el territori i els veïns, grans en el cas de Casas de Miravete i Las Hurdes –els dos superen amb escreix les 500 hectàrees que defineixen els grans incendis forestals (GIF)– i han tingut en suspens tot Extremadura. La situació millora en tots i en les últimes hores els de Casas de Miravete i Las Hurdes s’han donat per controlats, i el de Garganta de los Infiernos ja està estabilitzat. No estan extingits, però el final és més a prop.

Amb aquests passos, la Conselleria d’Agricultura ha donat ja xifres oficials més precises de la superfície afectada en cada cas, més de 6.200 hectàrees en total. Són moltes; però mirant amb perspectiva, ¿què significa?

En el cas de l’incendi de Casas de Miravete, el més gran dels tres, el foc ha arrasat 3.269 hectàrees. Això suposa un 2,1% de la comarca Campo Arañuelo, a què pertany. Les flames han entrat, a més, en 480 hectàrees del Parc Nacional de Monfragüe. Cal veure les conseqüències que el foc ha deixat a la zona afectada de l’espai protegit, però les dades indiquen que la part cremada suposa un 2,6% de les 17.852 hectàrees del territori del parc.

L’altre gran incendi d’aquest estiu és el de Las Hurdes, que ha deixat 2.864 hectàrees cremades. Això suposa un 6,7% de les 46.520 que s’estima que té la comarca.

L’incendi de la Garganta de los Infiernos no està considerat gran incendi (GIF), perquè la superfície afectada està per sota de les 500 hectàrees, però es va monitoritzar també perquè afectava la zona de la reserva natural. En aquest cas han sigut 168 les hectàrees afectades, de les 6.927 que té aquest espai protegit, el 2,4%. Ampliant el focus a la comarca de Vall del Jerte en què s’assenta, la proporció de l’incendi, que s’ha quedat en una zona de muntanya, és del 0,1% de les 41.635 hectàrees que té.

Una altra dada, la superfície forestal cremada en els incendis de l’última setmana suposa el 0,1% del territori de la regió.

«Transitar per les zones cremades suposa assumir riscos»

El 112 Extremadura ha emès una sèrie de recomanacions a través dels ajuntaments dels pobles que van ser reallotjats després dels incendis, per evitar situacions de risc. Entre aquestes, es demana circular amb precaució a les carreteres i vies dins de la zona incendiada; i s’aconsella no transitar per superfícies afectades per l’incendi

Notícies relacionades

«Les soques dels arbres poden estar calentes per dins, amb brases, i hi ha risc de cremades perquè estan incandescents», remarca Nieves Villar, directora general d’Emergències. A més, «les arrels també poden estar calentes, i els mateixos arbres poden ser inestables i tenen risc de caure», afegeix. En els pròxims dies es revisaran, però no ha donat temps encara de fer-ho. 

 Villar recorda que els dos grans incendis (Las Hurdes i Casas de Miravete), estan controlats però no extingits: «Transitar ara per les zones cremades és assumir una sèrie de riscos», remarca. En primer lloc, perquè poden quedar calius encara als camps; i també perquè en tots dos el perímetre és molt gran, hi ha «illes al seu interior que estan sense cremar i es poden produir reactivacions». «De fet, s’estan produint amb el vent. Estan apagades però generen un risc addicional», recorda Villar.