Càrrega lectiva

Els mestres mantenen la vaga, després de la negativa d’Educació a revertir la càrrega lectiva

Els mestres mantenen la vaga, després de la negativa d’Educació a revertir la càrrega lectiva

JORDI V. POU

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els sindicats de professors han trencat aquest dilluns les converses amb la Conselleria d’Educació, després que s’encallés la negociació en, entre altres qüestions, la petició que la càrrega lectiva dels docents torni a ser de 23 hores a primària i de 18 a secundària, tal com eren abans de les retallades del 2011. Les mobilitzacions previstes per a dimarts i dimecres es mantenen doncs vigents, segons han anunciat les entitats convocants de la vaga del sector educatiu català. De fet, lluny de perdre gas, les protestes afegiran aquesta setmana nous col·lectius: els docents d’escoles bressol de Barcelona s’uneixen a l’aturada de dimarts i les famílies d’alumnes amb necessitats educatives especials faran una manifestació dimecres per exigir més recursos per a l’escola inclusiva.

Fonts pròximes a la taula de negociació han qualificat d’«inacceptable» la intenció de la conselleria de no revertir fins als cursos 2024-2025, en el cas de primària, i fins al 2025-2026, a secundària, l’ampliació d’una hora addicional, aplicada fa una dècada, en l’horari lectiu dels professors, és a dir, les hores que els docents dediquen estrictament a impartir classes. La proposta d’Educació, han precisat a aquest diari les mateixes fonts, preveu la contractació de més professorat, concretament de 1.463 dotacions suplementàries a primària per d'aquí dos cursos i 2.009 més a secundària per a d’aquí tres anys. Els sindicats, que fa anys que reclamen aquesta mesura, exigeixen que l’aplicació sigui immediata, el curs vinent acadèmic com a molt tard.

«No hi ha cap voluntat de negociar, només es tractava de desmobilitzar de cara a la pròxima convocatòria de vaga», ha lamentat Xavier Massó, secretari general i portaveu del Sindicat de Professors de Secundària (Aspepc). Massó ha afirmat, al seu compte de Twitter, que la conselleria «enganya i dona marxa enrere» i que la proposta feta aquest dilluns per Educació «és vergonyosa i pitjor que la de divendres». «No hi ha res, ni reversió de retallades, ni currículum, ni sexennis de sis anys», ha denunciat el docent. Els sindicats han retret en diverses ocasions al departament que dirigeix el conseller Josep Gonzàlez Cambray la seva «inacció» a l’hora de proposar «concrecions» en les demandes del personal docent, entre elles «la reversió de les retallades», la «dignificació» de les condicions laborals del personal i la millora de les condicions de l’escola pública.

El front lingüístic

Ciutadans ha denunciat aquest dilluns el conseller d’Educació, Josep González-Cambray, i quatre càrrecs més del departament a la Fiscalia per l’incompliment de la sentència del 25% de castellà. Després que divendres expirés el termini de dos mesos per aplicar la resolució, el partit liberal considera que existeix un delicte de prevaricació, perquè la conselleria «ha impartit instruccions i consignes» per «evitar-ne» el compliment. En concret, la denúncia també implica la secretaria general del Departament d’Educació, l’assessoria jurídica, la inspecció i la sotsdirecció general de plurilingüisme. El president de Ciutadans, Carlos Carrizosa, també ha atribuït «responsabilitats» al president de la Generalitat, Pere Aragonès.

Notícies relacionades

El partit ja havia avisat que, si no es complia la sentència, es recorreria a la justícia i així ho ha fet aquest dilluns. A més, Carrizosa ha avisat que per ara només s’està incorrent en prevaricació, però en el moment en què una part implicada demani l’execució de la sentència i no s’acati, el Departament d’Educació també estarà incorrent en desobediència.

«L’actitud de Cambray és intolerable», ha dit Carrizosa. En aquesta línia, el líder de Ciutadans ha tornat a demanar la dimissió del conseller d’Educació. «Que se’n vagi, per higienitzar la política catalana», ha defensat Carrizosa. «Té vagues conegudes, l’ensenyament de cap per avall, i a sobre no compleix les lleis i és un covard», ha afegit.