Brutal agressió el 2021

Els Mossos van revisar 155 càmeres fins a trobar el violador d’Igualada

L’agressor es va emportar l’abric de la menor i la va abandonar despullada

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Brian Raimundo C. M., el noi de 21 anys i d’origen bolivià, que presumptament va violar la menor de 16 anys d’Igualada la matinada de l’1 de novembre passat, va mostrar un menyspreu absolut per la vida de la víctima, segons recull l’ordre de presó preventiva i sense fiança a què ha tingut accés aquest diari. 

En el document es remarca que l’agressor sexual que va atacar la víctima la va abandonar en un descampat d’Igualada, pròxim a l’estació de tren, inconscient i amb ferides greus. La va deixar, a més, sense l’abric, sense la roba interior i sense la bossa. Aquella matinada, feia molt fred a Igualada. Un camioner la va trobar poc després accidentalment, despullada i amb signes vitals tan febles que la va donar per morta. La va tapar amb una manta i va contactar amb els serveis d’emergència, que, a l’arribar, es van adonar que era viva. Per això, el cas, a més d’instruir-se per violació, també considera que hi ha indicis que va cometre un delicte d’assassinat en grau de temptativa. 

Van traslladar la noia d’urgència a un hospital, amb un cop fort al cap, on s’ha anat recuperant de les lesions que li va causar el violador, que també va fer ús d’un objecte contundent. 

L’arrencada de les indagacions

Els investigadors de la Unitat Central d’Agressions Sexuals (UCAS) dels Mossos, responsables de la investigació, en col·laboració amb la policia científica, van revisar 155 videocàmeres de seguretat, tant de titularitat pública com privada, que constaven a la zona on va tenir lloc la violació. Així van reconstruir, fotograma a fotograma, el trajecte de la víctima des que va sortir de la discoteca Epic d’Igualada fins que va ser assaltada en una zona sense càmeres –les van instal·lar arran d’aquest episodi. Així van veure també que un home encaputxat la seguia. Aquest sospitós es va anar acostant a la noia fins que, quan faltaven pocs metres perquè la víctima arribés al lloc de l’agressió, on no hi havia càmeres –ara, sí–, ja es trobava a escassos metres d’ella. Les càmeres no registren ningú més en aquella hora, les sis de la matinada.

La policia científica va agafar les captures d’aquestes videocàmeres i, valent-se dels últims avanços, segons remarca en un comunicat el mateix cos català, les va ampliar i va aclarir. D’aquesta manera van aconseguir, per exemple, veure la marca de la caçadora que utilitzava el sospitós o de les sabatilles que duia.

Una figura esquiva

Els investigadors tenien ja un sospitós. Però no sabien qui s’amagava darrere d’aquesta figura encaputxada, ja que les imatges no permetien identificar-lo. Van aconseguir esbrinar que es tractava de Brian Raimundo, segons recull la interlocutòria, pentinant tot el que havien gravat aquestes 155 videocàmeres en les hores prèvies a l’agressió d’aquella matinada del primer dia de novembre. I van acabar revisant un incident anterior a la violació que va tenir lloc a prop de la discoteca Epic: 11 joves van causar desperfectes en un cotxe. Un d’ells era l’encaputxat que buscaven. D’aquesta manera van poder estrènyer el cercle sobre Brian Raimundo. El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha vindicat aquest divendres el treball dels 100 policies que han treballat per resoldre un cas que ha commocionat Igualada. «Mai no deixem de treballar», ha assegurat abans de recordar que els Mossos resolen el 83% de les agressions sexuals que es denuncien a Catalunya. Tot i que les indagacions tan complexes com aquesta, que va arrencar sense memòria de la víctima –la commoció que va patir li impedia recordar res i aportar alguna pista–, no són tan freqüents.

Els antecedents

Els Mossos van arribar d’aquesta manera, seguint el rastre dels que van participar en la baralla, a la conclusió que el noi que s’amagava darrere de l’encaputxat era Brian Raimundo. I contra aquest tenien ja una denúncia per abusos a un membre menor d’edat de la seva família. I, a més, al geolocalitzar el seu telèfon mòbil, els policies van comprovar que l’itinerari que assenyalaven els repetidors també quadrava amb el recorregut que l’encaputxat havia fet en aquella hora.

Brian Raimundo, un jove solitari i sense gairebé amics, va ser arrestat el dijous 21 d’abril al domicili del centre d’Igualada on residia després que la seva mare l’expulsés de casa arran dels abusos sexuals previs que constaven als Mossos. En el minuciós registre que es va allargar vuit hores en aquest pis, els investigadors hi van trobar la mateixa roba que vestia la nit de l’agressió i també, una cosa decisiva per provar la seva culpabilitat, restes biològiques de la víctima a la caçadora.

L’ADN

Per trobar mostres de l’ADN gairebé sis mesos després, la policia científica va utilitzar uns reactius adquirits recentment que deixen al descobert si hi ha taques de sang sense fer malbé la mostra. Els reactius van assenyalar que hi havia una taca a la caçadora que Brian Raimundo va utilitzar aquella nit. Cinc dies després de la seva extracció, els Mossos van esbrinar que aquesta sang era de la víctima.

Notícies relacionades

En el registre no va aparèixer, no obstant, l’abric que va robar a la víctima. Tampoc l’objecte contundent que va utilitzar per provocar-li les greus ferides que va patir a les parts íntimes.

Brian Raimundo està ingressat a la presó de Brians 1, segons va informar ‘El País’. A la seva arribada, al veure l’estat en el qual es trobava, van activar el protocol del centre penitenciari per prevenir el suïcidi. Els Mossos afirmen que la UCAS va destinar dos agents a atendre de manera constant la menor agredida. «L’acompanyament no s’aturarà després de l’arrest; continuaran amb ella durant el procés judicial», remarquen fonts policials.