Educació sexual a les escoles

Catalunya comença el repartiment de kits menstruals reutilitzables a alumnes de 3r d’ESO

  • Un total de 1.200 joves de 24 escoles rebran un estoig amb copa, calces i compreses reutilitzables

  • El programa, que s’estendrà a la resta de centres el curs vinent, inclourà sessions d’educació menstrual

3
Es llegeix en minuts
EFE

El Govern comença aquesta setmana a repartir estotjos amb productes menstruals reutilitzables (copa menstrual, calces absorbents i compresa rentable) a 1.200 alumnes de tercer d’ESO (14-15 anys) de 24 centres educatius de Catalunya. Aquesta acció, que anirà acompanyada de sessions d’educació menstrual, s’estendrà a partir del curs vinent a tots els centres escolars catalans.

Es tracta d’una primera fase d’acció per a l’equitat menstrual que preveu la Generalitat en el seu pla nacional de drets sexuals i reproductius i que inclou formació sobre la regla per a l’alumnat amb la finalitat també d’acabar amb el tabú del període menstrual. «Els drets feministes són drets humans i entre ells hi ha també el dret de l’equitat menstrual. Volem tant educar en l’autoconeixement del cos i el final del tabú de la regla, com promoure l’accés igualitari a productes reutilitzables, que són els únics sostenibles econòmicament i mediambientalment», ha defensat la consellera d’Igualtat, Tània Verge.

Els primers 24 centres educatius que rebran els estotjos amb tres tipus de productes –«perquè cada una elegeixi el que més li convingui», en paraules de la consellera– són instituts que ja tenen implementat el programa d’educació sexual ‘Coeduca’t’ de visibilització de les perspectives de gènere. Més enllà de les 1.200 alumnes que rebran el material, aquesta primera fase afectarà ja 2.600 alumnes a les quals es dirigeixen les primeres sessions informatives.

El Govern, que ha involucrat quatre departaments en aquesta acció, ha elegit les alumnes de 3r d’ESO perquè als 14-15 anys ja la immensa majoria té la regla i ja tenen «certa experiència» amb els productes. Verge ha posat èmfasi en el fet que «la regla també és política» i que l’equitat menstrual implica «acabar amb la desigualtat, la discriminació i l’impacte ecològic». En aquest sentit, ha volgut mostrar dades com que més del 20% de les dones ha patit pobresa menstrual, això és, que no ha pogut adquirir productes en algun moment de la seva vida per motius econòmics.

Més enllà, ha assenyalat que en tota la vida fèrtil es gasten entorn de 2.500 euros per comprar compreses i tampons, i ha destacat que si s’utilitza, per exemple, la copa menstrual, el cost seria de 144 euros. Així mateix, ha denunciat que aquests productes tinguin tipus d’IVA del 10% mentre la viagra només té un 4%. «Això no és més que discriminació», ha dit.

D’altra banda, ha lamentat que el 2022 la regla encara pugui ser objecte de «burla» a les escoles i que les nenes sentin vergonya i hagin de «passar-se un tampó d’amagat perquè ells no les vegin». La consellera, que ha celebrat l’avantprojecte del Govern sobre l’avortament que inclou les baixes per regles doloroses, ha apuntat que «cal deixar de normalitzar el dolor de la menstruació». «Si la regla fa mal és símptoma potser de malalties com l’endiometriosi, que pateixen entre un 10 i un 15% de les dones», ha recordat.

Impacte mediambiental

D’altra banda, sobre l’impacte positiu que pot tenir per al medi ambient promoure els productes reutilitzables com les calces o compreses rentables, Verge ha assenyalat la reducció de residus que suposa deixar enrere tampons, per als quals cal utilitzar cotó i grans quantitats d’aigua i toxines, o les compreses, fetes de derivats del petroli.

Notícies relacionades

Així, ha explicat, una dona al llarg de la seva vida fèrtil genera aproximadament 180 quilos de residus relacionats amb la regla, mentre que si utilitza compreses de roba reutilitzables genera només 2,4 quilos de residus, segons dades de l’Agència Catalana de Residus. «El vincle entre la transformació verda i la transformació feminista és inqüestionable: la responsabilitat de cuidar el planeta mentre aprenem a cuidar millor les nostres vides», ha defensat.

El Govern també posa en marxa una pàgina web, lesmevesregles.cat, i la campanya informativa ‘la meva regla, les meves regles’. Aquesta primera fase ha tingut un cost de prop de 70.000 euros i el curs que ve, quan es desplegui a tots els centres catalans, serà d’1.200.000 euros.