Final de les restriccions

La Generalitat acaba amb els aïllaments de residents amb covid als geriàtrics

  • A partir d’aquest divendres, els residents infectats per coronavirus no seran tancats a les seves habitacions ni s’aplicaran plans de contingència

  • Els centres deixen de percebre ajuts econòmics per mantenir places buides, comprar mascaretes i equips de protecció individual (epi)

zentauroepp53869800 residencias200624141640

zentauroepp53869800 residencias200624141640 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un dels calvaris més grans que ha afectat les residències de gent gran durant la pandèmia del coronavirus passa a la història. Acaben els aïllaments als residents de geriàtrics a les seves habitacions segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. La mesura, aprovada dimarts passat en el Consell Executiu de la Generalitat, però que no va ser anunciada en la posterior roda de premsa, també preveu deixar de finançar els llits buits previstos per a la sectorització de casos, així com decauen les ajudes per comprar mascaretes i equips de protecció individual dels centres. Entre els directors, no s’amaga el temor de noves infeccions, especialment de cara a la tardor, però al seu torn celebren el final a unes mesures «il·lògiques» i que provocaven «maltractament» a la gent gran.

«Estic per obrir l’ampolla de xampany, ¡i mira que soc abstèmia!», celebra Montserrat Falguera, presidenta de la Federació d’Entitats d’Assistència a la Tercera Edat, la patronal de les residències del tercer sector. «Ja era hora que acabés aquest calvari, haver de tancar els avis a les seves habitacions, quan la resta de la societat fa vida normal... era una mesura innecessària i il·lògica», assenyala Falguera. Ho diu rellegint, de nou, el nou decret aprovat pel Govern dimarts passat que estipula de forma molt clara que acaben els aïllaments a les habitacions. «Ens sembla lògic que es prengui aquesta decisió, tot i que els directors tenen molta por, sobretot pensant en el mes de tardor... si la situació es compliqués no estarem preparats perquè ens agafarà amb totes les places plenes», afirma Vicente Botella, director de la Unió de Petites i Mitjanes Residències (UPIMIR).

Activitats grupals per a infectats

El text estipula que només es faran aïllaments als avis que s’infectin del virus, i aquest aïllament no serà a les seves habitacions. «Podran compartir activitats grupals en espais comuns amb altres casos confirmats i podran rebre visites dels seus familiars amb cita prèvia», afegeixen fonts de Drets Socials. Aquest aïllament grupal serà de cinc dies, i només s’allargarà als 10 dies si continuen donant positiu. Acaben els aïllaments per als residents que són contactes estrets, que podran fer vida normal, rebre visites i sortir a l’exterior però hauran de fer-se dos tests PCR o d’antígens els dies posteriors. Tampoc s’hauran de sectoritzar els centres ni moure els avis a zones covid delimitades.

Notícies relacionades

«Entenem que s’han acabat els plans sectorials i per tant les cites prèvies per anar a visitar els nostres familiars», afirma la portaveu de la plataforma de familiars Coordinadora 5+1, Maria José Carcelén. Una mesura que no es fa efectiva del tot, perquè els casos positius només podran rebre visites de dues persones amb cita prèvia, mascareta FFP2 i en un lloc individual. «Fa molts mesos que estàvem reclamant el final d’aquestes restriccions que, des del nostre punt de vista, eren completament il·legals i insostenibles», insisteix Carcelén. I és que, atenent el que estipula la resolució, els familiars poden entrar en els geriàtrics i emportar-se’l a l’exterior.

Adeu als ajuts econòmics

La cara menys amable d’aquesta mesura repercuteix en les ajudes que cobraven els geriàtrics des de l’aparició de la pandèmia. Les residències per a la tercera edat mantenien buides entorn d’un miler de llits als geriàtrics, que servien per aïllar els residents i delimitar els diferents espais sectoritzats. Unes places que es pagaven al 80% del cost i que a partir de demà es deixen de finançar. La mesura podria haver injectat més de 20 milions d’euros. A més, el Govern també deixa finançar la compra de mascaretes i equips de protecció individual. El que no desapareix són els anomenats centres ‘memòria intermèdia’, creats per aïllar avis malalts de covid en altres geriàtrics. Una investigació d’EL PERIÓDICO va revelar que els centres que van prestar aquest servei van cobrar més de 7 milions d’euros per uns llits que van quedar buits.