El català a les aules

El pacte lingüístic, encallat per tercera vegada al Parlament

  • Junts torna a demanar una pròrroga i ajorna l’aprovació de la reforma de la llei per encaixar la sentència del 25% de castellà

El pacte lingüístic, encallat per tercera vegada al Parlament

MANU MITRU

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El pacte lingüístic que pretén encaixar la resolució sobre el 25% de castellà a les aules continua encallat. L’acord a quatre bandes que van subscriure el PSC, ERC, Junts i els comuns es manté sense data perquè l’hemicicle el debati i l’aprovi. La postconvergència, després de rebre dures crítiques d’alguns sectors independentistes, va congelar la seva firma i va demanar més temps per obtenir suports socials. Però més d’un mes després d’aquell ‘stand by’, Junts continua demanant una pròrroga. Tercer intent d’arribar a ple fracassat.

Notícies relacionades

Els socialistes, els republicans i els morats van acceptar posposar la proposta dues vegades. Quan es va tancar l’acord, a finals de març, ja era urgent per l’anunci de peticions d’execució forçosa de la sentència davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), però van prioritzar un pacte ampli. En l’última reunió per ordenar el ple, a finals d’abril, van tornar a cedir i van acceptar donar 15 dies més, «no més», així que s’havia de discutir el 10, 11 i 12 de maig. Però en la reunió de la Junta de Portaveus d’aquest dimarts, Junts ha tornat a demanar que es posposi, i només els comuns han reclamat que es voti al més aviat possible en el ple.

Les raons són diverses. El PSC, ERC i els comuns apunten a les disputes internes de Junts, amb un congrés intern a principis de juny, mentre que la postconvergència insisteix que sense el suport d’actors socials i educatius, no es pot aprovar.