Fenomen estrany

¿Per què ha plogut fang a diverses ciutats d’Espanya?

La borrasca ‘Celia’, que actuarà amb força fins dijous tenyint el cel i el carrer d’un color ataronjat per les partícules de pols i sorra, afectarà en gran manera el centre d’Andalusia, l’est d’Extremadura, l’oest de Castella-la Manxa, el sud de Castella i Lleó i el nord i l’oest de la Comunitat de Madrid i l’entorn del Sistema Central

4
Es llegeix en minuts

Diverses ciutats d’Espanya s’han despertat aquest dimarts amb un aspecte una mica apocalíptic després d’haver tingut lloc un fenomen conegut popularment com a «pluja de sang». Es tracta d’un fenomen que té lloc quan les precipitacions arriben acompanyades de fang o pols en suspensió i que ens acompanyarà fins dijous, quan es mitiguin els efectes de la borrasca ‘Celia’.

S’espera que fins aquest dia la concentració de pols en suspensió sigui molt alta, molt per sobre del llindar que l’OMS considera segur i, per tant la qualitat de l’aire serà molt dolenta, per la qual cosa es recomana no fer activitat física a l’aire lliure i fins i tot portar una mascareta de tipus FFP2. Aquest fenomen té lloc quan la pluja es forma al voltant de partícules de pols i sorra que hi ha en l’ambient i les arrossega al caure.

Amb pols en suspensió, o calima, ens referim a les partícules de pols i sorra que arriben a la Península des del Sàhara, donant al cel un aspecte amb to grisenc, groguenc o ataronjat. Fins i tot hi ha vegades que la quantitat de sorra és tanta que dificulta la visió, com va passar a les Canàries el febrer del 2020.

La pols en suspensió es començarà a retirar a partir de dijous, tot i que la situació meteorològica continuarà sent inestable gairebé amb tota probabilitat el cap de setmana. L’últim episodi d’aquestes característiques va tenir lloc ara fa una mica més d’un any. La sorra del desert va acabar precipitant sobre el carrer i els edificis sense pluja.

El portaveu de l’Aemet, Rubén del Campo, ha assenyalat que aquesta serà la tercera de gran impacte de la temporada, que va començar l’1 de setembre passat, quan a hores d’ara, l’any passat ja s’havien comptabilitzat onze borrasques d’aquest tipus.

Pluges de borrasca

De moment, aquest dilluns el ‘Celia’ deixa pluges a Andalusia que poden ser intenses a Màlaga, que té activat l’avís de risc extrem (vermell), ja que en zones com la Costa el Sol i el Guadalorce es podrien acumular més de 120 litres per metre quadrat en les primeres 12 hores de dilluns.

No obstant, assenyala que on plourà més serà al centre d’Andalusia, l’est d’Extremadura, l’oest de Castella-la Manxa, el sud de Castella i Lleó i el nord i l’oest de la Comunitat de Madrid i l’entorn del Sistema Central, on es podrien acumular més de 40 litres per metre, i també poden ser abundants en punts del Pirineu i del Sistema Ibèric.

Del Campo destaca que també s’haurà de fer atenció al vent, sobretot a les costes de l’est de la Península i les Balears, on poden bufar ratxes de 70 a 80 quilòmetres per hora i provocar temporal marítim del Mediterrani amb onades de fins a tres o quatre metres d’alçada.

A més, ha afegit que el vent transportarà pols en suspensió procedent del continent africà del desert del Sàhara, per la qual cosa la pluja podria anar acompanyada de fang «en moltes ocasions».

Ja dimarts, el ‘Celia’ se situarà davant les costes del Marroc, des d’on continuarà impulsant vents del sud-est intensos i acompanyats de pols en suspensió cap a la Península, les Balears, el litoral mediterrani peninsular, on hi haurà temporal marítim, i el Cantàbric Oriental. El portaveu adverteix que aquesta pols en suspensió reduirà la visibilitat i empitjorarà la qualitat de l’aire, mentre que la pluja també serà de fang.

La cota de neu serà alta, al voltant dels 1.500 metres, i les temperatures pujaran de forma notable, i fins i tot extraordinària, a l’altiplà nord, on seran de 10 a 12 graus centígrads més altes que dilluns. Del Campo ha dit que, per exemple, a Valladolid i Lleó superaran els 20 graus centígrads i fins i tot a la vora del Cantàbric passaran dels 23 graus centígrads.

Pel que fa a dimecres, el ‘Celia’ es desplaçarà probablement cap al sud de la Península i tot i que ja estarà més debilitada continuarà condicionant el temps a Espanya i amb la nova posició de la borrasca el portaveu espera que les pluges més intenses tindran lloc a la façana mediterrània, especialment al sud del País Valencià i la Regió de Múrcia, el sud-est de Castella-la Manxa i Andalusia Oriental, on podran ser fortes o persistents.

Dijous, treva

Dijous la borrasca se n’anirà cap a l’est i un anticicló situat sobre les illes Britàniques, donarà lloc a vents del nord o el nord-est encara intensos al litoral.

Notícies relacionades

Per aquest dia, Del Campo pronostica un cel ennuvolat en bona part del territori, pluges al Cantàbric, el Pirineu, en bona part de la meitat oriental peninsular i especialment a l’entorn del País Valencià, les Balears i zones pròximes, on podrien ser localment fortes o persistents i les temperatures baixaran notablement al centre i la meitat nord. A Valladolid i Segòvia passaran dels 20º C de dimecres als 9 o 10º C de dijous.

El cap de setmana, el portaveu espera que es mantingui la situació de vents de l’est o el nord-est i precipitacions al terç est i les Balears, que poden ser localment fortes o persistents al sud del País Valencià i cel net a la resta. Del Campo explica que les Canàries també notaran els efectes del ‘Celia’, amb vent molt fort, temporal marítim dilluns i dimarts i precipitacions amb tempestes. També pot nevar en cotes baixes, a partir dels 1.500 metres i les temperatures experimentaran una baixada dilluns que es mantindrà dimarts sense canvis.