Investigació judicial

Una testimoni clau desconeix si es van pagar comissions en els ‘casos Bombers’

La jutge centra les seves indagacions en si es van emetre factures duplicades o triplicades

Una testimoni clau desconeix si es van pagar comissions en els ‘casos Bombers’
2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La testimoni clau en el cas de suposada malversació de fons en els Bombers de la Generalitat i que és advocada de la Conselleria d’Interior ha assegurat aquest dilluns davant el jutge que desconeixia si el 2% que apareixia en una documentació sobre la contractació d’un servei de reparació de vehicles del cos era una comissió il·legal. Les indagacions se centren ara a esbrinar si existeixen o no duplicitat de factura (és a dir, per un mateix servei s’intenta cobrar dos o tres vegades) i si pagaments que s’havia de realitzar el 2019 es feien efectius a l’exercici del 2020. La togada ha tornat a citar a declarar com a imputats set càrrecs de Bombers, entre ells l’exdirector del cos, Manel Pardo, el seu successor, Joan Delort, i responsable a Catalunya de l’empresa contractista.

De moment, la jutge ha començat els interrogatoris amb dos testimonis. Un d’ells és l’advocada de la Conselleria d’Interior que va destapar el cas. Bru va utilitzar en una trobada amb la lletrada un document imprès en el qual amb un bolígraf va anotar «+2%», mentre deia en veu alta: «Aquestes són les factures més el 2%». La funcionària va demanar explicacions a l’alt càrrec, que va respondre: «No ens podem queixar, perquè abans la xifra a pagar era més elevada».

La lletrada va replicar que esperava que el que estava suggerint no fos el que sospitava i li va advertir que ho traslladaria tot al seu superior, el cap de l’assessoria jurídica d’Interior, Francesc Claverol, que aquest dilluns també ha declarat com a testimoni. La lletrada va fer alguna cosa més: aprofitar una distracció de Pardo per aconseguir el document. Claverol va elevar el succés al llavors conseller d’Interior, Miquel Sàmper, que va encarregar una informació reservada a la secretària general, Elisabet Abad. Els dos advocats que han declarat davant la magistrada han relatat com van succeir els fets, tot i que al ser preguntada la lletrada d’Interior sobre el 2%, aquesta va contestar que no sabia del cert què significava i que, per tant, no podia asseverar que fossin comissions.

Reconeixement extraordinari

Notícies relacionades

Enmig d’aquest procés judicial, hi ha l’empresa Iturri que s’encarregava des del 2014 de la revisió dels vehicles dels Bombers de la Generalitat. Segons les fonts consultades, els pressupostos anuals per a aquest servei s’esgotaven abans de finalitzar l’any i s’havia de recórrer al que es denomina «reconeixement extrajudicial de crèdit», que era aprovat pel Govern català. No obstant, a partir del 2021, la que era secretària general de la Conselleria d’Interior va rebutjar seguir amb aquest procediment perquè no és una figura que, pel que sembla, pugui utilitzar-se en la contractació pública.

En els mateixos plecs de condicions del contracte, segons ha pogut comprovar EL PERIÓDICO, apareixen percentatges de fins al 9,5% si es produeixen retard de gestió. Fonts de la defensa dels imputats situen el famós 2% que apareix en els documents, precisament, en aquests recàrrecs addicionals a la facturació. La jutge té oberta la investigació pels presumptes delictes de malversació de fons públics, falsedat i frau en la contractació. Els imputats declararan a partir del 18 de febrer.