Entrevista amb l’autor de les imatges

L’autor del vídeo de l’agressió sexual d’Igualada: «Estic satisfet, he ajudat a trobar el violador»

L’autor del vídeo de l’agressió sexual d’Igualada: «Estic satisfet, he ajudat a trobar el violador»

Àlex Guerrero

4
Es llegeix en minuts

Un sopar amb sis parelles a prop de casa seva la nit de Tots Sants va acabar sent clau per posar de cara al presumpte agressor sexual d’una menor a Igualada. El comandant d’Iberia Ramon Vallès (Barcelona, 1966) i resident a Igualada va veure com un grup de joves destrossava el cotxe del seu cunyat. Fruit d’un acte reflex, va treure el mòbil i va gravar els autors d’aquell acte vandàlic, entre els quals els Mossos d’Esquadra van identificar posteriorment Brian Céspedes, l’home detingut per haver violat, hores després, una jove de 16 anys.

-¿Què el va fer prémer el botó de gravar?

-El meu cunyat tenia aparcat el seu vehicle a pocs metres d’on havíem sopat. Al sortir del restaurant vam veure com dos nois, que formaven part d’un grup en el qual hi havia nou joves més, intentaven destrossar el seu vehicle. Van arribar a saltar a sobre del sostre i el van enfonsar. Com que sabia que allò era motiu de denúncia, vaig intentar capturar imatges dels joves per reforçar els nostres arguments.

-Com van viure els moments posteriors?

-Vam trucar a la Policia Local i als Mossos d’Esquadra per denunciar els fets. Teníem clar que no els podíem perseguir, perquè no sabíem si eren persones violentes. Quan va arribar la policia, els vam explicar tot el que havia passat i els vaig entregar les meves imatges. Després vam tornar cap a casa. Uns dies més tard se’ns va convocar al jutjat d’Igualada per fer una declaració. En el meu cas, com a testimoni, vaig tornar a aportar el vídeo.

-La policia el va tornar a trucar al gener.

-Sí, en aquest cas va ser la Unitat Central d’Agressions Sexuals (UCAS) de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC). Llavors ja sabíem que durant la nit de l’acte vandàlic al vehicle del meu cunyat hi havia hagut una violació a la ciutat. Em van demanar el telèfon amb el qual havia fet les gravacions i les imatges originals.

-¿Llavors va començar a sospitar alguna cosa?

-Sí. És evident que la unitat policial que es dedica a investigar agressions sexuals no hauria tingut cap interès en el meu vídeo si no hagués tingut relació amb la violació a Igualada.

-Viu a prop de la zona. ¿És la primera vegada que es troba en una situació conflictiva?

-D’aquesta magnitud, sí. De tant en tant veus joves que cometen algun acte vandàlic, però mai he vist ningú causar danys com aquests.

-Quan va gravar les imatges, ¿s’hauria imaginat la repercussió que tindrien?

-De cap manera. Em va entristir molt assabentar-me d’una notícia com aquesta. Ha sigut una agressió sexual molt violenta i el resultat encara podria haver sigut molt pitjor. Com a pare, he intentat posar-me en la situació de la família. Vaig gravar el vídeo per l’acte vandàlic, però si hagués imaginat el que va passar hores més tard, qualsevol dels que érem allà presents hauria intentat fer el possible per retenir el presumpte violador.

-¿Com se sent sabent que el seu vídeo ha permès identificar l’home?

-És una barreja de sensacions. Tot aquest enrenou s’ha generat per l’acte violent que hi va haver, però això no ho puc canviar. Alhora em sento satisfet, perquè amb un vídeo he ajudat a trobar l’autor de la violació.

-Si ho analitza amb perspectiva, va estar a pocs metres del detingut per l’agressió sexual. ¿Què li provoca això?

-Rebuig. Ara que ho sabem tot, quan torno a veure el vídeo, penso que entre ells hi havia una persona que va ser capaç de cometre una violació d’extrema brutalitat. Penso que també s’hauria d’esbrinar com ha sigut la vida d’aquest jove. Un monstre no es crea d’un moment a l’altre, hi ha coses al darrere i s’han d’analitzar. Hem d’evitar que aquestes situacions es repeteixin en mans altres persones.

-¿Com viu el seu entorn l’enrenou generat arran de la seva gravació?

-En general, les reaccions del meu entorn són molt variades. Hi ha qui em pregunta si temo represàlies. Però no tinc por. Cal tenir en compte que visc una vida molt normal i no m’exposo a situacions perilloses. Tinc clar que vaig fer el que havia de fer.

-¿Ho tornaria a fer?

-Evidentment. Tornaria a gravar les imatges. No ho vaig fer pensant en el que podia passar després, perquè això no em correspon a mi. Jo ho vaig gravar i després les persones que es dediquen a investigar van fer la seva feina. No és la primera vegada que gravo imatges per denunciar el que considero que són injustícies o el que no m’agrada.

Cinc segons clau

Notícies relacionades

Cinc segons d’un vídeo han sigut clau per identificar l’autor de la violació a una menor la nit de Tots Sants a Igualada. La seqüència mostra com el grup amb qui va sopar Ramon Vallès s’acosta als joves i els increpa després de veure com intenten fer malbé el vehicle d’una de les persones del grup. Era la una i mitja de la matinada, abans de la violació.

En les imatges, el presumpte autor de l’agressió sexual a la jove de 16 anys, Brian Céspedes, camina uns metres per darrere del grup, capbaix. Intenta passar desapercebut entre els joves i porta en tot moment la caputxa posada. Se la posa moments abans, quan veu que l’estan gravant. Portava la mateixa roba i complements que en les imatges que va analitzar la policia durant la investigació.