Foc

Millora l’evolució de l’incendi intencionat que crema la Garganta de los Infiernos

L’avenç és bo al final de la tarda de diumenge. Afecta una roureda de muntanya. Las Hurdes i Casas de Miravete continuen amb reproduccions, tot i que l’avenç és «molt positiu»

Millora l’evolució de l’incendi intencionat que crema la Garganta de los Infiernos

Epi_rc_es

4
Es llegeix en minuts

Quan certa calma semblava instal·lar-se als incendis de Las Hurdes i Casas de Miravete, va arribar de nou la tensió, ara en la reserva de la Garganta de los Infiernos, a Jerte. L’Infoex concentra des d’aquest diumenge tots els esforços a sufocar el foc que s’hi va iniciar dissabte a la nit i sobre el qual la Junta d’Extremadura no té dubte que ha sigut intencionat, tot i que se’n desconeixen els motius, segons va confirmar el director general de Política Forestal, Pedro Muñoz: «És clar que un incendi a les onze de la nit, amb bones condicions climàtiques, amb dos focus i quan tots els mitjans estaven centrats en Las Hurdes i Casas de Miravete, només pot ser provocat», va asseverar taxativament. Va demanar també a la ciutadania «prudència en totes les activitats que faci» i «col·laboració perquè qualsevol informació que tingui ens la doni». De moment, ahir la Junta va començar a fer circular a les xarxes socials un missatge en què recordava que els incendis «deixen empremta» i que els que es provoquen de manera intencionada comporten penes de fins a 20 anys de presó.

Les ratxes de vent han complicat des del primer moment les tasques d’extinció, i la calor tampoc va ser un aliat en una zona que, a més, és de difícil accés, perquè l’incendi és en una zona de muntanya. El foc va passar per aquest motiu la major part de la jornada en una situació complicada, tot i que va ser millor a última hora de la tarda i a la nit l’evolució era «positiva», segons van confirmar des de la Conselleria d’Agricultura. Tot i així hi havia risc de reproduccions durant la matinada de dilluns i per això es mantindrien set unitats terra treballant a la zona.

El fet que el foc sigui en una zona de muntanya implica que no hi ha risc, a priori, que pugui afectar poblacions, i per això no es va decretar el nivell 1 de perillositat aquest diumenge. Sí que està actiu el nivell 2, que ja es va ampliar la setmana passada per a tota la província de Càceres, quan van començar a succeir-se els incendis de gran potencial. Això suposa que es mantindrà el reforç dels efectius del pla Infoex amb els de l’UME (els que treballaven a Las Hurdes van ser els primers a traslladar-se a Jerte) i la resta de mitjans del Govern central. També la Creu Roja segueix amb el seu dispositiu de suport preventiu. 

Amb tot això, l’activitat de l’Infoex es va centrar ahir a la zona de Jerte davant la millora dels altres dos incendis a Las Hurdes i Casas de Miravete, tot i que en tots dos encara es van detectar algunes reproduccions que es van anar apagant. L’avenç al final de la jornada era «molt positiu» en tots dos, tot i que es mantindria un dispositiu destacat. A la zona s’hi continuen mantenint dispositius destacats, tot i que dels 290 efectius que estaven ahir en les tasques d’extinció, uns 170 (entre l’Infoex, l’UME i les brigades de Ministeri de Transició Ecològica) es concentraven a la zona de la Garganta de los Infiernos, amb 11 mitjans aeris i 10 de terra. 

Una roureda i una pineda silvestre

El que està cremant ara és una roureda de la devesa de Jerte, entre les localitats de Jerte i Tornavacas, que a més és a prop d’una pineda silvestre d’alt valor. El foc afecta a les zones conegudes com El Horco, Ejído de la Humbría i Lancharejo i la prioritat dels que miren de contenir-lo és evitar que arribi precisament a aquesta zona de pineda «perquè a més del valor d’aquest pi, crema amb molta més facilitat i faria córrer les flames per la muntanya», va remarcar Muñoz.

L’incendi de la Garganta de los Infiernos es va declarar al punt de la mitjanit de dissabte. Equips de l’Infoex i l’UME (els desplegats a Las Hurdes van ser derivats a la zona de Jerte) hi estan treballant des d’aleshores i el vent ha dificultat durant la matinada les tasques d’extinció.

Notícies relacionades

Com a conseqüència d’aquests treballs, s’ha procedit, a més, tallar els accessos que van des del Centre d’Interpretació de la Garganta de los Infiernos fins a Los Pilones, i des del cordill que surt d’allà, cap a Jerte, informa també el 112 Extremadura.

A més, la Mancomunitat Integral de la Vall del Jerte també va informar en un comunicat que, amb motiu de l’incendi, quedava prohibida l’entrada a la reserva natural de la Garganta de los Infiernos per qualsevol via d’accés i fins a nou avís. Es va tancar per no interferir en les tasques d’extinció. També es va tancar la piscina natural del Nogalón, a Jerte, ja que s’està utilitzant per a les tasques d’extinció.