Vacunes anticovid

La UE recomana la quarta dosi de la vacuna anticovid a majors de 80 anys

L’EMA i l’ECDC diuen que no hi ha dades que avalin l’administració del segon reforç en la població general

La UE recomana la quarta dosi de la vacuna anticovid a majors de 80 anys
2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

De moment no hi ha prou dades que avalin l’administració d’una quarta dosi de la vacuna d’ARNm –Pfizer/BioNTech o Moderna– contra el virus de la covid-19 en la població general, tot i que tant l’Agència Europea del Medicament (EMA per les seves sigles en anglès) com el Centre Europeu per al Control i Prevenció de Malalties Infeccioses (ECDC) estan d’acord que es pot administrar als majors de 80 anys a causa del risc més gran que tenen de patir covid greu en aquest grup d’edat. 

Segons la nova recomanació, actualment no hi ha proves clares que indiquin que la protecció de la vacuna contra les formes de malaltia greu estigui disminuint substancialment en adults d’entre 60 i 79 anys amb sistemes immunitaris normals i, per tant, «no hi ha proves clares que recolzin l’ús immediat d’una segona dosi de reforç», però els dos organismes continuaran vigilant la situació per si la situació epidemiològica canvia. 

Notícies relacionades

De moment, tampoc hi ha proves concloents que la protecció de la vacuna contra la malaltia greu estigui disminuint o que la quarta dosi suposi un valor afegit per als menors de 60 anys amb sistemes immunitaris normals. Totes les evidències sobre la quarta dosi venen d’Israel, on les dades indiquen que una segona dosi de reforç administrada almenys 4 mesos després de la primera restableix els nivells d’anticossos sense plantejar nous problemes de seguretat. Les dades també suggereixen que una segona dosi de reforç proporciona una protecció addicional contra la malaltia greu, tot i que no es coneix la durada dels beneficis i les proves són encara limitades.

64% d’europeus amb un reforç

Fins a finals de març, el 83% dels adults a la UE havia rebut la pauta completa de vacunació, però només el 64% havia rebut una dosi de reforç. Per això la insistència a tots aquells que no hagin completat la vacunació inicial o que no hagin rebut la dosi de reforç a fer-ho com més aviat millor. A partir d’aquí, i ja que les campanyes de revacunació podrien començar a la tardor, les autoritats hauran d’estudiar el millor moment per aplicar dosis addicionals, possiblement aprofitant les vacunes actualitzades. Segons l’EMA i l’ECDC, a l’hora de decidir sobre futures dosis de reforç, les autoritats sanitàries de la UE han de tenir en compte factors com la propagació de la infecció, els efectes de la covid-19 en diferents poblacions i l’aparició de noves variants.