Medi Ambient
El fiscal acusa una empresa de contaminar les aigües del Port de Barcelona

La Fiscalia de Barcelona ha presentat una querella contra l’empresa Ecoimsa i tres càrrecs de l’empresa per la contaminació de les aigües del Port de Barcelona per l’abocament de substàncies amb una «alta toxicitat», el que provoca una «degradació» de la qualitat de l’aigua a l’interior del recinte i «sense remei» la de les costes pròximes. Un jutjat de Barcelona ha incoat un procediment judicial arran d’aquesta querella, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. L’acusació pública atribueix als investigats un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient.
L’alarma es va desencadenar el 10 de desembre del 2020, quan membres del Seprona de la Guàrdia Civil van detectar al moll de l’Energia del port una taca de color groc amb abundant escuma de la qual brollava una mena de vapor. Al buscar l’origen del vessament, els agents van descobrir un tub de desaigüe entre les roques per on sortia bastanta quantitat d’aigua amb escuma. Aquesta canalització estava situada davant l’empresa gestora de residus Ecoimsa. De les inspeccions fetes es va constatar que l’abocament era continu, i disminuïa d’intensitat únicament a última hora de la matinada, fins que finalment s’aturava. També se’n van prendre mostres.
La querella recorda que l’Agència Catalana de l’Aigüa (ACA) ha portat a terme quatre inspeccions a l’empresa des del 2016, incoant-se dos expedients sancionadors. Un va derivar en una multa per la qualitat de l’aigua abocada al port. El segon, es va sobreseure al constatar-se un error en la confecció de l’acta d’inspecció.
Depuració «ineficient»
Notícies relacionadesLes anàlisis de les mostres recollides pel Seprona van revelar l’alta concentració de sal (superant el valor de l’aigua marina) d’amoni, de compostos orgànics nitrogenats i quantitats «rellevants» de níquel i coure, el que provoca una «elevada toxicitat». El Servei de Medi Ambient de la fiscalia afirma que el procés de depuració seguit per l’empresa és «absolutament ineficient», ateses les característiques de l’aigua residual tirada al mar. Al seu entendre, aquesta acció suposa «un risc» per al manteniment dels objectius de la qualitat de l’aigua del port i de la costa, «així com un greu risc de perjudici sobre l’equilibri dels sistemes naturals marins». L’abocament, a més, contribueix a la degradació del sediment marí portuari.
L’acusació pública argumenta que els càrrecs de l’empresa «van provocar o, com a mínim, van consentir l’abocament de «substàncies potencialment perilloses» per al medi ambient, assumint «conscientment el risc derivat de l’incompliment de la normativa ambiental» i propiciant un abocament continu superior al recollit en l’autorització que tenia l’empresa. Aquest diari ha intentat infructuosament parlar amb algun representant de l’empresa.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- ‘La cita’ Sandro Rosell i els seus amics especials de presó: dos funcionaris, dos exinterns i un capellà
- BARCELONEJANT Cunyades de luxe en la gala més top
- Polèmica RTVE demanarà una auditoria del televot espanyol després del suport aclaparador a Israel
- Àustria guanya Eurovisió i Melody s’immola
- Prèvia del derbi català Un nou vídeo de l’atropellament massiu a Cornellà revela que la conductora ja havia arrossegat aficionats abans