Pederàstia en el clergat

Els bisbes critiquen la comissió sobre els abusos i no aclareixen la col·laboració amb Gabilondo

  • La Conferència Episcopal rebutja l’obertura generalitzada dels arxius de les diòcesis i anima a participar en la manifestació contra l’avortament de diumenge a Madrid

zentauroepp45980726 graf3145  madrid  espa a   21 11 2018   el nuevo secretario 181123130108

zentauroepp45980726 graf3145 madrid espa a 21 11 2018 el nuevo secretario 181123130108 / FERNANDO VILLAR

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La manera en què els bisbes espanyols encaren els abusos sexuals ha experimentat algun canvi al llarg dels últims mesos. Els prelats han encarregat la seva pròpia auditoria sobre aquests presumptes delictes. També han anunciat el seu propòsit d’esmena. Però hi ha coses que es mantenen: continuen rebutjant la comissió independent sobre aquest fenomen que ha encarregat el Congrés dels Diputats, en línia amb els esforços ja portats a terme en altres països.

Dos dies després que el defensor del poble, Ángel Gabilondo, que serà l’encarregat de dirigir aquesta iniciativa, critiqués els bisbes pel seu rebuig de formar part del nou organisme, la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) ha insistit en els seus atacs, evitant de nou aclarir com i en quins casos col·laborarà amb la comissió.

«No ens sembla gaire correcte que s’hagi posat només la mirada en els abusos de l’Església, quan la majoria dels casos es produeixen en altres àmbits. Sent una problemàtica social tan greu, que una institució tan important com el Congrés sol·liciti que només sigui l’Església no ens ha semblat oportú. No serem presents en una cosa amb què tenim reserves», va assenyalar aquest dijous el secretari general i portaveu de la CEE, Luis Argüello. 

Els «límits»

Dilluns passat, durant la seva compareixença al Congrés per exposar les bases sobre les quals treballarà la comissió (tindrà 20 membres i com mínim un any més tard entregarà un informe amb els casos, vies de reparació i propostes de mesures de prevenció), Gabilondo va llançar algun retret als bisbes per la seva actitud davant la comissió. «Després de diverses converses, l’Església va desestimar formar-ne part, assenyalant que això no significa que deixaria de col·laborar sempre dins de la llei, una expressió que sent innecessària sembla indicar límits en aquesta col·laboració», va explicar el defensor del poble, abans de remarcar que continuava «a l’espera dels termes d’aquesta col·laboració».

Argüello va evitar aclarir res aquest divendres. «En funció del que facin i del que se’ns demani, nosaltres ho farem», va dir el portaveu dels bisbes, rebutjant també l’obertura generalitzada dels arxius de les diòcesis, que estan protegits pel Concordat entre Espanya i el Vaticà. Fa prop d’un mes, en canvi, l’Església portuguesa sí que va dir que deixaria accedir a aquests documents.  

«Amb els arxius s’ha generat una expectativa mediàtica, com si fos algun relat de pel·lícula medieval, amb llibres secrets, ocults», va explicar Argüello, després d’aclarir que, segons les seves pròpies dades i les d’altres institucions, el 80% dels casos dels quals hi ha coneixement «són anteriors als anys 80». És a dir, «estan prescrits des del punt de vista penal» i «molts dels acusats han mort».   

«No estem disposats a una obertura generalitzada dels arxius. Això no ho faria cap institució. Però sí estem disposats que davant una petició concreta, sobre persones concretes, es pugui posar a disposició l’historial eclesial», ha continuat. 

Protesta contra la nova llei

El secretari general i portaveu dels bisbes, càrrecs que deixarà d’exercir el pròxim novembre, també va deixar clar el seu suport a la manifestació contra la nova llei de l’avortament que tindrà lloc diumenge vinent a Madrid, convocada per diverses associacions ultraconservadores, com Hazte Oír i Derecho a Vivir. 

«Encoratgem tots els catòlics a promoure la defensa de la vida, denunciant els projectes legislatius que hi atempten en contra i confonen la injustícia amb el dret. Animem així, amb tots els cursos que permet una societat democràtica, a mobilitzar-se en favor de la vida i a buscar amb creativitat noves maneres d’instaurar aquesta necessària cultura de la cura que la promogui i protegeixi», va assenyalar en un comunicat el dia anterior la CEE.

Notícies relacionades

«Valorem les sortides al carrer, però el desafiament és molt més gran, demana una alternativa cultural», va dir Argüello aquest divendres. Tot i així, va acabar el bisbe, no contempla que acudeixin a la manifestació de diumenge «molts» bisbes, ja que aquell dia «tenen convocatòries a les seves pròpies diòcesis».