Conflicte lingüístic

Educació presentarà un recurs davant l’ordre del TSJC que l’obliga a impartir el 25% de classes en castellà

  • Des de l’independentisme s’insta el Departament d’Educació a desobeir l’ordre del tribunal

Educació presentarà un recurs davant l’ordre del TSJC que l’obliga a impartir el 25% de classes en castellà

ACN / MARIA BÉLMEZ

2
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

El TSJC ha donat al Departament d’Educació 15 dies per aplicar de forma «immediata» la sentència que obliga a impartir el 25% de castellà a totes les escoles de Catalunya. El tribunal remarca que aquest percentatge s’ha de cobrir amb l’assignatura de llengua castellana i amb una altra assignatura troncal que s’haurà de fer també en castellà. No li han servit les explicacions que el conseller Josep Gonzàlez-Cambray va donar al tribunal al març quan en un escrit de resposta va assenyalar que el castellà estaria contemplat en els projectes lingüístics escolars. Cambray no feia referència a cap percentatge ni donava cap explicació clara i concreta de com pensava complir el que dicta la sentència.

Aquest dilluns, després de conèixer la resolució del tribunal acceptant la legitimitat de la plataforma pel bilingüisme AEB, que exigia el compliment forçós de la sentència. Cambray ha comparegut davant els mitjans per deixar clara la postura de la conselleria i del Govern. Cambray ha anunciat que Educació presentarà un recurs de reposició contra una «interlocutòria aberrant des del punt de vista pedagògic i jurídic». Educació té cinc dies per presentar aquest recurs.

El conseller considera que el tribunal «s’ha extralimitat en les seves funcions» i en aquesta resolució «va més enllà de la sentència». Ha remarcat que «dos dels cinc magistrats –un d’ells, el ponent de la sentència– han presentat un vot particular qüestionant la interlocutòria. Cambray també ha rebutjat que l’AEB tingui legitimitat en la causa.

Ha enviat un missatge de tranquil·litat a les direccions de les escoles. No hauran de fer canvis i tindran l’escut jurídic de la Generalitat.

Crides a la desobediència

Des de l’independentisme, han cridat Educació a desobeir el TSJC. El diputat de la CUP Carles Riera ha opinat que és «l’hora de la desobediència» «contra la segregació escolar, per la cohesió social i pel dret a la llengua catalana».

En la mateixa línia, el sindicat de professors Ustec, majoritari a l’escola pública catalana, ha fet una crida a no acatar la sentència. La seva portaveu, Iolanda Segura, ha assenyalat que «acatar la sentència no és una opció». «El que ha de fer el conseller és no acatar. L’única opció és la desobediència».

Notícies relacionades

«No podem permetre que els tribunals decideixin la política lingüística de Catalunya i de les seves escoles», ha advertit Segura, que opina que si s’aplica la sentència «serà la mort de la immersió i de la vehicularitat del català».

El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha criticat l’ordre del TSJC i ha opinat que «la intromissió de les togues a les aules és intolerable i antidemocràtica». «No podem permetre que l’arbitrarietat i la pressió d’una representació del 0,01% de l’alumnat acabi amb el criteri pedagògic, la convivència i el sentit comú», ha assenyalat, i ha instat a sortir en defensa de l’escola catalana.