Investigació judicial

L’empresa investigada pel cas Bombers admet que facturaven a deshora

L’imputat declara que fa anys que es realitza aquesta pràctica i rebutja les irregularitats

L’empresa investigada pel cas Bombers admet que facturaven a deshora

JESÚS G. ALBALAT

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Eduardo Díaz Hervás, gerent de l’empresa Iturri, investigada per les presumptes irregularitats en el servei de manteniment del parc mòbil dels Bombers de la Generalitat, ha declarat aquest divendres davant la jutge que la facturació a deshora d’algunes reparacions dels vehicles era una pràctica que es realitzava des de feia anys. El motiu, segons ha explicat, era que s’acabava el pressupost anual i que s’havia de facturar posteriorment per poder cobrar el servei. Aquesta pràctica centra les indagacions que s’estan instruint en un jutjat de Barcelona arran d’una denúncia de la fiscalia.

Díaz Hervás, que ha declarat en qualitat d’imputat, ha rebutjat les imputacions dels Mossos sobre les presumptes anomalies en la contractació i adjudicació del servei de manteniment i ha remarcat davant la jutge que «està en disposició de respondre a cada un dels aspectes que la policia inclou en els seus informes», segons fonts presents en la declaració. Va desmentir l’existència d’irregularitats econòmiques i el fet que es falsifiquessin factures inflant l’import econòmic. La falta de pressupost, va incidir, ha sigut una constant des que es va atorgar el servei (ara sota sospita) a Iturri.

La declaració de Días Hervás es va haver de suspendre al cap d’una hora, quan el fiscal tenia la paraula. I és que els advocats dels imputats no havien rebut, per part del jutjat, una documentació incorporada en la causa que incloïa algunes de les preguntes dirigides al gerent d’Iturri. L’objectiu de la interrupció de l’interrogatori és «garantir el dret de defensa», segons fonts jurídiques. El representant de l’empresa haurà de comparèixer el divendres 25 per continuar la seva declaració. També s’ha ajornat per a aquell dia i pel mateix motiu la compareixença de Manel Pardo, exdirector del servei d’extinció d’incendis de la Generalitat.

Mecànica «falsària»

Notícies relacionades

La jutge atribueix a alts càrrecs de la direcció general de Prevenció i Extinció d’Incendis i de Bombers de la Generalitat el fet d’haver permès les irregularitats «pressupostàries i comptables» en el manteniment dels vehicles del cos, una manera de procedir que qualifica de mecànica «falsària», segons les interlocutòries incorporades en la causa.

La magistrada del Jutjat d’Instrucció número 14 de Barcelona que al principi es va fer càrrec del cas (ara està la titular) va sostenir en la resolució per la qual se citava a declarar els investigats que «la gestió del pressupost i de la despesa pública» del servei adjudicat a l’empresa Iturri «es revela tan irregular i permanent en el temps» que existeixen «indicis sòlids» que pot anar «més enllà d’una mera infracció administrativa». Precisa que en aquesta operativa «ha exigit que es presenti l’acció de multitud de funcionaris públics als quals es té i s’ha tingut encomanada la tasca de controlar la manera com s’ha de distribuir el cabal públic». Aquesta acció, que «pel que sembla és coneguda per moltes persones i acceptada potser perquè s’havia reiterat el temps, pot excedir de la mera negligència», remarca.