Manifest comú

Alejandro Palomas i altres víctimes clamen contra la pederàstia a l’Església

El comunicat demana que s’acabi la impunitat, polítiques de prevenció contra la pedofília i una actuació més activa del Govern

Alejandro Palomas i altres víctimes clamen contra la pederàstia a l’Església
2
Es llegeix en minuts
EFE

Un grup de persones, víctimes d’agressions sexuals en l’àmbit de l’Església catòlica, han fet públic aquest dijous un manifest en què demanen al conjunt de les forces polítiques que es «posin d’acord» per iniciar un procés d’escolta i investigació que «aclareixi les responsabilitats que siguin oportunes».

El document, que firmen com a Víctimes per la Veritat i que compta amb el recolzament de l’escriptor Alejandro Palomas i Manuel Barbero López, de l’Associació Mans Petites, entre altres, exigeix a tots els partits polítics «un pronunciament en defensa dels drets de la infància i que apostin pel desplegament de polítiques públiques de prevenció de la pederàstia», perquè no es repeteixin els fets que han denunciat.

Després de mostrar gratitud als periodistes que han tret a la llum «una veritat amagada i silenciada durant massa anys», afirmen que la cúpula de l’Església catòlica i els seus ordes religiosos han de col·laborar en els processos d’investigació que s’obrin, com «ha exigit el papa Francesc en diverses ocasions».

Sense impunitat

Tampoc obvien que ja hi ha hagut veus que s’han afegit a les seves peticions d’investigació des de dins l’Església. Alhora, demanen a les forces polítiques que «no utilitzin la seva proximitat o interessos amb l’Església catòlica per evitar abordar la qüestió de la pederàstia».

Alguns dels signants remarquen que continuen sent creients i que no volen que «es confongui l’obligació de les administracions públiques de protegir els drets humans amb una actitud anticlerical, com s’ha dit per part d’algunes formacions polítiques».

Mostren el seu acord amb la creació d’una comissió parlamentària que escolti experts nacionals i internacionals, així com responsables públics, representants de l’Església i de les víctimes per «poder dissenyar després un full de ruta compartit que ens permeti abordar la problemàtica».

«Estem d’acord –prossegueixen– que es constitueixi també una comissió d’experts coordinada amb el Defensor del Poble per continuar el treball parlamentari amb la finalitat principal d’escoltar-nos i reconèixer-nos com a víctimes per després començar processos de reparació del dolor causat».

Ressalten que les forces polítiques haurien d’actuar de forma conjunta i els reclamen que «estudiïn i recullin el millor de cada experiència internacional perquè l’Estat espanyol deixi ser una anomalia en l’àmbit europeu i per fi puguem veure reconegut el nostre dolor».

Notícies relacionades

A aquestes forces els «exigeixen» poder «participar, amb un paper continu i actiu, en el disseny del full de ruta conjunt i els treballs que es facin sobre la investigació d’aquests fets».

Document

Participants

Els altres signants del manifest són Beatriz Barrera (Fundació Vicky Bernardet); Mikel Eziolaza, Koldo Eslava, Marcos Leyun, José Luis Pérez Muñoz (Membres d’AVA, Associació de Víctimes d’Abusos de Navarra); i Leonor Paqué i Fernando García Salmones (Membre d’Infància Robada).