La pandèmia a Catalunya

Adeu a les mascaretes a les escoles: alegria a primària i cautela a l’ESO

  • Els més petits s’han alliberat de la protecció mentre que els adolescents han sigut més prudents

  • Salut aclareix als instituts que els alumnes de batxillerat i FP han de continuar portant amb tapaboques un dia més

FERRAN NADEU

6
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

Els alumnes catalans han tornat aquest dimarts a classe després de les vacances de Setmana Santa, i ho han fet alliberats de l’obligació de portar mascareta. Aquesta matinada s’ha publicat en el Diari Oficial de la Generalitat la resolució que flexibilitza l’ús de les mascaretes a les aules de primària i secundària. S’avancen un dia a la població general de tot Espanya, que a partir d’aquest dimecres no tindrà l’obligació de portar el tapaboques.

No obstant, ha sigut una tornada amb confusió. Almenys als instituts i pel que fa a batxillerat i FP. Al rebre, abans de les vacances, una carta dels consellers de Salut i Educació, molts centres van interpretat que el concepte ‘secundària’ incloïa els estudis postobligatoris. «Aquest és un centre de secundària. Entenc que, si la carta al·ludia a secundària, tot l’alumnat del centre hi està inclòs», raonava aquest dimarts Lluís Civit, director de l’institut Valerià Pujol de Premià de Dalt. «Haurien pogut ser més específics i més clars», lamentava aquest primer dia de classe.

A primera hora del matí, amb moltes classes ja iniciades, Salut ha aclarit el dilema a preguntes d’aquest diari: els estudiants de batxillerat i FP, així com els professors, hauran de continuar amb el tapaboques fins a aquest dimecres, quan s’aixequi l’obligatorietat d’utilitzar mascareta en interiors a tot Espanya i per a tota la població general.

Aclariment tardà

Aclariment que arribava una mica tard, ja que les classes de batxillerat i FP comencen a les vuit del matí. Així ha agafat Óscar Altide, de l’institut Quatre Cantons de Barcelona. En el seu cas, ell, com molts altres directors, després de rebre la carta de Salut i Educació, va enviar una carta a les famílies per informar-les del final de l’obligatorietat de les mascaretes, i també hi va incloure les famílies dels alumnes de batxillerat. També Martín Martín, director de l’institut Joan d’Àustria, entenia que aquest dimarts els alumnes de batxillerat i FP del seu centre es podien desprendre de la mascareta. «Veurem què passa aquest dimarts», va dir Altide aquest dilluns, i va apuntar el disbarat d’una situació eventual en què als instituts els alumnes d’ESO no portin mascareta, i els seus companys de batxillerat, sí. Amb l’afegit que el DOGC s’ha publicat aquesta matinada. Així que els instituts s’han trobat la sorpresa a l’obrir.

A l’institut Valerià Pujol, la sorpresa ha anat per grups. Mentre que en alguna aula de batxillerat tots els alumnes han entrat amb la mascareta després d’assabentar-se’n pels mitjans de comunicació, en alguna altra, no la duien. Ha sigut la professora la que a l’entrar els ha donat la notícia, també assabentada pels mitjans: l’han de continuar portant fins a aquest dimecres. «No passa res per un dia més», deien els joves resignats, però desitjosos de desprendre’s de la peça. Tenen clar que aquest dimecres ja aniran sense. No com la seva professora Àngels. «Jo la continuaré portant. Hi ha contacte pròxim i molts em tussen a la cara», apuntava mig de broma mig seriosament.

Moltes mascaretes a l’ESO

En aquest centre de secundària, la varietat regnava a les aules d’ESO. Mentre que a quart curs pràcticament tots els estudiants han anat sense mascareta, a primer i a tercer de l’ESO hi ha hagut més barreja. En alguna classe, fins i tot, gairebé tots els alumnes la portaven. ¿Els motius? Per costum o per precaució. «És un accessori més. Ja hi estic acostumada», deia amb mascareta la Samantha, alumna de primer d’ESO. «Per dissimular», admetia la seva companya Alyssa, que, «de moment», la pensa continuar portant. En aquest aula la majoria de joves anaven ja sense mascareta. En canvi, en un grup de tercer d’ESO, la situació era oposada. La Laura pensava venir sense, però les seves amigues han preferit portar-la i ella ha fet el mateix. «Ja hi estic acostumada». «El virus continua estant», afegia la seva amiga Estela, també amb mascareta.

