Aules mixtes

L’Opus deixarà de separar per sexes en algunes de les seves escoles a Catalunya

La direcció dels centres admet que ha pres la decisió per força després de l’anunci de la Generalitat de no renovar-los el conveni si mantenien la segregació

L’Opus deixarà de separar per sexes en algunes de les seves escoles a Catalunya

MARC MARTI FONT

4
Es llegeix en minuts

Bona part de les escoles concertades de l’Opus Dei a Catalunya deixaran enrere la segregació per sexe a secundària a partir del curs 2022-2023. Segons ha pogut saber el ‘Diari de Girona’, en menys d’un mes, el 9 de març vinent, aquests centres educatius obriran per primer cop en la seva història la preinscripció escolar a nois i noies en l’etapa d’Educació Secundària Obligatòria (ESO). La mesura s’aplicarà en les dues escoles que la Institució Familiar d’Educació té a Girona (Les Alzines i Bell-lloc), a l’escola La Farga de San Cugat del Vallès, la Vall de Bellaterra i la Institució Tarragona, que compta amb seus a la Canonja i a Constantí. Tres escoles més que l’entitat gestiona a Catalunya «ja han passat a ser mixtes al llarg dels últims tres anys», segons explica el responsable de comunicació de l’entitat, Albert Cortés.

D’aquesta manera, l’ESO i el batxillerat de l’escola Bell-lloc passaran a ser mixtos després de més de mig segle amb presència exclusivament masculina a les aules, mentre que en el cas de Les Alzines s’admetran nois en l’etapa de l’ESO però no al batxillerat, en què l’escola continuarà sent «diferenciada només per a noies», explica el responsable de comunicació de la Institució Familiar d’Educació. L’eliminació de la segregació a secundària arriba després que el 12 d’octubre passat el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, anunciés la seva intenció de no renovar el concert a l’ESO i el batxillerat a les escoles concertades que separen els alumnes per raó de sexe, amb una vigència que s’acaba aquest curs després de la concessió del 2018.

Davant aquesta decisió, l’objectiu era «renovar» el concert educatiu. «Per tal d’evitar un mal irreparable a les famílies i el personal de l’escola», el director del Col·legi Bell-lloc, Ramon Homs, afirma a través d’un comunicat que ha «sol·licitat la renovació d’aquests concerts de conformitat amb la disposició addicional 25 de la LOMLOE en el seu redactat actual». D’aquesta manera, assenyala, l’escola continua «complint els requisits establerts en la llei orgànica vigent». Una petició que també ha formalitzat la directora de Les Alzines, Esther Latre, tal com ha fet públic a través d’un comunicat. «Obligats per la decisió del Govern de retirar el concert a l’ESO i per evitar un greuge irreparable per a les famílies i el personal de l’escola, hem sol·licitat la renovació dels concerts per a quatre cursos fins al 2025-2026».

Despeses inassumibles

El «mal irreparable» per a les famílies, argumenta el responsable de comunicació de la Institució Familiar d’Educació, és que «no poguessin assumir la despesa que comportaria que els centres fossin privats» (en cas que no es renovés el concert ). En aquest sentit, assenyala que «no volem convertir el nostre centre en una escola on només puguin accedir famílies amb alt poder adquisitiu». El cap d’estudis del Col·legi Bell-lloc, Enric Vidal, sentencia que «si es perd el concert moltes famílies amb diversitat d’origen que estudien al centre en quedarien fora».

«Si els nous decrets no ens excloguessin legalment de l’accés al concert, no ens hauríem plantejat aquests canvis perquè pensem que el nostre model diferenciat és el que dona sentit a l’educació personalitzada que oferim als alumnes i les famílies», objecta el cap d’estudis del Col·legi Bell-lloc.

A l’espera de la renovació

La direcció dels dos centres va presentar el desembre passat al Departament d’Educació la petició per renovar el concert. «Ara esperem la resolució de renovació de la conselleria, que haurà de ser abans de començar el procés de preinscripció d’ESO (el 9 de març) i de batxillerat (el 20 d’abril)», detalla el director del Bell-lloc. No obstant, els centres no podran ampliar l’oferta de places. «Hem fet la renovació del concert en funció de les línies que tenim actives (tres a l’ESO i dues al batxillerat), explica Vidal, que afegeix que «no podrem ampliar l’oferta de places perquè no depèn de nosaltres».

Notícies relacionades

La mesura obligarà els dos centres a habilitar els espais (fins ara comuns) per acollir tant nois com noies. La directora de Les Alzines assenyala que el centre ja «ha iniciat les obres pertinents de les instal·lacions per acollir alumnat dels dos sexes». Es tracta, sobretot, de vestidors i lavabos. La direcció del Col·legi Bell-lloc assenyala que també «està treballant» en aquesta línia. Quant als uniformes, Enric Vidal revela que estan treballant en un disseny exclusivament per a noies «en sintonia amb l’uniforme existent».

La segregació seguirà aprimària

En el cas de primària, de moment, eliminar la segregació «no està sobre la taula», confessa el responsable de comunicació de la Institució Familiar d’Educació. I és que com recorda la directora de Les Alzines, «el novembre del 2020 el TSJC va concedir cautelarment la renovació dels concerts en l’etapa d’educació primària per un període de sis anys, fins al curs 2025-2026». «En aquell moment –recorda Latre– estava vigent la LOMCE, que explicitava que els centres diferenciats tenien dret al finançament públic com qualsevol altre centre». Quant a l’etapa d’infantil, de P0 a P5, l’educació és mixta en la majoria de les escoles de l’Opus catalanes.