Catalunya vacunarà grups prioritaris contra la verola del mico a partir de dijous

La campanya es portarà a terme a l’Hospital Clínic, el BCN Checkpoint i la Unitat d’ITS Drassanes-Vall d’Hebron

Catalunya vacunarà grups prioritaris contra la verola del mico a partir de dijous

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts

Catalunya vacunarà contra la verola del mico les persones considerades dins dels grups prioritaris. Segons ha explicat la secretària de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, Carmen Cabezas, a partir d’avui mateix es començarà a contactar amb aquestes persones susceptibles de rebre aquesta immunització per donar-los cita prèvia i a partir de dijous començaran les primeres vacunacions.

La campanya de vacunació preventiva contra la verola del mico es dirigirà «fonamentalment» a homes que tenen sexe amb altres homes i estiguin en programes de Profilaxi preexposició (PrEP) i en programes de prevenció de persones que ja tenen el VIH. Aquestes persones, a més, hauran de tenir menys de 45 anys, no haver rebut la vacuna anteriorment, no haver tingut la malaltia, no ser contacte estret d’un cas de verola del mico en els últims 10 dies, no presentar símptomes compatibles amb la malaltia i no tenir contraindicacions generals de qualsevol vacuna.

També es vacunarà persones que hagin estat exposades al virus i puguin tenir complicacions com ara menors, dones embarassades i persones en tractament amb immunosupressors, així com professionals sanitaris que hagi atès un cas sense la protecció adequada. En aquest sentit, Cabezas ha remarcat la importància d’administrar la vacuna quatre dies després de l’exposició i ha concretat que localitzaran aquestes persones que necessiten la vacuna postexposició a través de la vigilància epidemiològica.

En aquests moments, Catalunya disposa de 1.643 vacunes contra aquesta malaltia de les 5.300 que ja han arribat a Espanya. La campanya de vacunació contra la verola del mico es portarà a terme en tres punts de Barcelona: l’Hospital Clínic de Barcelona, el BCN Checkpoint i la Unitat d’ITS Drassanes-Vall d’Hebron.

Situació epidemiològica

Catalunya ha registrat 1.025 casos confirmats de verola del mico d’uns 1.407 casos sospitosos o probables, la majoria homes d’entre 20 i 60 anys que van iniciar simptomatologia entre el 5 de maig i 16 de juliol. Cabezas ha confirmat que hi ha transmissió comunitària a Catalunya i ha defensat que les vacunes ajudaran, però ha lamentat que no es podrà donar cobertura a totes les persones en risc perquè la disponibilitat de dosis és limitada.

La secretària ha detallat que Catalunya disposa d’«un terç» de les dosis disponibles a Espanya perquè han decidit el repartiment partint del volum de població, el nombre de casos positius de verola del mico i el nombre de persones que reben la PrEP o que tenen el VIH.

Prevenció i control

El director mèdic de BCN Checkpoint-BCN PrEP-Point, Pep Coll, ha remarcat la importància de detectar com més aviat millor els casos positius i que aquests pacients facin aïllament i segueixin unes normes domèstiques com ara no compartir roba ni tovalloles i utilitzar la mascareta, entre d’altres. Com a mesures de protecció ha destacat l’abstinència sexual i la reducció del nombre de parelles sexuals, així com utilitzar preservatiu, tot i que ha aclarit que té una efectivitat «molt limitada».

Notícies relacionades

Sobre la vigilància epidemiològica, ha ressaltat la identificació i seguiment de contactes perquè estiguin en observació i, en cas que sigui algun dels grups prioritaris en l’estratègia, perquè rebi la vacuna postexposició.

Ha descrit altres mesures, com ara equips de protecció individual per als professionals sanitaris en contacte amb pacients i donar una «bona informació» a la població, especialment entre la més susceptible d’infectar-se, però evitant l’estigma social.