Final del tapaboques obligatori

Les empreses exigeixen directrius clares per retirar la mascareta

  • Firmes com Seat i Amazon mantindran temporalment el tapaboques als espais tancats

  • Mercadona les retirarà i entre el petit comerç impera la prudència en l’atenció al públic

Les empreses exigeixen directrius clares per retirar la mascareta

Simone Boccaccio / EPC

5
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En una botiga d’una popular cadena de fleques-cafeteries ubicada a la cruïlla entre Sardenya i Marina hi ha una desena de persones. Només dues porten mascareta: els dependents. La resta, els clients repartits entre la terrassa i l’interior, cap en porta. I a partir de dimecres, aquests dos empleats que conserven aquest tros de tela –omnipresent des de fa dos anys– desconeixen si han de continuar portant-lo. «Crec que hauríem de continuar amb mascareta, per aquí passa molta gent al llarg del dia», explica la dependenta. «Doncs jo n’estic fins al capdamunt, quan pugui me la trec», replica ell. De moment el gerent d’aquesta franquícia no s’ha decantat per cap de les dues postures.

A l’altre costat del carrer, en una ferreteria de barri, tampoc tenen clar quina serà la normativa a partir de l’endemà i estan a expenses del que els diguin des de la gestoria. Que, al seu torn, està a expenses del redactat final que publiqui el ‘Butlletí Oficial de l’Estat’ (BOE). «Treballem de cara al públic i de moment seguirem com fins ara», explica el Joan, l’encarregat. El març del 2020 van posar una barra a la porta de la botiga i una mampara entre el dependent i el client, a qui li toca esperar i fer cua a l’exterior. I davant el dubte, seguiran igual. ¿Fins quan? Aquí el Joan s’encongeix d’espatlles.

La falta d’informació no és exclusiva del petit comerç i fins i tot les grans empreses estan a l’expectativa de la lletra petita del BOE. «[En l’àmbit laboral] amb caràcter general les mascaretes no seran obligatòries», ha afirmat la ministra de Sanitat, Carolina Darias, en roda de premsa aquest dimarts. No obstant, hauran de ser els serveis de prevenció de riscos laborals de cada companyia els qui hauran de decidir –en cas que la llei no ho especifiqui clarament– quan és obligatòria en un centre de treball i quan no, ha afegit Darias.

Cautela en espais tancats

En firmes com Seat impera la cautela i han acordat amb els representants dels seus 15.000 treballadors mantenir el tapaboques obligatori als llocs de treball i els llocs tancats. No així als espais oberts, tot i que sempre que entre una persona i una altra hi hagi un mínim de dos metres de distància, si no continuarà sent obligatòria. «Aquesta decisió es revisarà en les pròximes setmanes, segons l’evolució de la covid-19», afirmen fonts de l’empresa. Al centre d’Amazon al Prat, amb 3.000 empleats, seguiran amb els mateixos protocols de seguretat laboral –mascareta obligatòria i mampares de metacrilat en posicions molt juntes entre empleat i empleat–. Almenys fins al 25 d’abril, quan torni a reunir-se el comitè de salut amb la direcció del centre. 

Una altra decisió han pres des de Mercadona, on els tapaboques desapareixeran en molts casos. Als seus supermercats –amb 93.300 empleats a tot Espanya–l’ús de la mascareta passarà a ser voluntari, és a dir, llevat que el caixer o la caixera així ho decideixi no l’haurà d’utilitzar. El seu ús únicament serà perceptiu si l’empleat presenta una patologia prèvia o mèdicament sigui altament recomanable que es protegeixi per aquesta via, segons expliquen fonts de l’empresa. En altres firmes del sector, com Lidl, encara estan estudiant legalment la norma i, de moment, dimecres els seus empleats hauran de continuar portant mascareta, segons expliquen fonts de l’empresa.

En aquest impàs es troba també la direcció de Glovo. Des de les seves oficines al Poblenou de Barcelona, on operen 1.800 empleats, expliquen que tampoc tenen clar què passarà amb els tapaboques a les seves zones interiors i estan estudiant la reacció d’empreses i sectors similars per compassar-hi la seva resposta. Aquestes mateixes fonts remarquen que mantenen el format de teletreball híbrid (tres dies a casa i dos a l’oficina) per minimitzar el contacte entre empleats.

Patronals i sindicats demanen criteris comuns

Les patronals i els sindicats, per la seva banda, han sigut fins ara cauts amb les directrius als seus associats i afiliats, al no poder sustentar els consells amb documentació jurídica. «Demanarem un criteri tècnic comú. Ens sembla irresponsable traslladar aquesta responsabilitat a les empreses. Els serveis de prevenció hi són per als riscos laborals, no per controlar la gripalització de la covid. La grip no la controlaven», afirma el director de l’oficina de riscos laborals de Foment del Treball, César Sánchez. Des del Govern central han explicat que actualitzaran les seves recomanacions per a les empreses, a expenses del detall d’aquestes recomanacions.

Notícies relacionades

«Exigim directrius concretes al Govern central, perquè allà on tinguem delegats podrem aplicar la millor fórmula, però a les petites empreses on no la tinguem hi ha el risc que l’empresari decideixi unilateralment. I no pot ser que els que es vulguin estalviar el cost de repartir mascaretes apliquin aquest criteri i no el sanitari», declara la secretària de política sindical de la UGT de Catalunya, Núria Gilgado. «Si des de l’Administració no es concreta més, entrarem en un període d’incertesa, tot i que no de conflicte. Almenys no generalitzat. Les empreses han de saber gestionar molt bé la informació, les instruccions, i ser molt transparents», afegeix la responsable de salut laboral de CCOO de Catalunya, Mònica Pérez.

No només en el sector privat hi ha incertesa sobre l’ús de la mascareta a partir de demà, sinó també a les administracions públiques. Fonts del CSIF expliquen que encara no han rebut directrius sobre la retirada de les mascaretes als espais interns i que seguiran atents «perquè es compleixin les mesures de seguretat, ventilació i separació dels llocs de treball a metre i mig». És per això que la central amb representació majoritària a l’Administració de l’Estat ha reclamat la convocatòria extraordinària dels comitès de seguretat i salut laboral en els diferents àmbits de les administracions per avaluar el risc i adaptar la regulació interna sobre l’ús o no de les mascaretes.