Els Bombers contenen el foc de Castell d’Aro però segueixen desallotjades 400 persones

Els Agents Rurals creuen que treballs permesos de neteja de marges han causat un incendi que ha provocat un ensurt majúscul

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un incendi forestal que s’ha enfilat per urbanitzacions de Castell d’Aro i Santa Cristina d’Aro, molt a prop de la Costa Brava, ha obligat a desallotjar unes 400 persones, aproximadament. Les previsions més optimistes apunten que el retorn gradual de les famílies afectades comencarà a primera hora de la nit. El foc ha pogut ser reduït notablement al cap de poques hores però ha suposat un ensurt majúscul perquè aquesta zona de monticles conforma un terreny escarpat i ventejat. Però s’ha quedat en això: en un conat de gran incendi a la vora del Massís de les Gavarres. A les 17.00 hores d’aquest divendres, quatre hores després que els Bombers de la Generalitat rebessin el primer avís, havien cremat 50 hectàrees

Aquests dies, qualsevol flama crispa els nervis dels equips d’emergències de la Generalitat perquè l’últim mes el territori ja ha patit dues onades de calor. «L’estrès hídric de la vegetació és acusat», remarquen fonts dels Agents Rurals. «I quan salta una espurna desplacem tots els efectius que podem», aclareix el cap de l’operatiu d’extinció dels Bombers, Francesc Boya, que ha remarcat que quan aquest incendi s’ha declarat a la una del migdia la velocitat de propagació que ha demostrat al principi sí que ha sigut alarmant. 

Per terra i aire

Fins al foc s’han desplaçat unes setanta dotacions terrestres –més de la meitat vehicles que han atacat el foc– i més d’una desena de mitjans aeris, entre els quals s’han comptat dos hidroavions del Govern espanyol. Els helicòpters han recarregat a l’estany d’un camp de golf, els hidroavions ho han hagut de fer al mar.

La contundent resposta dels equips d’extinció ha permès ofegar la columna de fum que s’havia aixecat sobre els caps d’aquesta zona infestada d’urbanitzacions que no sempre són segones residències. Quatre hores després de l’inici, el flanc esquerre estava completament perimetrat perquè els bombers havien pogut armar una anella d’aigua amb les mangueres. El flanc dret, en canvi, continuava actiu. És el que més ocupava els bombers a última hora de la tarda.

Bons pronòstics

Els pitjors pronòstics implicarien que el foc avancés fins afectar una superfície d’entre 150 i 250 hectàrees. Però els millors, que compten amb la pujada d’humitat de la nit i que pari un vent que tampoc ha sigut tan intens, deixen molt marge per confiar que el foc serà estabilitzat quan comenci la franja nocturna. També seria llavors quan comenci el retorn de les famílies desplaçades. 

La majoria de les persones que han hagut de ser evacuades per la proximitat de les flames es trobaven en recintes de Castell d’Aro com el Resort Hapimag, l’Hotel Mas Torrellas o la masia de Can Batet. També s’ha demanat que abandonessin casa seva qui viu en residències de la urbanització de Les Teules, que pertany a Santa Cristina d’Aro, i que eren més a prop del foc. En total, han hagut de fugir unes tres persones de la primera població i menys de cent de la segona. La immensa majoria s’han buscat la vida. Però hi ha hagut famílies que sí que han anat als pavellons que les dues poblacions han habilitat per als evacuats. 

Investigació en marxa

La investigació dels Agents Rurals apunta a uns treballs de neteja de marges de carretera com a causa més probable de l’incendi. Part de les investigacions se centren ara a comprovar si aquests treballs s’estaven portant a terme amb totes les garanties i els permisos en regla. De moment, res indica que es pugui tractar d’un sinistre intencionat ni que fossin tasques no permeses. «Estarem més segurs durant les pròximes hores», ha remarcat Pere Pons, responsable de l’Àrea Bàsica dels Agents Rurals de la comarca del Baix Empordà, a què pertanyen els dos municipis afectats. 

Notícies relacionades

«No era un mal dia perquè es declarés aquest incendi», ha raonat Pons. Ni feia massa vent, ni molta calor, ni la humitat era molt baixa, enumera. «Si hagués començat diumenge, quan farà molta més calor, hauria sigut pitjor», ha avisat.

No era un mal dia, ni tampoc una mala demarcació. Catalunya, sobretot en la zona més central o al llarg del recorregut del riu Segre, viu aquests dies un risc d’incendi forestal molt més alt. Girona no està malament però està millor que la resta de Catalunya. Tant els bombers com els Agents Rurals han demanat novament la col·laboració ciutadana perquè s’extremi la prudència i es limiti al màxim el risc de foc forestal.