Investigació judicial

La jutge atribueix a càrrecs dels Bombers permetre una mecànica fraudulenta

Els investigadors no han trobat, ara per ara, compensacions econòmiques il·legals

La jutge atribueix a càrrecs dels Bombers permetre una mecànica fraudulenta
1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La jutge atribueix a alts càrrecs de la direcció general de Prevenció i Extinció d’Incendis i de Bombers de la Generalitat haver permès les irregularitats «pressupostàries i comptables» en el manteniment dels vehicles del cos, una manera de procedir que qualifica de mecànica «falsària», segons una interlocutòria a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. Està previst que aquest mes de febrer comencin a declarar els set imputats, entre ells l’exdirector del cos, Manel Pardo, el seu successor, Joan Delort, i el responsable a Catalunya de l’empresa contractista Iturri. Ara per ara, no s’han trobat compensació econòmica en favor de funcionaris implicats, ni el pagament de cap comissió, segons fonts coneixedores de les indagacions.

Notícies relacionades

La togada del Jutjat d’Instrucció número 14 de Barcelona que al principi es va fer càrrec de l’assumpte (ara hi ha la titular) va sostenir en la resolució per la qual se citava a declarar els investigats que «la gestió del pressupost i de la despesa pública» del servei adjudicat a l’empresa Iturri «es revela tan irregular i permanent en el temps» que existeixen «indicis sòlids» que podrà anar «més enllà d’una mera infracció administrativa». Precisa que en aquesta operació «ha exigit que es presenti l’acció de multitud de funcionaris públics a qui s’ha encomanat i tenen encomanada la tasca de controlar la forma en què s’ha de distribuir el cabal públic». Aquesta acció, «pel que sembla coneguda per moltes persones i acceptada potser per ser reiterada en el temps, pot excedir de la mera negligència», afirma.

Falsedats i alteracions

Les irregularitats consistirien a continuar amb l’execució del contracte de serveis per al manteniment dels vehicles dels Bombers tot i que s’hagués acabat el pressupost, acumulant el deute per compensar-lo l’any següent. En aquesta operació es podrien haver duplicat factures i alterat albarans. La magistrada afirma que arran de les intervencions telefòniques s’han obtingut «elements de sòlida corroboració» d’aquestes conductes. En una conversa, un responsable de Bombers arriba admetre que «la cosa potser està mal feta» i que fa 12 o 14 anys que la fan.

Temes:

Bombers