Civit admet que l’ha sorprès veure encara tants alumnes amb la mascareta. «Pensava que vindrien tots sense», diu. Opina que hi haurà joves que necessitaran una mica de temps. «Miren el que fa el grup. S’observen i així van decidint», afirma respecte als adolescents. Recorda que molts gairebé no es coneixen sense mascaretes, ja que van començar primer d’ESO procedents de diferents escoles de primària i es van conèixer amb les mascaretes posades. «És un canvi important». I potser també està el factor autoestima. «Perquè no vegin que som lletges», deia una alumna, entre les rialles dels seus companys, a l’explicar per què portava mascareta.

Sense mascareta a primària

Més alliberament hi ha hagut a les aules de primària. Els més petits estaven desitjosos de poder estar sense mascareta. A les portes de l’escola Marià Manent de Premià de Dalt, els nens i les nenes esperaven a entrar, ja sense les mascaretes. Les famílies estaven, en general, alleujades. Apuntaven que, de tota manera, els més petits les portaven o mal posades o sense les condicions higièniques necessàries. «Per portar-les així, millor no portar-les», ha assenyalat una mare.

Sí que anaven amb cautela. I, de fet, tots els petits portaven una mascareta a la motxilla «per si de cas». També hi havia algun nen inquiet. «Han sigut dos anys portant mascareta. Estava acostumat i ara està una mica dubtós», ha dit un pare respecte al seu fill.

Respecte a qui en vulgui portar

La carta del conseller no especificava què cal fer amb qui vulgui continuar portant les mascaretes. Marta Ortiz, directora de l’escola Diputació de Barcelona, interpreta que els centres tindran llibertat per decidir davant les diferents casuístiques. Óscar Altide remarca que la normativa «elimina l’obligatorietat de portar-ne», però no obliga a deixar de portar-ne. Tots dos optaran per respectar aquells alumnes o professors que vulguin continuar portant-ne. Ortiz pensa en els nens vulnerables, en docents amb problemes de salut o en aquelles famílies que tinguin por del coronavirus. També apunta que des de l’escola es treballaran aquestes pors a través de les tutories. «La majoria d’alumnes i professors se la trauran, però n’hi haurà que necessitaran més temps, fer-ho a poc a poc, anar agafant confiança», apunta la directora de Diputació.

Els centres educatius han optat, doncs, per la normalitat progressiva, recolzada per les indicacions de les autoritats sanitàries. A primària no hi havia dubtes que els nens es desprendrien de la mascareta sense problemes. Molts ja portaven la mascareta mal posada la majoria del temps. A l’ESO hi havia més incertesa, perquè hi ha hagut adolescents als quals les mascaretes els han anat bé per ocultar inseguretats o problemes d’autoestima. «En general tenen ganes de treure-se-la. Ja abans de Setmana Santa, quan sortien de l’institut o anaven al pati se la treien», explica Altide. «Potser n’hi haurà algun que la vulgui continuar portant, però serà un percentatge baix», opina.

Li dona la raó Martín Martín, de l’institut Joan d’Àustria: «Quan sortien de classe ja se la treien. I en alguns casos, era una lluita que se la posessin al centre. Són particulars els casos d’adolescents que seguiran portant-la». Al Joan d’Àustria també optaran per respectar aquells membres de la comunitat educativa que prefereixin continuar utilitzant la mascareta. «El que no farem és obligar ningú a treure-se-la», rebla.

Notícies relacionades

Martín sí que admet discrepàncies en el punt de vista de professors. «Hi ha qui se sentirà desprotegit davant una classe d’adolescents sense mascareta», apunta. La mínima transmissió de la covid entre els més joves i la influència negativa de la mascareta en l’educació i les relacions socials en l’entorn escolar són dos dels factors que han portat la Generalitat a pressionar per retirar aquesta restricció a les aules, d’acord també amb el criteri expressat pels pediatres, que ja al febrer van demanar retirar el tapaboques dels centres educatius.

Els experts consultats per EL PERIÓDICO alerten que l’evolució de la covid les pròximes setmanes posarà a prova la nova estratègia de control de la pandèmia, centrada només en els vulnerables.