Investigació policial

La mare de les dues assassinades al Pakistan ja vola cap a Barcelona

  • La Policia localitza el pis on van viure Aneesa i Arooj Abbasc amb el pare i el germà a Terrassa

4
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Azra Shaheen, la mare de les dues noies de Terrassa de 20 i 24 anys assassinades al Pakistan i també d’un dels presumptes assassins, ja va en direcció a Barcelona. La dona de 48 anys i el seu fill menor, de 13, han començat aquest dissabte un viatge amb escala a Abu Dhabi que acabarà diumenge a la T1 de l’aeroport del Prat. Quan hi aterrin, rebran protecció policial i podran accedir a una vivenda segura. Enrere deixen una història de terror masclista: Azra Shaheen va presenciar el doble assassinat i va estar segrestada unes quantes hores fins que va aconseguir escapar a Islamabad.

Shaheen viatja en el vol EY049 fins a Barcelona a la recerca de protecció, però segons fonts consulars en cap cas té previst reunir-se amb el seu marit i pare de les seves dues filles, resident a Terrassa. «No vol saber-ne res», expliquen fonts consulars. Totes dues germanes estaven casades per força amb dos cosins paterns de qui es volien separar. Va ser precisament l’oncle patern, Muhammed Hanif, el germà del pare, una de les persones que va organitzar l’assassinat consumat el 19 de maig. «La mare va veure com el seu fill i el seu cunyat tirotejaven una de les seves dues filles, Arooj Abbas, i escanyaven l’altra, Aneesa», va explicar divendres el cònsol del Pakistan a Barcelona, Mirza Salman, en roda de premsa. La dona va poder escapar el mateix dia del crim i va arribar fins a un hotel d’Islamabad. El fill menor va quedar en mans de la família materna i tots dos es van poder retrobar a la capital pakistanesa dijous a la matinada.

Buscant la pistola

El diumenge 22 de maig, dos dies després del doble crim, la policia pakistanesa va arrestar sis persones per la mort de les dues germanes. Entre els sospitosos de torturar-les i matar-les hi ha els dos marits (cosins), el germà de les víctimes i un oncle. Segons fonts consulars, els sospitosos afronten penes de presó que oscil·len entre els 25 anys i la cadena perpètua. Els homes segueixen avui sota custòdia policial. Els investigadors han sol·licitat avui més temps al tribunal que porta el cas, ja que encara no s’ha trobat la pistola amb què van disparar les joves. «Esperem poder recuperar la pistola en un o dos dies i completar la investigació en els cinc dies concedits», va dir a l’agència Efe un dels responsables encarregats de la investigació, Akhtar Hussai. Els acusats han de comparèixer el 2 de juny de nou davant el tribunal, que haurà de decidir-ne les mesures cautelars.

Allà es jutja el crim sota la categoria de crim d’honor. Es tracta d’un acte de venjança contra un greuge a la família. En aquest cas, la petició de divorci. Segons dades de l’ONG Comissió de Drets Humans del Pakistan (HRCP), només l’any passat es van registrar 478 crims d’honor al país. Entre el 2004 i el 2018 aquesta xifra va ascendir a 17.628 casos, si bé es creu que el nombre real podria ser molt més elevat a causa de la falta de denúncies, sobretot al tractar-se de familiars.

Trobat el domicili familiar

Paral·lelament a la investigació al país asiàtic, la fiscal en cap de Terrassa (el Vallès Occidental) està investigant les possibles connexions i coaccions que van rebre les dones a Espanya. A petició d’aquestes indagacions, la Policia Nacional ha localitzat el pis on vivia la família, una informació avançada per ‘La Vanguardia’. Almenys una de les dues germanes va fugir de casa del pare a principis del 2022, tipa de les pressions que aquest exercia, i es va instal·lar a casa d’una amiga a Cornellà de Llobregat (el Baix Llobregat). Ho explicava a EL PERIÓDICO Qaiser Khan, l’ocupador de la germana gran, Arooj Abbas, que lamentava el terrible homicidi: «L’Arooj somiava a tenir una empresa a Barcelona», recordava.

Notícies relacionades

La Policia també hauria identificat les parelles de les noies a Catalunya, un dels molts detonants que van portar les dues germanes a demanar el divorci dels seus antics matrimonis per força. Fonts de la comunitat pakistanesa expliquen que els investigadors estan revisant totes les trucades que consten als telèfons mòbils de les noies i a partir d’aquí haurien arribat a trobar els dos homes amb qui mantenien una relació, a més de localitzar el seu entorn d’amistats. Els següents passos de la investigació estan sota secret de sumari.

La mare de l’Aneesa i l’Arooj residia al Pakistan, tot i que passava algunes temporades a Catalunya. Té permís de residència i autorització per treballar en territori espanyol, per la qual cosa, amb molta probabilitat, no serà necessari que iniciï un expedient per tramitar asil o protecció internacional per quedar-se a Espanya. Una situació similar té el seu fill, R. F. Abbas, nascut al 2008 i amb un permís de residència vigent per als pròxims tres anys. Quan arribin a Barcelona seran traslladats a un pis per a l’atenció de víctimes protegides i accediran als programes d’atenció social i psicològica de la Generalitat.