Polèmica

Destituït el director de Política Lingüística de la Universitat de València pels seus comentaris masclistes

Ferran Suay té a les seves xarxes socials moltes opinions en les quals nega la violència contra les dones i les envia a la guerra perquè «això seria molt més feminista»

Destituït el director de Política Lingüística de la Universitat de València pels seus comentaris masclistes
4
Es llegeix en minuts

La rectora de la Universitat de ValènciaMavi Mestre, ha cessat de manera fulminant Ferran Suay, des de fa un mes i fins ara director del Servei de Llengües i Política Lingüística de la UV. En un comunicat al qual ha tingut accés aquest diari, la institució acadèmica ha anunciat que la destitució s’ha produït després que es conegués, en la notícia publicada per Levante-EMV –diari del mateix grup, Prensa Ibérica, que aquest diari–, un comportament que qualifiquen d’«inacceptable» i «masclista».

A les seves xarxes socials, Ferran Suay té innombrables publicacions en les quals qüestiona la violència masclista, ironitza amb temes relacionats amb la igualtat entre homes i dones i fins i tot arriba a suggerir que les dones haurien d’anar al front de la guerra a Ucraïna perquè això «seria molt més feminista».

Si bé se sabia que s’oposava a generalitzar el llenguatge inclusiu, en els últims dies els comentaris que havia publicat a internet estaven generant malestar en alguns àmbits acadèmics, tant pel contingut com pel to, segons havien confirmat diferents fonts a aquest diari.

Segons apunta la UV, «després de conèixer-se els continguts de les seves publicacions en els seus perfils personals en mitjans socials, la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, l’ha cessat immediatament».

Com argumenten fonts de la universitat, la rectora assenyala que aquest comportament «masclista és totalment inacceptable no només en el govern universitari, sinó que no s’ha de produir en una universitat pública i democràtica com la nostra, que desenvolupa una gran aposta per la igualtat de les persones».

Després de la publicació de la informació i de la decisió de la universitat, el professor ha protegit les seves publicacions a Twitter, de manera que els seus tuits ja no són visibles ni públics per a tots els usuaris de la xarxa social. A més, també ha esborrat algunes de les seves opinions.

Trajectòria en defensa del valencià

La Universitat de València va renovar certs càrrecs interns fa poc més d’un mes, coincidint amb l’inici de la segona legislatura de la rectora Mavi Mestre al capdavant de la Universitat de València. Entre ells, Ferran Suay (València, 1959) va arribar a la direcció de Política Lingüística després que l’històric Rafael Castelló finalitzés la seva etapa.

Ferran Suay, professor de Psicobiologia, ja havia sigut prèviament director del Servei de Formació Permanent i Innovació Educativa a la UV i té una llarga trajectòria en defensa del valencià i la diversitat lingüística. Ha sigut, entre altres coses, membre de la directiva d’Acció Cultural del País Valencià i és expresident de l’Equality Language European Network, una organització no governamental internacional. A més, ha penjat diverses publicacions sobre aquesta qüestió.

Així, la seva «dilatada trajectòria com a defensor del valencià i la diversitat lingüística, la seva participació en associacions internacionals i la defensa de la llengua i la cultura valencianes, així com la seva activitat investigadora en aquest àmbit» van ser alguns dels arguments a l’hora d’oferir-li el lloc, assegura la UV.

No obstant, el seu nomenament havia començat a suscitar certs recels els últims dies, sobretot en cercles feministes lligats a la universitat. I és que Suay no dubtava a l’hora d’opinar a les xarxes socials, en les quals qüestiona la violència masclista i ironitza sobre la igualtat, però també sobre el paper de la ministra Irene Montero i les seves funcions al capdavant d’un ministeri «pijiprogre», segons les seves paraules.

En alguns missatges publicats a Twitter, el fins avui director de Política Lingüística demana, entre altres coses, «igualtat» també per als homes i, amb referència a la guerra d’Ucraïna, es pregunta per què les dones no van al front. «Igualtat seria també això, ¿no? ¿O només fa falta igualtat als consells d’administració?», va escriure, criticant el que la teoria feminista anomena «sostres de vidre». «Potser fa falta reivindicar la presència de dones al front de batalla. ¿No seria això molt més feminista?», indica en el seu perfil, obert al públic.

Així mateix, presenta com una falsa dicotomia la inversió en prevenció de la violència masclista i els mitjans contra el suïcidi i es queixa que «les joguines no tenen gènere, però la violència sí».

Aquestes opinions exposades públicament xoquen amb la política de la UV, especialment durant els últims anys, i amb l’impuls que ha fet la rectora en les mesures contra la discriminació de les dones als campus. Entre altres coses, la Universitat de València va ser pionera a Espanya desplegant el seu pla d’igualtat, que ja té tres versions i del qual en preparen una quarta. El protocol contra l’assetjament, els Espais Violeta o la formació al professorat són altres de les accions impulsades recentment a la UV i que continuaran en els pròxims mesos.

«Està despertant molta inquietud»

Notícies relacionades

Des de l’àmbit acadèmic, diverses veus han expressat el seu malestar abans de conèixer el desenllaç, tant pel contingut dels missatges de Suay com pel to de «virulència». Una d’elles és la d’Ana López Navajas, professora i investigadora en coeducació i tot un referent en l’àmbit acadèmic. «Molta gent a la universitat està sorpresa pel que diu i sobretot per com ho diu, de manera ofensiva i utilitzant posicions molt bel·ligerants», explica a Levante-EMV.

«Està despertant molta inquietud perquè va en contra de l’esperit universitari i de les idees que s’han d’impulsar des de la universitat, i encara més si es fa des d’un càrrec», apunta López-Navajas.