Resposta a la sentència del 25%

Cambray informa el TSJC que modificarà la llei de política lingüística

  • En una comunicació al tribunal, el conseller també esgrimeix un nou decret de règim lingüístic a les escoles

Cambray informa el TSJC que modificarà la llei de política lingüística

ACN / MARIA BÉLMEZ

1
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

Aquest divendres acabava el termini donat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) al Departament d’Educació perquè donés resposta a l’execució de la sentència que obliga tots els centres educatius catalans a impartir un 25% de les classes en castellà. El conseller Josep Gonzàlez-Cambray ha enviat aquest matí una comunicació al tribunal en què dona compte de les mesures del seu departament per garantir l’ús i l’aprenentatge de català i castellà.

En primer lloc, esgrimeix el conseller l’acord a què han arribat ERC, PSC, Junts i comuns per modificar la llei de política lingüística amb l’objectiu d’«actualitzar la garantia de l’obtenció de les competències lingüístiques d’acord amb el nou enfocament competencial del currículum».

Notícies relacionades

En segon lloc, Cambray assenyala que el Govern ha iniciat els tràmits per desenvolupar un marc normatiu de règim lingüístic en el sistema educatiu que empararà els usos i els aprenentatges del català, castellà i de l’aranès a la Vall d’Aran «d’acord amb la realitat lingüística de cada entorn educatiu». A l’escrit, el conseller assegura al tribunal que «les dues llengües oficials, català i castellà, estaran contemplades en els projectes lingüístics de cada centre per garantir-ne el ple domini, tal com determina la llei d’educació de Catalunya».

En el seu escrit, Cambray ha apuntat al tribunal la situació de retrocés que viu l’ús del català als centres educatius i li explica que ha encarregat al Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació de la Universitat de Barcelona una enquesta sobre la realitat sociolingüística dels centres educatius de Catalunya. Li recorda les dades de l’informe del Síndic de Greuges que assenyala que a l’educació primària el català s’utilitza un 62,1% del temps escolar, mentre que el castellà s’utilitza un 33,1%. A l’ESO els percentatges d’ús són del 60,6% en català i del 32,9% en castellà.