A Catalunya

Les agressions físiques contra el col·lectiu LGTBI es disparen un 70% el 2022

  • L’Observatori Contra l’Homofòbia denuncia que el discurs homòfob «s’ha normalitzat» a través de l’extrema dreta a Espanya

  • En tan sols un any creixen tots els tipus de discriminació, especialment les que afecten les persones trans

Les agressions físiques contra el col·lectiu LGTBI es disparen un 70% el 2022
4
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«No tornis a fer acudits, ‘maricon’ de merda, fas fàstic». Aquest és un dels centenars de missatges que va rebre l’il·lustrador Carles Ponsi dies abans de la Diada de Sant Jordi. Els atacs contra ell van arribar a les amenaces de mort, fins al punt que el còmic es va veure obligat a cancel·lar la seva firma de llibres el dia 23 d’abril: «Vaig tenir por per la meva integritat física», explica l’autor. «Fa anys això era impensable, però ara l’extrema dreta ho ha normalitzat», verbalitza Ponsi. És la mateixa tesi que sosté l’Observatori Contra l’Homofòbia per explicar per què aquest any han crescut un 70% les agressions físiques contra el col·lectiu LGTBI i els actes discriminatoris s’han disparat un 50% respecte al 2022. Ho sosté l’estudi del primer quadrimestre de l’any que l’entitat publica en motiu del 17 de maig, el Dia Internacional contra la LGTBI-fòbia.

Tot va començar després de Setmana Santa. Carles Ponsi, dibuixant d’‘El Jueves’, va fer diversos acudits a la revista sobre la religió cristiana. «És habitual», diu Ponsi en referència a aquestes bromes i a algunes queixes que va rebre a posteriori. Però les setmanes següents els insults van anar a més. Li van arribar a través del seu perfil personal d’Instagram. Missatges que incloïen insults homòfobs però també amenaces directes contra ell, i gent que es feia passar per fans per quedar amb ell i agredir-lo. Més tard algú va compartir una imatge seva que feia una crida a atacar-lo. «A hòsties o amb armes de foc». Va ser llavors quan el dibuixant es va espantar i va recórrer a l’assessorament dels Mossos d’Esquadra. «Em van dir que m’ho prengués seriosament», diu. I va decidir anul·lar la firma prevista durant la Diada de Sant Jordi dels seus dos llibres: ‘Sexo mal’ i ‘Amado líder’. Vaig patir per la meva integritat; podien aparèixer per pegar-me o fer-me mal», explica.

Perdre la por de denunciar

Ponsi va decidir suspendre aquest acte per la possibilitat de ser apallissat. Però 17 persones a Catalunya han sigut víctimes d’una agressió física a causa de la seva orientació sexual o identitat de gènere des del gener fins a l’abril de 2022. Són un 70% més si ho comparem amb els registres dels mateixos mesos de 2021. Aquestes són les persones que ho han comunicat a l’Observatori Contra la Homofòbia i, per tant, consta en els registres. Per primera vegada aquestes dades concorden amb les que tenen els Mossos d’Esquadra, segons l’entitat. «Les persones que pateixen agressions físiques estan denunciant a la policia. Això abans no passava perquè hi havia molta sensació d’impunitat», prossegueix el president de l’observatori, Eugeni Rodríguez.

L’augment és brutal i en part té a veure amb el desconfinament i l’aturada de les restriccions per la pandèmia. «Les agressions tenen lloc al carrer o en el transport públic, especialment on hi ha oci nocturn, però hem de continuar insistint: ens estan apallissant i les administracions han d’intervenir sobre l’assumpte amb mesures públiques preventives», demana Rodríguez. En total, els actes discriminatoris registrats per l’entitat ocorren a Internet i a les xarxes socials (21%), en l’entorn de treball (15%) i en el transport públic (8%). Els actes discriminatoris que destaquen són els discursos d’odi i amenaces a través de les xarxes. Representen el 22% del total i han crescut un 26% respecte a l’any passat. També destaquen les agressions verbals (16%), l’assetjament (13%) i el tracte inadequat (16%), una categoria que se sol utilitzar en els serveis d’atenció pública, com en l’administració i comerços.

Croada contra les ‘trans’

Notícies relacionades

El col·lectiu entre el que més creix l’odi és el de les persones trans. Augmenta un 48% respecte a l’any anterior amb un total de 28 actes discriminatoris, un de cada tres. En part, aquestes dades demostren que les persones trans han perdut la por de denunciar els atacs que pateixen. Però, d’altra banda, el president de l’Observatori té molt clares les causes d’aquestes xifres. «Les persones trans estan sent un dels objectius que ha pres l’extrema dreta, especialment arran de la necessitat d’aprovar la ‘llei trans’, i això fa que moltes persones hagin normalitzat els atacs contra aquestes persones», remarca Rodríguez. Els homes homosexuals continuen registrant gairebé la meitat d’actes discriminatoris.

L’oenagé publica aquest cap de setmana aquestes dades prèvies als actes commemoratius del Dia Internacional Dontra la LGTB-fòbia. «Necessitem que les administracions es prenguin això seriosament i actuïn. No ens serveixen els tuits o missatges de suport, sinó que necessitem polítiques preventives», implora Rodríguez una vegada i una altra. Després hi ha el fet de com les víctimes tiren endavant. «He tingut certa por que en qualsevol moment podien venir a per mi. Necesitava anar acompanyat a molts actes... Però també et fa despertar la part més activista que tens. Tenim moltes lluites pendents i em centraré encara més a continuar fent el meu treball, enfocat també amb el col·lectiu LGTB», respon, orgullós, Ponsi.