Compareixença al Congrés

Darias tranquil·litza sobre la variant sigil·losa: «Es comporta de manera semblant» a l’òmicron

  • Catalunya i les Balears han detectat tres casos sospitosos d’infecció pel subllinatge de l’òmicron, que no hi ha evidències que sigui més sever

Darias tranquil·litza sobre la variant sigil·losa: «Es comporta de manera semblant» a l’òmicron

David Castro

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La ministra Carolina Darias ha llançat un missatge tranquil·litzador sobre el subllinatge de la variant òmicron detectat ja a Espanya i conegut com a BA.2 o òmicron sigil·losa. «Veurem com es comporta la BA.2, encara està en estudi [...], però la informació que en tenim és que es comporta de manera semblant a la BA.1 [l’òmicron original], ho dic amb tota prudència perquè encara és objecte de valoració», ha assenyalat aquest dijous al Congrés dels Diputats en una compareixença a petició pròpia.

I dimecres, després del Consell Interterritorial de Salut, va assenyalar: «La informació que tenim de Dinamarca és que no sembla, dit amb tota la prudència, que tingui un comportament gaire diferent de la BA.1 [l’òmicron original]». I va assegurar que el Ministeri i les administracions autonòmiques estaran «molt atentes» a la seva evolució.

La secretària de Salut Pública de la Generalitat, Carmen Cabezas, va informar dimecres que s’està portant a terme la seqüenciació d’«un o dos casos» a Catalunya que podrien correspondre a l’òmicron sigil·losa, que ja s’ha detectat en uns 40 països, entre els quals Dinamarca, l’Índia i Noruega. Així mateix, les Balears podrien haver detectat un tercer cas.

«Les primeres dades sobre aquest subllinatge indiquen que té més mutacions. També sembla més transmissible, tot i que no tenim evidències que sigui més sever», va afermar Cabezas.

Notícies relacionades

Les primeres evidències assenyalen que la subvariant BA.2 no compta amb la mutació característica al gen S que permet que la variant original d’òmicron sigui detectada en un test PCR, així que podria ser més difícil de distingir d’altres variants en proves rutinàries PCR i és més transmissible, però encara no hi ha prou estudis que ho certifiquin.

La sisena onada

D’altra banda, Darias ha assegurat que s’està produint un «alentiment» en la velocitat de l’augment del nombre de casos l’última setmana, que es podria correspondre amb una «estabilització i fins i tot amb un descens de la incidència».