Incendis forestals

Zamora concentra el 60% de la superfície forestal cremada a tot Espanya el 2022

L’ampli dispositiu desplegat en l’incendi de Losacio aconsegueix parar l’avenç de les flames després que arrasessin prop de 30.000 hectàrees, més que les cremades a La Culebra

Zamora concentra el 60% de la superfície forestal cremada a tot Espanya el 2022

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts

Prop de 30.000 hectàrees. Tantes, o més, de les calcinades fa tot just quaranta dies, quan la Sierra de la Culebra va patir els efectes de les flames. La xifra total desconcerta. En poc més d’un mes, Zamora ha vist com 60.000 hectàrees del seu territori, més del cinc per cent del total de la província, es convertien en cendres sota les flames. En un estiu d’incendis forestals sense precedents arreu del país, les flames han calcinat unes cent mil hectàrees de terreny, segons els comptes fets pels organismes oficials. 60.000 s’han cremat només a Zamora. El 60% del total en el que és —ho era ja fa un mes— l’estiu més tràgic per a la natura de Zamora. Això, pel cap baix, perquè fonts lligades al dispositiu d’extinció d’incendis s’atreveixen a xifrar en prop de 40.000 hectàrees les fulminades per l’incendi que es va desfermar a les sis de la tarda de diumenge passat.

Aquest dimarts al matí, després de 30 hores en què el foc va avançar al seu aire, va causar dues morts i va obligar a evacuar més de cinc mil persones, van arribar per fi les bones notícies. Els equips nocturns d’extinció havien tingut èxit en les seves maniobres i havien aconseguit controlar el front de l’incendi, que va arribar fins a la mateixa vora del riu Tera. Durant el matí l’evolució va ser també positiva, amb reactivacions —esperades— en diversos punts de l’extensíssim terreny abrasat. Reactivacions que eren apagades amb rapidesa per uns mitjans d’extinció que extremaven la vigilància. La baixada de les temperatures de la jornada d’ahir, coincideixen els experts, va ajudar a controlar el foc qualificat el dia anterior per la Junta de Castella i Lleó com a «inextingible».

L’activitat de la jornada d’aquest dimarts, amb l’incendi ja a prop de l’estabilització, es va centrar en les reactivacions als fronts encara actius. Al matí preocupaven especialment les zones més pròximes a Olleros i a Melgar de Tera, on les flames es resistien a apagar-se. Les Brigades de Reforç davant Incendis Forestals, les anomenades BRIF, van treballar durant la tarda per perimetrar, motoserra en mà, una important zona pròxima al Tera. Les flames es van reproduir a la tarda, avivades pel fort vent, a prop de Pueblica de Valverde.

La millora general de la situació, particularment a les zones del Tera i a la comarca de Tábara, va permetre aquest dimarts al matí procedir al reallotjament dels veïns d’una vintena de localitats. Van tornar a casa els residents de Ferreruela de Tábara, San Martín de Tábara, Olmillos de Castro, Tábara, Abellaire de Tabara, Riofrío, Ferreras de Abajo, Melgar de Tera, Pumarejo de Tera, Santa Croya de Tera, Santa Marta de Tera, Santibáñez de Tera, Micereces de Tera, Abraveses de Tera, Perilla de Castro, Pozuelo de Tábara, Moreruela de Tábara, Santa Eulalia de Tábara, San Pedro de les Cuevas i de la urbanització La Encomienda.

Notícies relacionades

Pel que fa a l’informe de ferits, la xifra no va variar en la jornada d’aquest dimarts. Cal recordar que Sacyl va atendre prop d’una vintena de persones durant la jornada de dilluns, moltes amb cremades de diversa consideració. Alguns dels ferits es troben greus, com el jove que es manté a la Unitat de Cremats de Getafe amb més del 90% del cos cremat i l’agricultor a qui el foc «va atrapar» quan mirava de fer un tallafoc amb una excavadora i les imatges del qual fugint de les flames formen part de la crònica gràfica d’aquest incendi.

Tierra del Pan

Pel que fa a l’incendi sorgit dilluns a la tarda a l’entorn de Villaseco del Pan, l’avenç de les flames es va aconseguir aturar dimarts a la matinada gràcies a l’acció dels agricultors de la zona, que van recolzar els cossos d’extinció d’incendis perquè el foc no anés a més. La perícia dels agricultors va aconseguir que el foc no arribés a Palacios del Pan, Andavías i Valdeperdices, on els autobusos van arribar a estar preparats per desallotjar els habitants del poble. L’N-122, que es va tallar pel fum durant diverses hores dilluns a la tarda, va ser reoberta ahir al matí, recuperant el trànsit habitual. Els incendis de Figueruela de Arriba i de Roelos de Sayago, desfermats divendres, es mantenen controlats i vigilats per evitar reactivacions.