Les converses intervingudes

Cas Bombers: «Estic executant un contracte de la Generalitat sense contracte»

  • Les trucades intervingudes al gerent de l’empresa Iturri, adjudicatària del servei del manteniment dels vehicles del cos, evidencien la relació de confiança amb caps de la Direcció General de Prevenció i Extinció d’Incendis

Cas Bombers: «Estic executant un contracte de la Generalitat sense contracte»

JESÚS G. ALBALAT

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Estic executant el contracte de manteniment de la Generalitat sense contracte perquè hem esgotat tota la partida [...] són 2 milions d’euros [...] dels que ja hem facturat 1.200.000». Aquesta frase va ser pronunciada el 22 de desembre del 2021 en una conversa telefònica per Eduardo José Díaz Hervás, gerent de l’empresa Iturri, investigada per les presumptes irregularitats en l’adjudicació del servei de manteniment del parc mòbil dels Bombers de la Generalitat, segons un resum de les trucades efectuades per aquest directiu durant el desembre i a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. Aquest imputat va admetre aquest divendres davant la jutge que la facturació a deshora de reparacions dels vehicles era una pràctica que es portava a terme des de feia anys, alhora que va negar les irregularitats i la duplicitat de factures.

El jutjat de Barcelona que investiga les anomalies «pressupostàries i comptables» en el manteniment dels vehicles va ordenar la intervenció dels telèfons dels principals implicats en la trama, entre els quals alts càrrecs de la Direcció General de Prevenció i Extinció d’Incendis, així com del gerent d’Iturri, l’empresa adjudicatària. Els Mossos van entregar a la magistrada un atestat en què recullen les converses entre Díaz Hervás i diversos interlocutors, entre els quals alguns caps de serveis de la Generalitat. A un, segons ha quedat acreditat, l’empresa li va pagar una dotzena de viatges a Sevilla. La policia no puntualitza a què es devien. En la causa figuren com imputats l’exdirector dels Bombers, Manuel Pardo, que haurà de declarar divendres que ve, i el seu successor, Joan Delort.

«Guarda’t un paquetet d’aquests per si truca el jutge»

«Guarda’t un paquetet nou d’aquests per si truca el jutge», li comenta Diaz Hervás al responsable d’Iturri a Catalunya el 15 de desembre del 2021. Els investigadors afirmen que el gerent de l’empresa adjudicatària es refereix al paper de calcar que utilitzen per deixar constància de les actuacions fetes pels mecànics. L’empleat de la firma li respon: «Ja, ja, ja el tinc preparat». La policia no descarta que l’executiu estigués insinuant que guardessin el bloc en blanc per a tots els serveis que no es poguessin acreditar amb la documentació de què disposaven i «simular-ne la realització». Aquesta conversa i d’altres donen a entendre també que s’estava preparant una estratègia de defensa per la investigació judicial. «Ens ha denunciat qui ens ha obligat a fer-ho», assegura Díaz Hervás, en relació que va ser la Conselleria d’Interior la que va posar el cas en coneixement de la fiscalia.

Directrius des de la Generalitat

Els Mossos remarquen en el seu atestat que de les converses telefòniques es desprèn que es facturaven serveis fora del que marcava el contracte, que la facturació «es feia en consonància» amb les directrius que es donaven des de la direcció d’extinció d’incendis i «no es corresponien a la realitat de les actuacions efectuades pels tècnics». En aquest sentit, els investigadors apunten a la possible alteració o falsificació dels albarans.

«¿Necessites que l’albarà marqui una data abans del 31?»

En una de les trucades interceptades, un càrrec de l’esmentada direcció general, segons la policia, podria estar donant instruccions perquè es falsifiqués la data dels albarans i que, d’aquesta manera, constés que els serveis s’havien fet abans del 31 de desembre del 2021. L’interlocutor d’aquest cap diu: «No sé si m’estàs dient que tot i que et subministrem... tu... ¿s’ha que subministrar obligatòriament el 31 de desembre? ¿Abans del 31? ¿O tu necessites que l’albarà marqui una data abans del 31?. El cap de secció respon: «Això últim».

La reunió amb el conseller

Notícies relacionades

En les converses també aflora l’interès de Díaz Hervás per reunir-se amb l’actual conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, que, pel que sembla, delega en el nou director de la direcció general, Joan Delort. Aquesta reunió, incideix la policia, es podria haver celebrat el 21 de gener del 2022. L’objectiu del gerent d’Iturri era explicar «la veritat» i els perjudicis que ocasiona que els fets investigats surtin als mitjans de comunicació.

En una trucada, un cap de la direcció general li explica a Díaz Hervás que aquesta trobada és una oportunitat per a l’empresa, ja que Delort «liderarà» la pròxima licitació de manteniment dels vehicles i «decidirà com es portarà a terme». El cap d’àrea insisteix que el nou contracte «l’adjudicarem ja, aviat, a vosaltres i tal». Per als investigadors, aquestes xerrades evidencien la relació de confiança entre el gerent de l’empresa amb els càrrecs de la direcció general de la Generalitat. «Jo ric perquè hi soc cada dia», va arribar a dir el gerent d’Iturri.