Desacord insalvable per modificar la norma bàsica asturiana

El naufragi de la negociació per la cooficialitat de l’asturià: ¿per què els partits la donen per «esgotada»?

El PSOE, Podem i IU atribueixen la ruptura per canviar l’Estatut a les exigències fiscals condicionades per Fòrum, que no es conforma «amb una reformeta»

El naufragi de la negociació per la cooficialitat de l’asturià: ¿per què els partits la donen per «esgotada»?
4
Es llegeix en minuts

«Via morta», «condicions innegociables» i «impossibles» són alguns de les paraules amb què el PSOE, Podem i Izquierda Unida van qualificar ahir l’estat de la negociació amb Fòrum per a la cooficialitat de l’asturià, dins de la reforma de l’Estatut d’Autonomia, que els protagonistes donen per «esgotada», una setmana abans que finalitzi el termini per poder abordar la seva doble tramitació, al parlament asturià i al Congrés.

La trobada a dues bandes, d’una banda els tres partits de l’esquerra i de l’altra Fòrum, va durar una hora, en què no hi va haver cap avenç però, en canvi, sí impressions bastant coincidents que la negociació s’ha encallat i sense marge per prosperar, tret que es produeixi un gir copernicà, amb rectificació inclosa aquesta setmana vinent. Un extrem en què ahir no confiava cap dels seus protagonistes.

La negociació per a la reforma de l’Estatut d’Autonomia va sotsobrar perquè el PSOE, Podem i IU es van plantar definitivament davant l’exigència de rebaixes fiscals per part de Fòrum. Mentre Dolores Carcedo (PSOE), Sofía Castañón i Rafael Palacios (Podem) i Alejandro Suárez (IU) van culpar Fòrum d’aquesta ruptura «perquè ha vingut a parlar de fiscalitat i no de l’oficialitat de l’asturià», el portaveu forista, Adrián Pumares, va rebatre que ni al seu partit ni a Astúries «ens val amb una reformeta».

Dolores Carcedo (PSOE): «Fòrum posa unes condicions innegociables i diu no a l’oficialitat»

L’única possibilitat que hi hagi un acord que salvi la reforma de l’Estatut proposada pel Govern d’Adrián Barbón el setembre passat, passaria perquè Fòrum renunciés a la seva condició de rebaixar els impostos de successions i el tipus autonòmic de l’IRPF abans que acabi aquest mes, cosa que va descartar el mateix Adrián Pumares als passadissos de la Junta General, després de ser el primer a sortir d’aquesta reunió.

«No hi ha cessions»

«No hi ha cessions»«La reforma de l’Estatut és important, però no és l’única que necessita Astúries. No ens conformarem amb una reformeta», va declarar Pumares, que va dir: «No té cap sentit que vulguem construir una comunitat autònoma major d’edat, mentre tenim uns impostos més elevats que generen desavantatge competitiu amb Cantàbria, Galícia, Castella i Lleó, per no parlar de Madrid». Pumares va atribuir el desacord a què els altres tres partits «no estan disposats a fer cap tipus de cessions» sobre impostos. «Si entrés a la Junta la reforma de l’Estatut, el nostre vot no seria favorable i fa l’efecte que no es voldrà avançar en les nostres propostes», va valorar Pumares que va confirmar que, a diferència d’altres vegades, «no hi ha previst cap trobada» per acostar postures.

Rafael Palacios (Podem): «És impossible avançar quan parlem de coses molt diferents»

La portaveu del Grup Socialista a la Junta, Dolores Carcedo, es va manifestar rotunda al final de la reunió, a l’atribuir a Fòrum la responsabilitat del desacord. «Hi ha tres forces polítiques a favor de la reforma de l’Estatut amb la cooficialitat, que sumem 26 vots, i hi ha una força, Fòrum, que té un altre objectiu, que és baixar l’impost de successions i el de la renda», va esgrimir la diputada del PSOE, que va acusar els foristes de «posar condicionants que no tenen res a veure amb la reforma de l’Estatut» i que, va recalcar, «són innegociables», després d’assenyalar com a «concessió» per la seva part el vistiplau a la llei de tres cinquens sobre la llei que desenvoluparia l’oficialitat. Per Carcedo, «Fòrum ha dit no a l’oficialitat».

Alejandro Suárez (IU): «La gent ha de saber que la negociació està esgotada»

«Certifiquem que és molt difícil trobar un punt d’acord quan tres grups venen a parlar d’oficialitat i un ve a parlar d’impostos. És impossible avançar quan parlem de coses molt diferents», ha valorat Rafael Palacios (Podem), que va participar en aquesta última ronda negociadora al costat de la coordinadora de la formació morada, Sofía Castañón. «Després de dos anys i mig de feina i 40 anys de lluita per un dret, ens trobem amb un partit que té un altre interès», va descriure Palacios. Per la seva banda, Sofía Castañón va apuntar: «Si Adrián Pumares canvia d’idea d’aquí al 31 de gener, nosaltres estarem pendents del telèfon 24 hores, perquè el moment per a l’oficialitat és ara». Al preguntar als dirigents de Podem si donen per esgotada la possibilitat d’acord en el cas que Fòrum no canviï de postura, la seva resposta va ser simptomàtica: «Allà està la cosa. Si allà es queda, allà es queda. Seguirà parlant d’impostos, però en aquest cas, sol», va sostenir Palacios.

Adrián Pumares (Foro): «La reforma de l’Estatut no és l’única que necessita Astúries»

Notícies relacionades

Alejandro Suárez (IU) va insistir en arguments similars als del PSOE i Podem: «26 a favor de la reforma de l’Estatut i n’hi ha un que situa la qüestió de la fiscalitat com a element insalvable. Si Fòrum vol trucar abans de finals d’aquest mes o principi de febrer ens tornem a asseure, però mentre la fiscalitat sigui insalvable, el bloc de l’esquerra no es mourà d’allà», va relatar el dirigent de la coalició. Segons la seva opinió, «la gent ha de saber que la negociació està esgotada. És Fòrum el que ha de respondre davant tres partits si manté aquesta posició irreductible». 

Un vot decisiu

Un vot decisiuLa reforma de l’Estatut precisa el vot favorable de 27 diputats, equivalent a tres quartes parts de la Cambra, per això el vot de Fòrum resulta en aquesta ocasió decisiu perquè els partits disposats a recolzar-la amb la cooficialitat, que són el PSOE, Podem i IU, sumen 26 escons. El PP, Ciutadans i Vox, obertament en contra de l’oficialitat, sumen 17 vots.