El solstici d’estiu

Un Sant Joan postpandèmic, més segur i sense incendis

La novetat que presenta la revetlla del 2022 està en la prohibició total de fanalets volants

Un Sant Joan postpandèmic, més segur i sense incendis

DANNY CAMINAL

1
Es llegeix en minuts

La tornada a la normalitat de la tradicional festa de Sant Joan, ja sense restriccions per covid i coincidint amb el cap de setmana, es presenta a Barcelona amb una previsió de més seguretat, controls i prohibicions en relació amb les pràctiques festives que es portaran a terme aquest any. 

La celebració, amb una riquesa simbòlica arrelada en els àpats familiars, les cançons i altres rituals que inicien el solstici d’estiu, comptarà aquesta vegada amb un dispositiu de seguretat i trànsit intensificat, a més de noves prohibicions que s’hauran de tenir en compte. 

Revetlla sense incendis

El conseller d’Interior de la Generalitat, Joan Ignasi Elena, ha assenyalat que el llançament de petards i coets a menys de 500 metres de zones boscoses estarà prohibit i que, malgrat que estigui permès llançar-los a més de 500 metres, els ajuntaments de cada localitat tindran la potestat per prendre aquesta decisió.

Les alcaldia, a més, podrà establir espais municipals per limitar l’ús de pirotècnia, total o parcial, en funció de la zona i el nivell de perill d’incendi forestal.

Les fogueres i correfocs, tal com ha assenyalat el conseller, estaran prohibits a menys de 500 metres de les mateixes zones i si es vol fer a més de 500 metres, s’haurà de demanar autorització en funció del seu municipi. 

Fanalets prohibits

Notícies relacionades

Quant als fanalets voladors, tradicionalment denominats ‘fanalets’, la novetat d’aquest any és que estaran totalment prohibits. Segons Elena, la intenció és «garantir una revetlla segura i reduir el risc d’incendi forestal», especialment després dels importants incendis que s’han produït a Catalunya al llarg de l’última setmana.

Per poder resoldre qualsevol incidència o emergència, el cos de Bombers de la Generalitat actuarà amb 160 efectius més, a més de la contractació per part del Govern de 32 auxiliars forestals, 300 efectius més d’Agents Rurals i d’un 200% a un 228% més de treballadors del 112.