Desconfiança de les víctimes

El bufet que investiga els abusos per als bisbes només rep 50 denúncies en un mes i mig

  • L’escàs nombre de testimonis contrasta amb l’experiència de Portugal 

  • Manuela Carmena col·laborarà amb el despatx d’advocats que prepara un informe sobre la pederàstia en el clergat

El bufet que investiga els abusos per als bisbes només rep 50 denúncies en un mes i mig
3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El despatx d’advocats Cremades & Calvo Sotelo va rebre fa un mes i mig l’encàrrec dels bisbes d’investigar els abusos sexuals a menors, en un gest clar d’esmena per part de l’Església catòlica espanyola, que fins aquell moment havia minimitzat el fenomen. Des d’aleshores, el bufet ha intentat obtenir el major nombre possible de testimonis de víctimes, per entregar el febrer de l’any que ve un complet informe sobre aquests delictes. Però la iniciativa està xocant amb la desconfiança de les víctimes: en aquestes sis setmanes, només ha rebut 50 denúncies, de les quals 15 ja es coneixien. 

A Portugal, una comissió similar, també creada pels bisbes, va recopilar en el primer mes de feina 214 d’aquests testimonis, malgrat que el país veí té 10,31 milions d’habitants, davant els 47,35 d’Espanya. 

A aquest ritme, si no hi ha canvis, el despatx, que accepta que els afectats expliquin el seu cas de manera anònima i que ha habilitat un correu per fer-ho (denunciaabusos@cremadescalvosotelo.com), acabarà l’encàrrec amb un total de 400 denúncies, una xifra menor de les 506 que ha recopilat per si mateixa l’Església catòlica espanyola a través de les diferents diòcesis. Tot dins d’un context en què la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) va fer l’encàrrec al bufet, entre altres motius, perquè considerava que els testimonis no li estaven arribant, a causa de la dificultat que els afectats pels abusos expliquessin el seu cas davant la mateixa institució a què pertanyen els qui n’havien abusat. 

L’escassa xifra aconseguida fins al moment per Cremades & Calvo Sotelo demostra la desconfiança de les víctimes cap a la seva feina. No obstant, Javier Cremades, president del bufet, ha insistit aquest dimecres, durant la presentació dels membres de l’equip de treball, que la resposta per part dels afectats està sent «molt positiva».  

Els experts

La iniciativa del despatx mira cap enfora, buscant precedents a Europa i Amèrica. L’auditoria comptarà amb experts com el psiquiatre Pedro Strecht, que presideix la comissió creada per l’episcopat de Portugal per investigar els abusos; els advocats del despatx alemany que va elaborar l’informe sobre la pederàstia a les arxidiòcesis de Munic i de Freising, juntament amb diversos lletrats argentins, nord-americans i britànics, que s’afegiran als membres espanyols, entre els quals destaquen exmagistrats del Constitucional i el Suprem com Rafael Fernández Montalvo i Juan Saavedra.

A aquest equip s’hi afegiran tres persones més, que faran «treballs parcials». Manuela Carmena, exjutge i exalcaldessa de Madrid; Encarnación Roca, exvicepresidenta del Tribunal Constitucional, i el periodista Juan Luis Cebrián, de qui van abusar sexualment en la infància.  

L’objectiu és difondre a principis de l’any vinent un informe que farà una radiografia d’aquests delictes al si de l’Església catòlica espanyola, a partir de les denúncies que han arribat i que arribaran al bufet. El document inclourà recomanacions per abordar i també donarà peu a indemnitzacions a les víctimes. Atès que ha sigut la mateixa Conferència Episcopal Espanyola (CEE) la que ha fet l’encàrrec, la col·laboració de les diòcesis, prestant testimoni i deixant accedir als arxius, es dona per feta.

Però de moment, la seva feina és observada amb desconfiança no només per les víctimes, sinó també pel defensor del poble, Ángel Gabilondo, que dirigirà la comissió d’investigació dels abusos que va aprovar fa unes setmanes el Congrés, amb el recolzament de tots els grups, tret de Vox. Les tasques dels dos organismes corren el risc de solapar-se, però Cremades ha dit aquest dimecres que el seu informe «complementarà» el de Gabilondo. 

«Suposo que el bufet d’advocats treballa per fer valer les raons de l’Església. No l’han contractat les víctimes, ¿veritat?», va dir el defensor del poble a mitjans del mes passat. 

Notícies relacionades

Poc després, el president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), el cardenal Joan Josep Omella, es va reunir amb l’associació Infància Robada, molt pròxima al PSOE, ja que el president, Juan Cuatrecasas, pare d’un jove que va ser víctima abusos en una escola religiosa, és diputat socialista. La trobada va ser llarga, va durar més de tres hores, i va servir perquè les víctimes demanessin a Omella que trenqués l’acord amb Cremades, al ser aquest un «membre destacat» de l’Opus Dei, una organització «la conducta de la qual», va dir la portaveu de l’entitat, Ana Cuevas, «s’ha basat en una postura negacionista i en el silenci còmplice». 

El president de l’episcopat es va comprometre llavors a estudiar «vies alternatives» a la del despatx d’advocats, però aquesta continuarà endavant, com prova la convocatòria d’aquest dimecres. «La professionalitat i la independència d’aquest grup de treball es jutja per si mateixa. D’aquí 11 mesos entregarem un informe», ha assenyalat Cremades.