Guerra de nutricionistes

Polèmica pel nou croissant ‘realfooding’ de Carlos Ríos

  • ENTREVISTA | Carlos Ríos, el (discutit) paladí de la guerra contra els ultraprocessats

Polèmica pel nou croissant ‘realfooding’ de Carlos Ríos

José Luis Roca

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

En les últimes 48 hores, les xarxes socials han sigut escenari de debat, una vegada més, sobre el nutricionista i creador del moviment ‘realfooding’, Carlos Ríos, i els productes que treu al mercat amb el seu segell. Si bé fa uns mesos ja hi va haver polèmica amb la seva crema de cacau i castanyes, aquesta vegada el que està en el punt de mira el seu nou croissant integral

El ‘realfooding’ es basa, en principi, en el «menjar real». És a dir, alimentar-nos com ho feien les nostres àvies i evitar al màxim els ultraprocessats; productes com les begudes ensucrades i la brioixeria industrial, que tenen altes quantitats de sucre i farines refinades i són poc interessants si volem cuidar la nostra salut

En el dia d’avui, Carlos Ríos acumula un milió i mig de seguidors a Instagram, ha publicat tres llibres i ha tret al mercat una gamma de productes ‘realfooding’. Tot això forma part de ‘El Plan’, com ell mateix diu, que té per objectiu «canviar la indústria alimentària» i promoure que els grans supermercats afegeixin més opcions saludables en els seus lineals.

Novetat: Croissants ‘realfooding’

Els primers llançaments van ser poc discutits: hummus, guacamole, gaspatxo, salmorejo... La llista s’ha anat ampliant amb els mesos i fins aquest dimecres, quan Ríos va anunciar al seu perfil l’arribada dels ‘croissants realfooding’, fets amb farina 100% integral, oli d’oliva verge extra i pasta de dàtils. 

«Continua sent un producte que s’ha de consumir amb moderació i dins un patró ric en menjar real amb prou aliments d’origen vegetal», va puntualitzar. Després va afegir: «Si vols afegir un toc diferent en algun esmorzar, berenar o en algun moment puntual, no hi ha dubte que aquesta opció és una elecció molt més saludable respecte a la brioixeria que hi ha en el mercat».

Els nutricionistes treuen les urpes

Aquesta publicació té més de 1.600 comentaris i la majoria celebren la novetat o demanen que en tregui la versió sense gluten. Però no tot són afalacs. Alguns nutricionistes i personatges coneguts han mostrat el seu rebuig o preocupació a través de les seves xarxes, com és el cas del dietista-nutricionista i tecnòleg alimentari Aitor Sánchez García:

«Fa 10 anys que divulguem a les xarxes socials. No et fiïs de les paraules ‘integral’ o ‘font de fibra’ si apareixen en brioixeria o galetes, perquè no són saludables.» Des d’avui, també haurem de combatre el croissant integral #Realfooding (a més, amb formatge i pernil dolç). És esgotador», va tuitejar.

Aquesta publicació també va obtenir comentaris en defensa de Ríos: «No s’ha de combatre res. És molt fàcil d’entendre. Ell dona una opció alternativa més sana a aliments que s’han de menjar ocasionalment. No promou el seu consum més enllà del que hauria de ser. Són ganes de no remar junts contra la merda que ens venen», va opinar una usuària.

«Només volen els teus diners»

Una altra cara coneguda que va mostrar el seu desacord amb Ríos a Twitter va ser Mikel Iturriaga: «Crema de cacau, refrescos, croissants... La paradeta de productes ‘realfooding’ disfressats de saludables no para de créixer. El que més em sorprèn és que encara hi ha gent que es creu que Carlos Ríos és un revolucionari o un benefactor de la humanitat».

Notícies relacionades

A més, l’‘influencer’ gastronòmic afegia: «La meva recomanació: ¿T’agraden els croissants? Menja’n un decent de mantega de tant en tant. Si et preocupa la teva salut, no el converteixis en un costum diari. Passa d’aquestes merdes ‘realfooders’ integrals pseudosanes. Només volen els teus diners.»

Ríos segueix amb ‘El plan’

Fa uns mesos Carlos Ríos va eliminar el seu compte personal de Twitter pel «linxament» que assegurava que rebia en aquesta xarxa social, però no sembla que aquests comentaris el puguin frenar: «Els nostres croissants només són una petita part de tot el que vindrà. Si tot va bé, ja us podeu imaginar el proper... Continuem amb #ElPlan», va declarar al seu Instagram.