Derogació del dret universal

Els bisbes espanyols celebren la sentència sobre l’avortament dels EUA

Consideren la revocació «un alè per continuar lluitant»

zentauroepp47640815 conferencia episcopal190405123138

zentauroepp47640815 conferencia episcopal190405123138 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts

El secretari general i portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), Luis Argüello, ha celebrat la decisió del Tribunal Suprem de revocar el dret constitucional a l’avortament, que considera «un alè per continuar lluitant».

«La cultura dominant fa del dret a decidir la clau de la felicitat i de la mort la solució als problemes que ens la dificulten. La sentència del Suprem dels EUA que nega el dret constitucional a l’avortament és un pas en la bona direcció i un alè per seguir lluitat», ha assegurat en el seu compte de Twitter.

La sentència del Tribunal Suprem dels EUA revoca la sentència Roe vs. Wade que emparava el dret a l’avortament arreu del país i deixa ara en mans de cada estat la facultat de prohibir aquest dret, una cosa que diversos governadors ja han anunciat que faran.

El Vaticà crida a «reflexionar»

El president de la Pontifícia Acadèmia per a la Vida, l’arquebisbe Vincenzo Paglia, ha assegurat que la decisió del Tribunal Suprem dels Estats Units és «una poderosa invitació a reflexionar junts».

«Davant la societat occidental que està perdent la seva passió per la vida, aquest acte és una poderosa invitació a reflexionar junts sobre el greu i urgent problema de la generativitat humana i les condicions que la fan possible; a l’escollir la vida, està en joc la nostra responsabilitat pel futur de la humanitat», assenyala Europa Press.

La Pontifícia Acadèmia per a la Vida s’ha afegit a la declaració dels bisbes dels Estats Units. «Es tracta de desenvolupar opcions polítiques que promoguin condicions d’existència a favor de la vida sense caure en posicions ideològiques a priori. Això significa també assegurar una educació sexual adequada, garantir una assistència sanitària accessible a tothom i preparar mesures legislatives per protegir la família i la maternitat, superant les desigualtats existents», assenyalen.

Per això, consideren que és un moment per guarir les ferides i reparar les divisions socials, per a la reflexió raonada i el diàleg civil i per a la unió per construir una societat i una economia que doni suport als matrimonis i les famílies, «i en què cada dona tingui el suport i els recursos que necessita per portar el seu fill a aquest món amb amor».

«Debat acalorat»

Notícies relacionades

De la mateixa manera, remarquen que el dictamen del tribunal mostra com la qüestió de l’avortament continua suscitant un «debat acalorat». «El fet que un gran país amb una llarga tradició democràtica hagi canviat la seva posició sobre aquesta qüestió també interpel·la el món sencer. No és just que el problema es deixi de banda sense una consideració global adequada. La protecció i defensa de la vida humana no és una qüestió que pugui quedar confinada a l’exercici dels drets individuals, sinó que és un assumpte d’ampli calat social», declaren.

Per tot això, insten a reobrir un debat no ideològic sobre el lloc que ocupa la protecció de la vida en una societat civil per preguntar-se quina mena de convivència i societat es vol construir. De la mateixa manera, demanen que es doni «una sòlida assistència a les mares, les parelles i el nen per néixer, que impliqui tota la comunitat, fomentant la possibilitat que les mares amb dificultats tirin endavant l’embaràs i confiïn el nen a qui pugui garantir el seu creixement».