Recolzament a les treballadores

El debat de la baixa menstrual | Les empreses avancen en la protecció de la salut de la dona

La baixa laboral per dolor de menstruació no està assentada de manera formal en les companyies espanyoles, però sí que és present en la cultura d’algunes empreses

El debat de la baixa menstrual | Les empreses avancen en la protecció de la salut de la dona

Seat

4
Es llegeix en minuts

La baixa laboral per dolors menstruals en dones, sota prescripció mèdica, és una mesura que formalment és difícil de trobar en les empreses espanyoles. En algunes hi ha protocols i serveis sanitaris amb una especial projecció sobre la dona, com és el cas de Seat. En altres, la baixa laboral per dolor menstrual no està incorporada formalment en cap tipus de conveni o protocol, «però forma part de la cultura de l’empresa», com remarca la fundadora i consellera delegada de la calatana Inginium, Gina Aran, respecte de la seva pròpia companyia.

Inginium és una consultoria de recursos humans en què treballa una vintena de persones, la majoria dones. «Quan una persona es troba malament no ve a treballar, ja sigui perquè té grip o perquè té dolor menstrual», assumeix l’empresària Gina Aran. «I quan això passa, no se’ls demana que després recuperin el temps, però el cert és que normalment això és el que acaba passant», afegeix.

A nivell mundial, se sol citar l’exemple de la firma esportiva Nike com la primera gran multinacional en assumir la baixa laboral menstrual dins del seu protocol de relacions laborals. El cert és que el codi de conducta (‘code of conduct’) adoptat per Nike el novembre del 2020, i que ha convertit la firma Nike en exemple en aquesta matèria, l’únic que introdueix és que no «es podran realitzar exàmens físics per verificar l’elegibilitat de la baixa menstrual si és un benefici exigit per la llei local», com ja passa a determinats països, com el Japó.

Protecció de la salut femenina

A Espanya, el precedent més clar es troba en alguns ajuntaments, com els deGirona, Sabadell, o Castelló de la Plana, que han adoptat la baixa laboral menstrual per a les seves empleades. Fora d’això, en absència d’exemples empresarials clars dins i fora del país, el que sí existeix a Espanya és exemples pràctics d’empreses on hi ha una especial consideració cap a malalties o trastorns específics de les dones.

A Seat, per exemple, amb la inauguració del Centre d’Atenció i Rehabilitació Sanitària (CARS) el 2017, es va posar en marxa el servei de ginecologia dins de la mateixa empresa, amb caràcter voluntari, gratuït i anual per a totes les dones de Seat, Cupra i de les empreses del Grup Volkswagen a Espanya. «Aquest servei va cobrir un important buit en la prevenció de la salut de la dona en relació amb els homes, a qui històricament se’ls ha anat realitzant tests de detecció precoç de càncer de pròstata», explica la doctora Patricia Such, gerent de salut de Seat en el CARS. En els cinc anys de servei s’han atès més de 2.500 dones, en més de 6500 visites; més del 58% no solien fer controls periòdics de salut ginecològica. «Gràcies a aquest programa s’han pogut detectar més de 500 patologies desconegudes prèviament, de les quals més de 100 eren premalignes i/o canceroses, que han pogut ser tractades precoçment. Sense aquest servei, l’impacte per a la salut de les dones afectades, per als entorns familiars, per al sistema sanitari i per a la companyia hauria sigut enorme», valora la doctora Such.

En una altra factoria automobilística, a Ford Almussafes, cada any es programa l’anomenada ‘setmana de la salut’ en què, entre altres serveis, un especialista en ginecologia atén aquelles empleades que vulguin fer-se una revisió. A més, existeix un acord amb l’IVO (Institut Valencià d’Oncologia) per a la realització de mamografies i control oncològic a dones a partir de 45 anys.

Prevenció i conciliació

En l’energètica Naturgy, s’ofereix revisió ginecològica i mamària, mamografies i ecografies ginecològiques en serveis externs, amb caràcter gratuït, a totes les empleades amb periodicitat anual. També s’ofereix una campanya de detecció i seguiment de l’osteoporosi a totes les dones en període perimenopàusic. A més, la plataforma de benestar físic a disposició dels empleats ofereix continguts específics per a dones quant a exercici, així com consells dietètics, de salut mental, etc. Addicionalment, en situació d’embaràs, postpart o lactància natural, Naturgy ofereix opcions de teletreball, adaptació dels llocs de treball o sales d’extracció de llet en horari laboral (en les dependències del servei mèdic).

Notícies relacionades

En la també energètica Endesa existeix un protocol establert a partir del qual, les treballadores embarassades tenen dret a un seguiment mèdic i que se’ls gestionin tots els drets relacionats amb la salut laboral. A més de certes mesures de conciliació personal i laboral, també es busca adaptar les seves funcions a la situació d’embaràs.

En aquesta mateixa línia, per exemple, Mercadona afavoreix sumar el permís de lactància al de maternitat, el que, a la pràctica, permet allargar en un mes aquest últim.