L’educació a Catalunya
Vaga en l’educació en defensa del català i contra la sentència del TSJC sobre el 25%
Estan convocats a la mobilització professors de totes les etapes educatives a més d’estudiants d’ESO i universitats
Nova jornada de vaga en l’educació catalana. Aquest dimecres, en defensa de l’escola catalana i contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que obliga els centres educatius a impartir un 25% de les classes en castellà. La Coordinadora Obrera Sindical (COS), la Intersindical-CSC, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i el sindicat USTEC són les entitats convocants d’aquesta aturada, que també té el recolzament de la resta de sindicats de professors, del Sindicat d’Estudiants (SE) i de l’Associació d’Estudiants Progressistes (AEP).
Òmnium Cultural hi ha expressat el seu suport explícit i ha animat a la mobilització. També el Govern de Pere Aragonès recolza la protesta, malgrat que els convocants opinen que l’Executiu no està sent prou contundent en la seva defensa del català davant els tribunals. El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha negat que se’l pugui acusar de passivitat en aquest assumpte i ha assenyalat que des del primer moment la seva conselleria ha recolzat els centres educatius.
Estan cridats a la vaga treballadors de tots els nivells educatius, des d’infantil fins a universitaris, de l’educació pública i concertada catalana, a més dels estudiants d’institut i de les universitats.
A Barcelona, la protesta arrencarà a la plaça d’Urquinaona a les 12.30 hores d’aquest dimecres sota el lema «La seva sentència, ¡la nostra lluita! ¡L’escola en català! 23 de març, vaga per la llengua». En l’horitzó, el 5 d’abril, data en la qual expira el termini que ha donat el TSJC a la Generalitat per començar a aplicar la sentència a totes les escoles catalanes. «Ens trobem en temps de descompte», han advertit els convocants.
Poc abans que el Govern anunciés un decret per blindar el català a l’escola, els convocants apel·laven al Departament d’Educació perquè «assumeixi totes les responsabilitats en la defensa de la llengua catalana i que es comprometi, amb mesures concretes, a preservar i blindar el model d’immersió lingüística».
Notícies relacionadesEn repetides ocasions, el conseller Cambray ha instat les escoles i instituts a continuar aplicant el seu propi model lingüístic de centre, alhora que ha afirmat que assumeix la responsabilitat d’això. No obstant, des de la fiscalia assenyalen que la responsabilitat de les actuacions als centres educatius recau en les direccions, cosa que les deixa en una posició difícil a l’hora de defensar el model d’immersió lingüística i no impartir el 25% de matèries en castellà.
Els serveis mínims decretats per a aquesta jornada de vaga a les escoles són els mateixos que en les aturades anteriors: un docent per cada tres aules a infantil, primària i secundària. En els serveis de menjador i acollida, així com a les escoles bressol i escoles d’educació especial, hi haurà de ser operatiu el 50% del personal. Així mateix, haurà de ser al centre un membre de l’equip directiu.
Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ( TSJC ) Govern Mestres i professors Educació a Catalunya Sindicats Col·legi Castellà Català Immersió lingüística
- Apunts polítics de la setmana Illa busca pis per a 4 anys i sense banderes
- Els Boixos Nois, la cara catalana del fenomen ultra
- SUCCESSOS Un tribunal ordena investigar la mort d’una nena en una piscina privada
- Anàlisi El cas de la parella d’Ayuso
- Educació a catalunya Mireia Dosil i Carles Granell: "Urgeix un grau d’Educació Matemàtica i l’especialitat a primària"
- Per 25 pessetes...
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- investigació Més de 15.000 euros per viatge, 1.000 per avisar en cas de perill
- Narcotráfic Xarxes internacionals volen moure grans volums de droga en la temporada d’esquí
- Un fenòmen invisibilitzat L'impacte emocional dels processos migratoriis: entre el dol i la resiliència