El tren creix 26 punts més que l’avió en els viatges estiuencs

La liberalització ferroviària, la comoditat i el factor ambiental impulsen l’augment de passatgers en les connexions interiors de llarga distància

Des de BCN, les rutes més demanades van a Madrid, Sevilla, Saragossa, Màlaga i València

El tren creix 26 punts més que l’avió en els viatges estiuencs
5
Es llegeix en minuts
Glòria Ayuso
Glòria Ayuso

Periodista

Especialista en economia i sostenibilitat, economia blava, transició cap a una economia descarbonitzada.

ver +

L’operació sortida de les vacances ha situat el focus tradicionalment a les carreteres i als aeroports. D’un temps ençà, però, també inclou el tren. Aquest mitjà de transport ha guanyat impuls a Espanya des del 2023, i també s’ha consolidat com a opció preferida per a les vacances: els corredors de llarga distància creixen 26 punts per sobre dels vols interiors.

Tot i que la xifra total de viatgers encara no arriba a la de l’avió, el tren de llarga distància va superar àmpliament els quatre milions de passatgers mensuals per primera vegada tant el juliol com l’agost del 2024, de manera que es va acostar als que van optar per un vol nacional. Aquest any tot apunta que en seran més, ja que la liberalització ferroviària, la comoditat i el factor ambiental estan impulsant aquest canvi.

Més de 4.300 trens d’alta velocitat, mitjana i llarga distància de les tres empreses ferroviàries que operen a Espanya –Renfe, Ouigo i Iryo– circulen per tota la xarxa del país des d’ahir fins diumenge, coincidint amb el pont de Santiago i el començament de les vacances per a molts espanyols. Una voluminosa xifra que s’afegeix a la ja experimentada en el primer cap de setmana de juliol, en què es van registrar fins a 3.170 circulacions, segons dades d’Adif.

Renfe ja va tenir el millor estiu de la seva història el 2024, amb 8,1 milions de passatgers en serveis d’alta velocitat i llarga distància entre l’1 de juliol i el 15 de setembre, un 21% més respecte al 2023. Per a aquest any, les expectatives de l’ens ferroviari són fins i tot superiors: ofereix mig milió de places més entre tots els seus corredors de llarga distància.

Més oferta a zones costaneres

Les destinacions més demanades per viatjar aquest any són la costa andalusa, el nord del país i el País Valencià. Renfe ha incorporat trens d’alta capacitat (de la sèrie S‑106 Avlo) per donar cabuda a més passatgers, i també ha augmentat l’oferta especialment a zones costaneres, Galícia i Astúries.

"Tot apunta que aquest estiu la demanda tornarà a ser molt alta", coincideix a dir un portaveu d’Iryo, operadora que ha reforçat al juliol i l’agost les connexions de Madrid amb Màlaga, Alacant i Tarragona i que considera que l’alta velocitat s’està consolidant "com una opció preferent per moure’s pel país en períodes vacacionals". Ouigo parla d’"un lleuger augment" i ha ampliat aquest estiu les circulacions a Màlaga i, a l’agost, cap a València.

La plataforma de reserves de viatges amb tren Trainline també experimenta un repunt d’activitat quan s’acosta el moment de planificar les vacances d’estiu. Madrid i Barcelona són els principals punts d’origen del turisme nacional amb tren. Des de Madrid, les reserves per viatjar entre el juliol i l’agost s’han disparat comparades amb els dos mesos anteriors en les connexions amb Santiago de Compostel·la (+142%). També han augmentat força cap a Burgos (+76%), Alacant (+68%) i Cadis (+63%). En volum total, les destinacions preferides continuen sent les mateixes que durant la resta de l’any: Barcelona, València, Màlaga, Sevilla i Alacant.

Des de Barcelona, les rutes més demanades van cap a Madrid, Sevilla, Saragossa, Màlaga i València. Aquesta última és la que creix més durant el període estival, quan gairebé es tripliquen les reserves, seguida de Màlaga, que les duplica, i Granada (+74%).

"De seguida que augmenta l’oferta, també ho fan les reserves", explica el director general de Trainline a Europa, Pedro García, que destaca el cas del corredor sud, en el qual ha entrat Ouigo com a nou operador; o el de Galícia, en què "la millora del nombre de viatges ha repercutit de manera notable en les reserves". En aquest cas només Renfe dona servei d’alta velocitat entre Madrid i Galícia, fins que Adif acabi el procés de liberalització, previst per a finals del 2026. La companyia va incrementar al juny els viatges en aquest corredor, amb una nova oferta que ha tingut una acollida que va qualificar d’"excepcional". A més d’una disponibilitat de places més gran, les operadores destaquen que en aquest augment de la demanda també hi ha incidit l’oferta de descomptes del programa Estiu Jove, que permet viatjar als joves d’entre 18 i 30 anys amb rebaixes del 50% en trens d’alta velocitat i llarga distància, amb un màxim de descompte de 30 euros per bitllet. Fins a principis de juliol, només Renfe va vendre més de 730.200 bitllets, un 33% més que el 2024.

Sostenibilitat

Per primera vegada, més de la meitat dels viatgers (53%) afirmen que són conscients de l’impacte del turisme en el medi ambient i les comunitats locals. Així ho indica l’enquesta que Booking.com elabora cada any des del 2016. Tant és així que el 45% dels viatgers europeus diuen que planegen substituir vols de curta distància pel tren, especialment persones pertanyents a les generacions Z i mil·lennistes. El viatge amb tren sol reduir per 10 les emissions de CO2 per passatger.

Notícies relacionades

Tot i això, la falta de connexions ferroviàries entre Espanya i Europa i la desaparició dels trens nocturns dificulten optar per la que seria la manera més sostenible de recórrer llargues distàncies. Els projectes de les companyies ÖBB de connectar Barcelona amb Zúric aquest 2025 i el que tenia European Sleeper d’enllaçar la capital catalana el 2024 amb Amsterdam –amb una parada intermèdia a Brussel·les– s’han vist posposats per les dificultats per operar en territori francès i la falta de suport financer i institucional. A Europa, ÖBB opera amb trens nocturns sota la marca Nightjet des del 2016, enllaçant les grans ciutats europees.

A Espanya, el corredor entre Barcelona i París, amb sis hores i trenta minuts de trajecte, està creixent: si bé encara no reemplaça l’avió, l’ensenya francesa SNCF opera amb dues freqüències diàries en els dos sentits que aquest estiu ha ampliat a tres.