Centre d’Estudis d’Opinió

Enquesta CEO: el 68% dels catalans creuen que la vacuna contra la covid hauria de ser obligatòria

  • El 58% dels enquestats afirmen que l’ús del català a les escoles és adequat i només el 20% el veu insuficient

zentauroepp42345105 som escola180228194327

zentauroepp42345105 som escola180228194327 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amb la variant òmicron controlada i la sisena onada de la covid en declivi, la majoria dels catalans defensen que la vacunació contra el coronavirus hauria de ser obligatòria. Així ho pensen el 68% dels entrevistats pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat per a una «enquesta metodològica i d’actituds sociopolítiques» que s’ha donat a conèixer aquest dimecres, però que compta amb un treball de camp efectuat del 23 al 28 de desembre del 2021. És a dir, el sondeig es va elaborar en ple flagell de l’òmicron i mentre estaven en vigor restriccions socials que avui ja s’han aixecat.

Segons aquest estudi, la vacuna obligatòria és majoritària en tots els segments d’edat i oscil·la entre el 58% de suport entre els joves de 16 a 24 anys i el 75% de suport entre els majors de 65 anys. El treball de camp el va elaborar l’empresa Netquest a partir de 1.992 entrevistes a persones més grans de 16 anys residents a Catalunya.

Notícies relacionades

Un altre capítol de l’enquesta aborda el debat sobre la immersió lingüística, arran de la sentència del Tribunal Suprem que obliga a impartir un 25% de classes en castellà a les escoles de Catalunya. En aquest context, el 76% dels catalans recolzen l’actual model lingüístic a les aules i el 24% estan en desacord. El suport a la immersió és molt majoritari entre els catalans que tenen el català com a llengua d’ús habitual, entre els que parlen català i castellà indistintament i entre els que parlen preferentment una altra llengua. Entre els catalans que utilitzen habitualment el castellà hi ha una forta divisió d’opinions, al 50%, entre els partidaris i detractors de la immersió lingüística.

Més enllà d’aquest sistema concret, el 58% dels enquestats afirmen que l’ús actual del català en l’ensenyament és adequat, mentre que un 22% el considera excessiu i només un 20% el veu insuficient.