Guerra a Ucraïna

Universitats agilitarà l’homologació de títols de 464 sanitaris ucraïnesos refugiats a Espanya

Segons dades del Ministeri d’Inclusió, 464 refugiats exercien professions relacionades amb la salut a Ucraïna abans que esclatés el conflicte bèl·lic: 175 metges, 154 infermeres, 56 farmacèutics i 79 d’altres categories sanitàries

Universitats agilitarà l’homologació de títols de 464 sanitaris ucraïnesos refugiats a Espanya
4
Es llegeix en minuts
Nieves Salinas

El Ministeri d’Universitats, que presideix Joan Subirats, agilitarà l’homologació dels 464 professionals sanitaris que, segons dades del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, han arribat a Espanya com a refugiats des d’Ucraïna. Del total de professionals, 175 són metges, 154 infermeres, 56 farmacèutics i 79 d’altres categories sanitàries. Universitats respon així a la reclamació realitzada per l’Aliança de la Sanitat Privada Espanyola (ASPE) d’agilitar els tràmits d’homologació d’aquests professionals per poder contractar-los tal com han fet països del nostre entorn, com Itàlia.

Des d’ASPE asseguren que la incorporació de personal sanitari qualificat contribuirà a reduir «el profund dèficit de professionals (sanitaris) del nostre país». Després de les missives enviades des d’aquesta patronal el 30 de març passat als titulars de les carteres de Sanitat, Carolina Darias i d’Universitats, Joan Subirats, en les quals s’expressava la necessitat d’adoptar mesures que permetessin avaluar «amb equitat i promptitud» si els refugiats ucraïnesos reunien els requisits d’accés a una professió sanitària, el departament que encapçala Subirats ha traslladat a la patronal el seu compromís de «facilitar el procés d’homologació i equivalències de títols universitaris estrangers per al cas dels refugiats d’Ucraïna acollits a la protecció temporal».

Gairebé 500 sanitaris

Segons les últimes dades del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, que ha habilitat una pàgina web d’actualització quinzenal amb informació professional recollida en els Centres de Recepció, Atenció i Derivació (CREADE), del total de persones ateses fins al 31 de març, 464 exercien professions relacionades amb l’àmbit de la salut a Ucraïna abans que esclatés el conflicte bèl·lic: 175 metges, 154 infermeres, 56 farmacèutics i 79 d’altres categories sanitàries.

El 83% dels 175 metges que han arribat com a refugiats a Espanya són dones i tenen una edat mitjana de 42 anys

Del total de sanitaris, el 83% dels 175 metges són dones i presenten una edat mitjana de 42 anys. En el cas de les infermeres, el 98% són dones i la seva edat mitjana és de 40 anys. Respecte a les 56 farmacèutiques, el 96% són dones, amb una edat mitjana de 35 anys. Completen el col·lectiu 79 d’altres categories sanitàries, amb una edat mitjana de 41 anys i entre els quals figura un percentatge d’homes més gran d’un 13%. El 46% d’aquests últims professionals tenen estudis superiors i una mica més del 40% tenen formació professional o batxillerat.

Un primer pas

Per al secretari general d’ASPE, Luis Mendicuti, que aquests professionals puguin exercir al nostre país és «un primer pas necessari i important. Agraïm la receptivitat del Ministeri, ja que és la manera que Espanya, com ja ha fet Itàlia, tingui una ràpida reacció a la crisi humanitària que afecta, en aquest cas específic, el col·lectiu de sanitaris ucraïnesos que davant la impossibilitat de tornar al seu país no poden ni tan sols exercir la seva professió», assenyala.

Un dels arguments exposats per ASPE a les seves cartes als ministeris de Sanitat i Universitats va ser precisament el cas d’Itàlia. Aquest país va aprovar el 21 de març passat un decret llei de mesures urgents per contrarestar els efectes econòmics i humanitaris de la crisi d’Ucraïna, activant el Passaport Europeu de Qualificacions per a Refugiats, pel qual, mitjançant un sistema d’avaluació i entrevistes, els refugiats poden exercir les professions sanitàries almenys fins al març del 2023 en territori italià.

ASPE estima que existeix una llista d’espera del voltant de 3.000 metges extracomunitaris pendents de l’homologació del seu títol

ASPE ressenya que aquesta incorporació de personal sanitari ucraïnès «pot contribuir a reduir el profund dèficit de professionals en el sistema sanitari espanyol i que afecta de manera significativa la sanitat privada». Malgrat haver augmentat un 6,6%, les seves plantilles «en el complex context de la pandèmia», afegeixen, el sector continua necessitant la incorporació de nous professionals, amb una necessitat mitjana-alta d’infermeria al 95% dels hospitals i de metges en el 58%. La mateixa associació estima que, a Espanya, hi ha una llista d’espera del voltant de 3.000 metges extracomunitaris pendents de l’homologació del seu títol.

Requisits

Notícies relacionades

En aquesta línia, segons informen des d’ASPE, Universitats ha confirmat la posada en marxa efectiva de determinats procediments d’activació. Primer ha habilitat una adreça electrònica específica per possibilitar la revisió d’ofici de totes les sol·licituds rebudes. Així mateix, s’ha detallat que es poden acollir a aquest procés agilitat els qui es trobin en alguna d’aquestes situacions: residents a Ucraïna abans del 24 de febrer del 2022 o apàtrides i nacionals de tercers països diferents d’Ucraïna que gaudissin de protecció internacional o d’una protecció nacional equivalent en aquest país abans d’aquesta data o membres de les famílies de les persones a qui es refereixen aquests apartats.

A més, podran acollir-se, entre d’altres, ucraïnesos que es trobessin en situació d’estada a Espanya abans del 24 de febrer del 2022 que, com a conseqüència del conflicte armat, no poden tornar al seu país o de tercers països o apàtrides que residissin legalment a Ucraïna sobre la base d’un permís de residència legal vàlid (sigui permanent o d’un altre tipus, com estudiants) expedit de conformitat amb el dret d’aquest país i no poden tornar de manera segura i duradora al seu país o regió. També persones que es trobaven en situació irregular a Espanya abans del 24 de febrer i que, com a conseqüència del conflicte armat, no poden tornar a aquest país.