La pederàstia eclesial

Les oenagés demanen neutralitat i rigor a la comissió dels abusos sexuals a l’Església

  • Les entitats especialitzades agraeixen que es posi llum en aquest assumpte per primera vegada en la història, tot i que reclamen la presència d’experts acadèmics per evitar que la comissió es polititzi

Les oenagés demanen neutralitat i rigor a la comissió dels abusos sexuals a l’Església
3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les entitats especialitzades en consideració a la infància i abusos sexuals aplaudeixen la decisió de crear una comissió que abordi la pederàstia comesa per religiosos a Espanya, però li demanen rigor, honestedat i transparència. Sobretot, que eviti la politització dels casos i que busqui, a més de reparar el dolor de les víctimes, estructures o decisions polítiques perquè cap altre menor pugui tornar a patir aquest turment. És el que expliquen a aquest diari la Fundació Vicky Bernadet i Save The Children, les dues entitats especialitzades en consideració a la infància i prevenció de la violència sexual.

«És una bona notícia que els abusos sexuals en la infància arribin a l’agenda política, que es treballi per a això, es vulgui buscar la veritat i es pressioni l’Església catòlica perquè admeti i accepti els casos que han ocorregut en la seva organització», insisteix Vicky Bernadet, presidenta de l’entitat que porta el seu nom i la primera que va abordar la problemàtica dels abusos sexuals en la infància fa més de 20 anys. La proposta del PSOE, que probablement tirarà endavant al Congrés en les pròximes setmanes, encarrega a Ángel Gabilondo, el Defensor del Poble, liderar la comissió d’investigació sobre els abusos sexuals a menors per part de l’Església catòlica. «Tot el que sigui posar llum en els abusos sexuals comesos contra menors és una bona notícia», diu també Carmela del Moral, responsable de Polítiques d’Infància de Save the Children. No obstant, Bernadet creu que aquesta podria ser una oportunitat per poder fer-ho millor.

«En aquest país hi ha persones referents, experts en la situació d’abusos sexuals en la infància, el Defensor del Poble no ho és, no ha fet investigacions en aquest tema», assenyala Bernadet. De fet aquest és el tema troncal que creu que podria millorar. I és que són algunes les víctimes que critiquen que Gabilondo, no només no és expert en el tema, sinó que va ser frare en una institució eclesiàstica i, a més, va ser professor en dues escoles religioses on es van destapar casos de presumptes abusos sexuals als alumnes. Bernadet troba a faltar, al capdavant d’aquesta comissió, noms com Noemí Pereda o Josep Maria Tamarit, acadèmics experts en victimologia a la Universitat de Barcelona o la Univesitat Oberta de Catalunya, entre d’altres. «És important que aquesta comissió inclogui la visió i experiència dels especialistes en el tema», afegeix Del Moral.

Reparar el dolor

Per a Save The Children, el més important d’aquesta comissió és que s’aconsegueixi reparar el dolor de les víctimes i sobretot evitar més casos en el futur. «És necessari que aquesta investigació aporti aprenentatges i conclusions sobre polítiques públiques que evitin que aquests casos es tornin a produir en el futur», insisteix Del Moral. A les entitats les preocupa que, com que la comissió està vinculada al Congrés dels Diputats, les seves conclusions acabin convertint-se en un fangar polític. Un altre més. «La violència en la infància ha de ser un tema d’Estat, igual que ho és la violència masclista», demanen des de Save The Children.

Notícies relacionades

Segons Bernadet, la presència d’experts i acadèmics de renom hi ajudaria, no tan sols a travar una investigació de qualitat o rigor, sinó també fugir del soroll polític. «També és important que hi hagi una memòria econòmica detallada i concreta en aquesta comissió, perquè evidentment costarà diners i els que decideixen sobre el pressupost no poden ser polítics», afegeix Bernadet. Save The Children, a més, implora un document previ amb objectius i voluntats prèvies. «La investigació ha de ser objectiva, imparcial i ha de tenir objectius clars: que tingui un full de ruta clar amb els objectius que ha d’aconseguir», assenyala Del Moral. Així mateix, també espera que les conclusions d’aquesta llei permetin extreure lliçons sobre polítiques públiques i mesures a prendre per evitar més casos en el futur.

De fet, en aquest sentit Del Moral recorda el que ha ocorregut amb la llei contra la violència i el maltractament en la infància, coneguda com a ‘llei Rodhes’, que es va aplicar amb unanimitat excepte Vox, que va votar-hi en contra. «La llei és molt àmplia, però ara s’ha de començar a aplicar, i estem esperant que el govern redacti una estratègia avaluable i mesurable per poder avaluar si la llei es compleix. El mateix ha d’acabar passant amb la comissió dels abusos a l’església», conclou.