Meteorologia

Així ha arribat el núvol de pols del Sàhara a Espanya: ¿com evolucionarà la calima?

El fenomen, que ha tenyit de taronja ciutats com Madrid, Alacant, Almeria i Múrcia, es prolongarà almenys fins aquest dijous

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les fortes ratxes de vent de la borrasca ‘Celia’, el centre de la qual s’ha assentat al sud-oest de la península Ibèrica, han arribat acompanyades per una massa d’aire procedent del Sàhara que aquest dimarts ha tenyit de taronja el cel de mig Espanya, començant per Almeria, Múrcia i Alacant i estenent-se després cap al nord. La calima, que es va propagar amb menor intensitat fins a França i els Països Baixos, va ocasionar un empitjorament de la qualitat de l’aire en ciutats com Barcelona, València i molt particularment Madrid, on en alguns barris es van superar al matí les 500 micropartícules (PM10) per metre cúbic d’aire, sense parió al món en aquell moment, mentre que a Almeria es va arribar a 600 PM10, segons dades del programa internacional Aqicn.

L’efecte ataronjat del fenomen va ser fins i tot visible en àrees del Pirineu, on la neu ahir va aparèixer d’aquesta tonalitat.

La previsió és que aquesta massa d’aire saharià en suspensió es vagi mitigant a partir de dijous, tot i que continuarà sent perceptible uns quants dies més. El fenomen s’aguditzarà aquest dimecres a Catalunya, on s’esperen pluges per a les pròximes hores en l’àrea de Barcelona. La precipitació afavorirà que la pols en suspensió s’acumuli a terra. 

La calima, un fenomen habitual a les Canàries per la seva proximitat al continent africà, pot implicar, no obstant, un risc per a la salut. El pronòstic de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) és que aquests pròxims dies augmenti notablement la presència de partícules PM10, tòxiques per als humans, fins a quadruplicar els valors recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Segons els experts, la qualitat de l’aire empitjora considerablement amb la presència d’aquestes partícules, que poden danyar l’aparell respiratori. És per això que les autoritats sanitàries recomanen no fer esport a l’aire lliure mentre perduri aquest fenomen i portar mascareta de tipus FFP2 quan s’estigui al carrer.

A Madrid, l’alcalde José Luis Martínez-Almeida va fer una crida als seus conciutadans perquè tinguin «molta precaució» al conduir i per realitzar activitats físiques per la «inusual» calima.

Elements radioactius

Notícies relacionades

La pols arribada des de l’Àfrica pot contenir traces de substàncies químiques contaminants, incloent isòtops radioactius, a causa de la industrialització del Magrib. Cada vegada que l’Aemet avisa d’una intrusió de pols sahariana, la població de la Península i les illes inhala un aire més nociu del que creu. No són quantitats preocupants, però han pogut ser mesurades pel científics en dos estudis diferents: un del CSIC centrat en les Canàries i un altre francès que ha determinat la presència d’un isòtop radioactiu a les pluges de fang a tot Espanya.

El biòleg i expert en radioprotecció Pierre Barbey, de la Universitat de Caen (França), ha detectat que les pluges de fang poden contenir cesi 137, un isòtop radioactiu. La conca mediterrània és una de les àrees més afectades per aquest fenomen, produït per la coincidència de pluges i núvols de pols sahariana. Segons les dades de l’Aemet, almenys 14 dies a l’any es produeix aquest fenomen a l’illa de Menorca. A Melilla, el nombre ascendeix a 12. A les Canàries, tot i que les intrusions de calitja són molt més freqüents que a la Península, no solen anar acompanyades de situacions de precipitació, així que passa entre dues o tres vegades a l’any.