Decisió del Departament d’Educació

La Generalitat retira el concert a les escoles que segreguen per sexe

  • La mesura afectarà 3.850 alumnes d’11 centres a partir del curs vinent

  • Aquestes són les 11 escoles catalanes a les quals el Govern no renovarà els concerts

La Generalitat retira el concert a les escoles que segreguen per sexe

ACN / POL SOLÀ

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El Govern ha pres aquest dimarts una decisió de contingut transcendent. Després d’anys de reclamació social i política, amb enquestes clarament favorables, la Generalitat ha decidit deixar de renovar els concerts a les escoles que segreguen els alumnes per sexe. És a dir, que separen nens i nenes. El conseller d’Educació, Josep González Cambray, ha sigut contundent: «Al segle XXI no hi pot haver cap escola amb finançament públic que continuï separant nens i nenes».

Cambray ha afegit que aquesta retirada de les ajudes tindrà lloc de cara al curs vinent, quan toca renovar o no els concerts en els segons cicles d’infantil, els quatre de l’ESO i els de batxillerat. En segon cicle d’infantil no hi ha cap centre que segregui, per la qual cosa la mesura afectarà 11 centres de secundaria. Seran, en total, 139 grups i 3.850 alumnes. Entre aquests 11 centres, dos imparteixen batxillerat concertat.

Un precedent negatiu als tribunals

El conseller ha recordat que el TSJC va obligar el departament a tornar a concertar en l’etapa de primària aquestes escoles que segreguen per sexe com a mesura cautelar, a l’espera de la sentència definitiva, que la Generalitat preveu que no serà favorable. Per això en el moment de renovar o no les ajudes, és a dir, en el curs 2026-2027, el Govern decidirà no renovar aquests concerts en aquests cicles.

La decisió ha sigut ja comunicada a la patronal de les escoles concertades, Fapel, i, segons el Govern, es tracta d’una determinació que compta «cada vegada amb més» cobertura jurídica, partint de dos aspectes: la llei catalana i la nova llei estatal d’educació. «Aquesta cobertura jurídica, a part de la llei d’educació de Catalunya, que contempla explícitament que no concertarem centres que segreguin, la LOMLOE [la nova llei d’educació estatal] disposa que ‘per afavorir la igualtat efectiva entre homes i dones i els centres sostinguts totalment o parcialment amb fons públics desenvoluparan la coeducació en totes les etapes i no separaran l’alumnat pel seu gènere’. Per tant, tenim més cobertura jurídica i estem convençuts que en el curs vinent no renovarem les escoles que segreguin per gènere», ha afirmat el conseller.

El ple del Parlament va aprovar la setmana passada, en el marc del debat de política general, una resolució a favor de suprimir el concert educatiu a les escoles que segreguin, amb els vots contraris de Vox, el PP i Ciutadans.

Tancant files sobre l’aeroport

Notícies relacionades

D’altra banda, la portaveu del Govern ha eludit la polèmica sobre els criteris del vicepresident del Govern respecte a l’ampliació de l’aeroport i ha tancat files: «El president i fonts de vicepresidència» han declarat que no hi ha cap nova proposta aprovada pel Govern sobre una futura ampliació del Prat». Plaja també ha eludit valorar els criteris de la negociació dels partits independentistes respecte als pressupostos de l’Estat perquè correspon als grups parlamentaris.

«Res a celebrar»

En relació amb la decisió del Govern de reunir-se malgrat tractar-se aquest dimarts d’un dia festiu a tot Espanya, la Hispanitat, Plaja ha explicat que l’Executiu «no comparteix una festa que no representa la majoria de catalans i catalanes. És l’efemèride d’un genocidi, més que qüestionada. Per això el Govern ha decidit treballar, no hem considerat justificat canviar-ho. Avui no hi ha res a celebrar i des del Govern continuem treballant amb normalitat», ha afirmat.