¿Com s’investiga el crim?

Sis claus de l’assassinat de les dues germanes de Terrassa al Pakistan

Sis claus de l’assassinat de les dues germanes de Terrassa al Pakistan

Policía de Punjab

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¿Quin país ha d’investigar el crim?

Aneesa i Urooj vivien a Terrassa (Barcelona) però no tenien la nacionalitat espanyola i van ser assassinades per familiars seus en territori pakistanès. En conseqüència, les autoritats espanyoles no poden investigar aquest crim. Ho han de fer les autoritats del país asiàtic.

¿Què poden fer les autoritats espanyoles?

Les autoritats espanyoles sí que poden investigar si les germanes van ser coaccionades per contraure matrimoni amb els dos cosins que es trobaven al Pakistan. Perquè la suposada coacció, si s’hagués produït, sí que podria haver succeït en territori espanyol.

¿Els matrimonis forçats són un delicte?

Els matrimonis forçats són un delicte a Espanya. Algunes fonts afirmen que l’enllaç entre les joves i els seus cosins es va produir telefònicament mentre les joves eren a Terrassa. La Fiscalia i els Mossos han d’aclarir on es va produir el casament i si les dones van rebre pressions.

¿Quines penes afronten els arrestats per aquest assassinat?

La policia pakistanesa va arrestar sis persones per la mort de les dues germanes. Entre els sospitosos de torturar-les i matar-les hi ha els dos marits, els germans de les víctimes i un oncle. Segons fonts consulars, afronten penes de presó que oscil·len entre els 25 anys i la cadena perpètua.

¿El pare i la mare estan implicats en la mort de les seves filles?

Associacions pakistaneses i el propi consolat del país asiàtic a Barcelona mantenen que els progenitors desconeixien que les dues joves serien assassinades. Tant els Mossos d’Esquadra, que ja han interrogat el pare, com la policia pakistanesa, que està en contacte amb la mare, que segueix a Gujarab, on van succeir els fets, han de comprovar tot el que sabien.

¿Per què van ser assassinades?

Les dones ja estaven casades, però, perquè els seus marits poguessin entrar a Espanya, totes dues havien d’iniciar els tràmits burocràtics per al reagrupament familiar, tot i que elles no ho volien. Les autoritats pakistaneses sospiten que la família els va parar una trampa per atraure-les fins a Gujarab i pressionar-les: els van fer creure que la seva mare s’havia posat molt malalta. Les joves van viatjar ràpidament al Pakistan i a l’arribar i descobrir l’engany es van seguir negant a tramitar el viatge dels seus marits, motiu per qual van acabar sent torturades i assassinades.