La UE es marca com a prioritat aconseguir vacunes adaptades contra la covid-19 per al setembre

  • L’Agència Europea del Medicament (EMA) insisteix que la pandèmia no ha acabat i que cal mantenir-se alerta

  • Assenyala que la prioritat ha de continuar sent tancar bretxes de vacunació a la Unió Europea, on només el 50% té la pauta completa i el reforç

La UE es marca com a prioritat aconseguir vacunes adaptades contra la covid-19 per al setembre
3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Tot i que la situació a Europa s’ha estabilitzat, les infeccions per covid-19 segueixen sumant milions a nivell mundial i això significa que el final de la pandèmia encara queda lluny. «Ens hem de mantenir alerta i estar preparats per a l’aparició de noves variants i un possible augment dels casos aquest hivern», va advertir dijous el cap de l’estratègia de vacunes de l’Agència Europea del Medicament (EMA), Marco Cavalieri, que es marca com a prioritat aconseguir vacunes contra la covid adaptades a les noves variants per al setembre com a molt tard, a temps per a la pròxima campanya de vacunació de tardor-hivern.

«Les vacunes són un pilar central de la nostra resposta a la pandèmia i gairebé mig milió de vides de persones de més de 60 anys s’han salvat gràcies a la vacunació», ha explicat el responsable de l’EMA. L’agència treballa juntament amb els laboratoris farmacèutics en el desenvolupament de «vacunes adaptades» a les possibles noves variants del virus, com òmicron, que ofereixin alhora més protecció a llarg termini que les vacunes disponibles fins ara. Segons ha explicat Cavaleri, la «prioritat és assegurar que les vacunes adaptades siguin aprovades al setembre com a molt tard», a temps per a la campanya d’immunització de tardor, així es els fabricants disposarien de més temps per ajustar la seva producció. En aquest procés, segons ha admès el responsable de vacunes de l’agència, Pfizer/BioNTech i Moderna, que produeixen vacunes basades en l’ARN missatger, porten la davantera.

Quant a l’administració de la quarta dosi de vacunes d’ARN missatger, o el segon reforç, l’EMA insisteix que de moment és «massa aviat» per considerar la seva administració en la població general. Tot i que recolza aplicar-la en les persones de més de 80 anys pel risc que suposa la covid en aquest grup, ja que la seva resposta immunitària pot ser menor que la dels individus més joves. La prioritat dels responsables sanitaris, en tot cas, «ha de continuar sent tancar les bretxes de vacunació», insisteix el regulador europeu. 

50% amb pauta completa i reforç

Tot i que les vacunes estan molt disponibles, fins ara només el 50% dels europeus estan totalment vacunats amb la pauta primària i el reforç, mentre que el 15% dels europeus majors de 18 anys no han rebut encara ni una sola vacuna. «És important que les persones que encara no estan vacunades i que no han rebut un reforç es vacunin, especialment si tenen més risc de contraure una malaltia greu», ha recordat. 

Notícies relacionades

Segons les dades del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès), fins ara el 75% de la població europea disposa d’una dosi, el 72% la pauta completa i només el 51% ha rebut el reforç. A la cua d’Europa en percentatges de vacunació hi continua havent Bulgària, amb només un 30% de la població vacunada amb una dosi (10% amb reforç), Romania, on només el 42% de la ciutadania té la pauta completa i només el 9% ha rebut el reforç, i Eslovàquia, amb un 51% de la població amb la pauta completa i només un 30% estan immunitzats amb el reforç.

Durant la roda de premsa, Cavaleri també ha confirmat que el regulador europeu ha començat a avaluar la sol·licitud de dosis de reforç per a majors de 18 anys presentada per la farmacèutica AstraZeneca, que es podria utilitzar com a reforç en persones que han rebut una altra marca en la seva pauta inicial. L’Agència Europea del Medicament també ha començat a avaluar la sol·licitud presentada per l’empresa Moderna per estendre l’ús de la seva vacuna anticovid als nens d’entre 6 mesos i 5 anys. Es tracta de la primera sol·licitud que reben per a aquesta franja d’edat. A més, examinen la sol·licitud de Novavax d’ampliar la utilització de la seva vacuna al grup d’entre 12 i 17 anys. Respecte al procés d’autorització de la vacuna russa Sputnik, el regulador europeu ha explicat que de moment no hi ha hagut «progressos tangibles».